Tönkreteheti az üdülőszezont a munkaerőhiány.

Elképesztő fizetéseket ígérnek, mégsem találnak munkást a balatoni vendéglátósok
Fotó: Nagy Lajos/MTI

Küszöbön a balatoni nyári szezon, és a vendéglátók már most kétségbe vannak esve, nem tudják még, lesz-e aki dolgozik majd a partmenti büfékben, éttermekben, szállóhelyeken – írja a Pénzcentrum.

A portál szerint 

több százezres, olykor milliós fizetéseket is ígérnek a szakképzettebb dolgozóknak, de mégsem találnak belőlük eleget.

Az egyik megszólaló azt mondja, jó szezonra számítanak, de a munkaerőhiány, már most látszik, befolyásolja majd a termelékenységet és a kapacitást.

Egy másik étteremtulajdonos szerint

a napi 20 ezer forintos munkavállalói bérekkel meg vannak becsülve a munkavállalói, ellenben a tudásuk nem tükrözi az elvárásaikat.

Tavaly a nagyobb éttermek akár havi 800 ezer-1,2 millió forintot is kínáltak internetes hirdetéseikben egy szakácsnak havonta – plusz szállást és ellátást –, a szakképzett pincérek pedig 500-700 ezer forinttal kalkulálhattak jobb helyeken. Úgy fest, idén sem lesz jobb a helyzet.

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
vanison
Kicsit hamarabb kellett volna gondolkozni, nem kihasználni a dolgozót eddig, most meg megy a sírás!!
csak úgy....
Ki az az idióta,ki a "szezonban" hullára akarja gürizni magát és az után éhbér?
levarosbukta
@csak úgy...: hja és ki az az idióta aki a fix éves állását ott hagyja bármilyen nagy pénzzel kecsegtető három hónapos állásra. Meg aztán pont hogy a balatonon szokott előfordulni hogy nem fizetik ki becsületesen a munkavállalót, hanem össze-vissza hazudoznak nekik hogy mikor kapják meg a pénzüket. Tisztelet az elenyésző kivételnek.
Eladott Ország
Szezonhosszabbításra lenne szükség, hiszen a télen külföldön dolgozó szakképzett magyar munkaerőnek májustól szeptember végéig, 4-5 hónapra már érdemes lenne hazajönnie. Két hónapos nyitvatartásra nem lehet üzleti modellt építeni, tehát egy strandbüfébe ne várjuk azt, hogy képzett, Michelin-csillagos séfeket fognak tudni felvenni éhbérért.
Yoda69
Legalabb 2 milliót kene fizetniük, de még így is messze a NER lovagok fizuja alatt vannak
csak úgy....
@Eladott Ország: Ebböl még törvényjavaslat lesz...
balos
Ilyen az élet!Ahol milliárdókat lehet lopni,minek dolgozzon valaki "apróért"?
csak úgy....
Bezzeg,hogy örülnének ennek a pénznek az ukrán vendégmunkások de mit szólna hozzá a mercedes &audi ?
Remélem ,hogy Viktor az öshazába nem csak kumiszér ment..., hoz pár 100 vendégmunkást,kik nem migráncsok és ha minden igaz,akkor nem is keresztények..., erre mondja Angela Merkel,hogy scheisse Viktor!
Orbán, csak genetikailag magyarokat akar látni a kárpát medencébe!?
desir62
Adja írásban a 2 millát és mér megyek is!
Clavigo
Nagyjából leszarom a balatoni vendég- kaszálók problémáit...
human
De ezért gondolom nem 8 órát kell melózni, hanem kicsit többet.
Jozefina
Kié a Balaton zeg-zuga??? Lőrincbarát és kedves felesége álljon be lángossütönek napi 12 órába minimum!!!
Desischado
@Jozefina: A szivemből szóltál! Előbb kellett volna gondolkodni. Ki az a hülye, aki halálra gürizi magát éhbérért?!
Eladott Ország
@EladottOrszág: tegnap 20:21; Jó lenne ha nickname névhasználatot szóközzel írnád és más kielégítést találnál ki magadnak. Például így írhatnád, helyesen: Eladott Ország. Úgy látom az orbánjúgend és csapata kifogyhatatlan az ötletekből, biztos továbbképzésre jártatok Timur és csapatához Тимур и его команда.
moly.hu/system/covers/big/covers_77916.jpg?1395368464
adrenalink
@Eladott Ország: Az is lehet, hogy a Maszopos Bangóné hejesírási tanodájában vett órákat Kunhalmi Ágitól... :-)
csipetke
@Eladott Ország: Becarás...Már a te nicked is lenyúlták?Gyanítom,hogy az agyatlan durbincs buzgólkodik..
@EladottOrszág: Téves lájk!
Eladott Ország
@adrenalink: Kínomban néha már abban reménykedem, hogy majdcsak kipusztulnak csoportosan és akkor jönnek az okos, bátor fiatalok, de nem. A Dömötör Csabák, Böröcz Lászlók jönnek. Az új eresztés már túl van minden normán és határon, a kritikátlan szervilizmus a kormánypárt irányába éppen olyan természetes dolog, mint a cinikus pofátlanság, a sötét ostobaság és a gátlástalanság. Semmi különös, ez a fidesz „programja”. Megmondták: folytatjuk. Folytatják. A migráncsozást, meg a hazudozást, a lopást, az uszítást, a társadalom megosztását, és az ilyen senkiházi Böröcz alakok piedesztálra emelését, amire egyébként önmaguk erejéből, tehetségéből sohasem lennének képesek. Amelyik tudatában van a saját kvalitásai határával az azért nyal és kotkodácsolja a hazug párt csasztuskát, amelyik nem, az meg meggyőződésből. Pont erre a két rétegre oszlik a szavazótáboruk is, nem tudom melyik a rosszabb. És ezek a jövőnk zálogai… Hofi szavaival élve: „dögöljek meg, ha kiváltom őket.”
vanison
Azért kíváncsi lennék arra a valóban elképesztő fizetésre, hogy valóban annyi-e amennyi. Igérgetésből bármekora lehet. Nem annyi, hanem annyit igérnek. Letelik az első hónap, aztán kiderül, nem is annyi.
Veleda
Napok óta olvasom a helyi hírdető újságban egy milliomos cigány házaspár hírdetését ( ismerem őket), hogy a balatoni Zöldség-Gyümölcs kereskedésükbe árust keresnek kiemelt bérezéssel, szállás megoldott jogosítvány szükséges. Van némi fantáziám, hogy a dinnye árus mire hírdet. Menjen hozzá akinek két anyja van. Ki a franc fog egy pajtában aludni, de dolgozzon reggel hattól este tízig. A munkabérről nem esett szó, a hozzászólásokat kikapcsolták. Szarházi banda.
Yoda69
Meg vacilalok hogy nyaron Balaton legyen vagy Adria. De egyre inkabb az utobbi a befuto.
Levendula
@vanison: Hogyha a nyár végére a tulaj autót tud cserélni, a nőjének pedig ciciplasztikára is futja, akkor nem adott elképesztő fizetést az alkalmazottjainak...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.