Feljelentést tesz a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Sargentiniék kampányvideójának lopott felvételei miatt – közölte az MTVA sajtóosztálya vasárnap az MTI-vel.

A GroenLinks holland baloldali párt a közelmúltban kampányvideót tett közzé Judith Sargentiniről "The Sargentini Report: A European struggle for democracy in Hungary" címmel. A felvételen ismeretlenek forrás feltüntetése, írásbeli szerződés alapján adott felhasználási engedély, valamint felhasználási díj megfizetése nélkül használtak fel több, az MTVA archívumába tartozó, szerzői jog által védett videoanyagot. A videó készítői még a csatornák logóit is kitakarták, így a szándékosság vitathatatlan – áll az MTVA közleményében.

Feljelenti az MTVA Sargentiniékat, mert szerintük felvételeket loptak tőlük

Fotó: Illusztráció/wikipedia CC By-SA 3.0/VinceB

Kiemelték, a vonatkozó magyar és európai jogszabályok alapján a más által készített műsorszámok, felvételek szerzői jogi védelem alatt állnak és felhasználásuk kizárólag a jogtulajdonossal kötött felhasználási szerződéssel és a szerző nevének forrásként való megjelölésével lehetséges.

Az MTVA honlapján közzétett felhasználási feltételek kifejezetten tiltják írásbeli felhasználási engedély nélkül az MTVA és jogelődjei által készített videoanyagok felhasználását. Ha bárki a szabad felhasználást meghaladóan kívánja felhasználni a szerzői jogi tartalmat, úgy a jogtulajdonos tartalomértékesítőjével kell szerződnie – írták.

Hozzátették: a forrásjelölésüktől szándékosan megfosztott felvételek engedély nélküli felhasználásával ismeretlen személyek az MTVA-nak tényleges vagyoni hátrányt okoztak. Mivel a büntető törvénykönyvbe ütköző jogsértés történt, az MTVA megteszi a szükséges jogi lépéseket és feljelentést tesz.

Pénteken az eset kapcsán a V4NA Nemzetközi Hírügynökség azt közölte: a Baloldali Zöldek a magyar büntető törvénykönyv szerint olyan bűncselekmény elkövetésével gyanúsíthatóak, amelyért akár három évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

(MTI)

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szaboria1
Mert MTV nem lop csak hazugságokat gyárt netalán?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
solidedge
Én nem rinyálnék az MTVA helyében. Amikor Sargentiniék belenéztek rövid ideig a műsorukba 20 %-kal emelték a nézettséget.
namihami
A fidesz (csatolva a magyar média 98%-a) bezzeg sosem lop.
Pl. a fideszplakátokon szerepelt alakok. Csupa legális felhasználás.
Lepényleső
...ami egyébként a kormány által elkövetett jogsértéseket mutatja be Magyarországon?
kokopelli
@Pálinkafőző Rézüst: ..a bája az ilyen baromságnak,hogy nem azt kell bizonyítani Sargentini-
éknek amit nem csináltak,hanem a fidesznyaloncoknak,amit a "vádlottak csináltak"! A sok jo-
got végzett senki izzadhat! Vakijesztgetés a narancsos senkiktől! (;-))
advocat
Viszont, ha ez egy tanulmány része, és feltüntették az eredetet? És azt jelentették meg? Jogászkáim. Lehet gondolkodni. Persze ez az MTVA! Hülyeséget írtam.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.