Lépfenével kezelnek egy házaspárt Békés megyében – jelentette a Békés Megyei Kormányhivatal.

Döghúst árultak, most lépfenével kezelik a házaspárt

Kiemelték: a lépfene emberről emberre nem terjed, a kórházban lévő két betegen kívül újabb megbetegedésről nem érkezett jelzés, járvány nincs. A házaspár a célzott kezelésre jól reagál, állapotuk folyamatosan javul.

Közleményükben azt írták: a lépfene gyanújáról szóló értesülés után a Békés Megyei Kormányhivatal azonnal járványügyi nyomozást rendelt el. Kiderült, hogy a kötegyáni házaspár egy elhullott szarvasmarhát dolgozott fel, amelynek húsa – a laborvizsgálat alapján – lépfene-baktériummal fertőzött. Fagyasztószekrényben tárolták a feldogozott állat húsát, amelyből többen is fogyasztottak.

Az érintett ingatlanokon helyi járványvédelmi zárlatot rendeltek el, az állatok pedig megkapták a védőoltást. A kormányhivatal az érintett háziorvosokat, hatóságokat értesítette. Azok, akik a feldolgozásban részt vettek, vagy az elhullott állat húsából kaptak, illetve fogyasztottak, megkapták a szükséges egészségvédelmi utasításokat, és járványügyi megfigyelés alatt vannak. Az ingatlanokat fertőtlenítették, a lefagyasztott fertőzött húst megsemmisítésre elszállíttatták – olvasható a közleményben.

A lépfene (más néven anthrax) akut, néhány formájában magas halálozási aránnyal járó fertőző megbetegedés, amelyet baktérium okoz. A lépfene leggyakrabban vadon élő és háziasított kérődzőknél fordul elő, de az embert is megfertőzheti, ha beteg állattal, annak szövetével vagy a lépfene spóráival érintkezésbe kerül.

Forrás: MTI

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

CsipkeRózsa
A fene egye meg, aki lépfenét terjeszt, felelőtlen emberek.
nezelodo
Na ezek a fertőzöttek nem NER társak voltak, hogy sajtóhír lett az esetükből. Bezzeg amikor az egykori FM miniszter NER társ haverja a tudott lépfenés, állatorvos nem látta marháit levágták, és a közétkeztetésben megfőzték, és megetették a talajmenti káderekkel, akkor még az illetékes Bognár Lajos is szájzárat kapott. Hál istennek meggyógyultak a szájzár okozta bajból! Remélem nem újul ki náluk, hacsak megint nem egy NER társ lesz a szervező!
namihami
Ha ez valóban nem terjed emberről emberre, akkor muszáj közpénzen, TB-re kezelni?
Ezentúl minden fertőzött marha után a mi pénzünkön kell, fogják gyógyítani őket?
papa.49
Gondolom ómigrik voltak és 1500 Ladával mentették a ,,húst,, !!!
Dr plágium
@papa.49: Ó migrik OK de nem Lada hanem BMW :)
papa.49
@Dr plágium: Akkor már feljebb léptek a ,,létrán,, )))))))))))))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.