Lejárt kedden 16 órakor a listák bejelentésére meghatározott határidő az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak májusi választására, a hét nyilvántartásba vett lista mellett további négyet jelentettek be, azaz legfeljebb 11 párt, illetve pártszövetség listája szerepel majd május 26-án a szavazólapon.

Aki bújt, aki nem: aki nem adta le az ajánlóíveit, az már nem indulhat az EP-választáson

Az EP-választáson azok a pártok állíthatnak listát, amelyek összegyűjtöttek 20 ezer érvényes ajánlást a választópolgároktól, az ajánlások leadására és a lista bejelentésére 16 óráig volt lehetőség.

A Nemzeti Választási Bizottság korábban már hét listát nyilvántartásba vett: a Jobbik Magyarországért Mozgalomét, a Fidesz-KDNP-ét, a Momentum Mozgalomét, a Mi Hazánk Mozgalomét, az MSZP-Párbeszédét, a Lehet Más a Politikáét és a Demokratikus Koalícióét.

Kedden, a 16 órai határidő előtt további négy párt adta le az ajánlásgyűjtő íveket: Magyar Munkáspárt, Magyar Kétfarkú Kutya Párt, Egységes Magyar Nemzeti Néppárt, Tea Párt Magyarország.

Az ajánlások érvényességét és azt, hogy a listára bejelentett jelölteknek van-e választójoguk, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) ellenőrzi. Az NVI nem ellenőrzi valamennyi ajánlást, csak valamivel többet, mint amennyi a listaállításhoz szükséges. A jogszabályi feltételeknek megfelelő listát a Nemzeti Választási Bizottság legkésőbb a bejelentéstől számított negyedik napon veszi nyilvántartásba.

A listákon legfeljebb 63 jelölt állítható, háromszor annyi, mint a megszerezhető mandátumok száma, de a szavazólapra csak az első öt neve kerül fel.

A jelöltek sorrendjét a párt határozza meg. A lista bejelentése után a sorrendet nem lehet módosítani, nem lehet a listára új nevet felvenni vagy arról levenni. Ha valamelyik jelölt a listáról kiesik – mert elveszíti választójogát, vagy írásban lemond a jelölésről – helyére a listán soron következő lép.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.