Elfogadhatatlan a magyar gazdálkodók számára az Európai Unió bürokratái által felvázolt javaslat a mezőgazdasági támogatások 20 százalékos csökkentésére, mert ezt az összeget a vidéki Magyarország jövőjétől vonnák meg – fogalmazott az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára szerdán Letenyén.

Államtitkár: elfogadhatatlan, hogy az EU csökkentené a magyar mezőgazdaság támogatását
Fotó: Varga György/MTI

Feldman Zsolt a Letenyei Polgári Egylet által szervezett gazdálkodói fórumot megelőző sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy

a magyar gazdaság stratégiai ágazata a mezőgazdaság, mind a foglalkoztatás, a megtermelt érték, mind a biztonságos, jó minőségű élelmiszer előállítása, illetve az export szempontjából.

A 2008 és 2018 közötti időszakban az Európai Unió legnagyobb mértékben bővülő mezőgazdasága volt a magyar, az ágazat exportteljesítménye az elmúlt években több mint duplájára, 9 milliárd forintra nőtt – hangsúlyozta az államtitkár.

Hozzátette, hogy 2018-ban a hazai külkereskedelmi aktívum felét adta az agrárium. Ebben az eredményben a gazdálkodók tudása, szorgalma alapvető, ezért is dolgozik a kormány szövetségben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával és a Magosszal, amelyek tagjai aláírásgyűjtésükkel "legitimációt adnak a közös agrárpolitikai forrásokért folytatott küzdelemben".

Ha az európai bürokrácia javaslata szerint 20 százalékkal csökkenne az agráriumra fordított források összege, az 2 milliárd euróval kevesebb támogatást jelentene Magyarország számára a 2020 utáni időszakban. A csökkenő források és egy bonyolultabb eljárásrend elfogadhatatlan Magyarország számára

- nyomatékosította Feldman Zsolt.

Ismertetése szerint csak tavaly 4500 zalai gazdálkodó mintegy 11 milliárd forint közvetlen támogatást kapott gazdálkodásához, fejlesztéseihez. A EU-s vidékfejlesztési programban a 2014 utáni időszakban Zala 4000 támogatott projektje 27 milliárd forinthoz jutott, vagyis

jelentős források vannak most veszélyben, amit a vidéki Magyarország jövőjétől vonnának meg.

Az államtitkár úgy vélekedett: a május 26-i európai parlamenti választások egyik tétje magyar szempontból az, hogy az adófizetők pénzét a magyar gazdálkodók és ne a bevándorlás támogatására lehessen fordítani.

Ezért kell olyan új Európai Parlament és Európai Bizottság, amelyik a vidékiek, a mezőgazdaságból élők jövőjét tartja szem előtt

- szögezte le.

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára, országgyűlési képviselő arra emlékeztetett, hogy a Mura Nemzeti Program jelentős részben a térség adottságait kihasználó mezőgazdasági fejlesztésekre épül. Az EU-tól érkező támogatás azonban "nem ajándék, ez a mi saját pénzünk is", hiszen hozzájárulunk az uniós költségvetéshez, amelyből az Európai Unió jelentős támogatásokat tud nyújtani – emelte ki.

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Nem csak a "magyar"gazdákét- hanem minden eu-s tagállam termelőiét. Nagyon sajnálom, hogy mészáros lölö,és csányi elesik néhány millió eu-rótól. Tényleg- sirok is mindjárt. Hazudtok még ebben is!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
Hiszen ha azok kapnák akik valójában termelnek, de nem a pénzt a tulajok kapják, a ,,műkörmösök,, például !!!
Qqberci
Akkor most vissza lehet tenni az ellopott pénzt...
Manhattan
egy poszt " Nézzétek meg, fakadjatok sírva, vonjátok le a konzekvenciákat, aztán vigyétek és terjesszétek! Had lássa a sok gyáva közömbös! Had lássa a sok orbán talpnyaló, támogató, nekik kampányoló mivé tették hazánkat, milyen tróger bűnöző bandát szolgálnak, támogatnak, hogyan kiknek adták el a mi jelenünket a gyerekeink unokáink jövőjét a hazánkat. Aztán ezek után menjen kampányolni a tróger gazdáinak a piac bejáratához, de majd akkor is álljon ám oda amikor az EU adófizető megelégeli és kibasznak minket az EU-ból az ország csődbe megy...álljon oda akkor is könyörögjön a bocsánatunkért térdenállva, aztán magyarázza meg miért tette.
...és ezt látja a Német az európai adófizető is. hááát...meglesz rólunk a véleményük. :( "köszönhetjük" ennek a tróger bűnbandának a gerinctelen talpnyalóknak, hűbéreseknek és a sok agyatlan sötét ostoba éltetőiknek, segítőiknek, tapsikolóiknak, kezeit csókolgatónak. Hogy rothadjon rátok a csillagos ég trógerok talpnyalók segítők támogatók sok sötét ostoba.www.facebook.com/gergo.takacs93/videos/2901593089913639/UzpfSTEwMDAwMzQ3NDI1MTU5ODoyMDE4ODI0NzE4MjQzMzE3/
kereső
Nem csak a "magyar"gazdákét- hanem minden eu-s tagállam termelőiét. Nagyon sajnálom, hogy mészáros lölö,és csányi elesik néhány millió eu-rótól. Tényleg- sirok is mindjárt. Hazudtok még ebben is!
human
No mi van? Orbán földesurainak már dolgoznia is kell, nem csak a földtámogatásokat besöpörni?
simmering73
Elfogadhatatlan? Aztán honnan ez a bátorság, hogy ekkora a pofátok? Az is csoda, hogy még küldenek pénzt, ennek az erős magyar gazdaságnak. Amely annyira sikeres, hogy Európának követni kell.
papa.49
Marha ,,ERŐS,, a magyar gazdaság, ha nem jön a suska Brüsszelből már RÍNAK IS A FÜTYISZEK !!!
menekült
Esetleg kevesebb pénzt kéne lenyúlni, kevesebb stadiont és értelmetlen kilátót, egyebet kellene építeni, akkor a költségvetésből is maradna több pénz a mezőgazdaságra.
könnyű lelki sértés
Hol a magyar krumpli?
A támogatást felvették, de nincs krumpli.
könnyű lelki sértés
Agresszív ballibsi kismalacként agresszíven követelem, hogy a kicsit sem agresszív jobbillibsi Shikari válaszoljon agresszívan erre a kérdésre: Hol a magyar krumpli?
kissé felnőttem
Értelek ember, de káslert javasolnám a téma gyógyitására a 10 parancsolattal okkal ám, minket is ezzel állitana talpra hátha titeket is mert hol a magyar agráriúm, urak kezébe tették. emlékezni kéne a kutfurások köré vont bóhozatokra határidőkre..Másik az átkosban volt bányászat miért is tünt el? nem tudod? mert vissza kellett volna az 55%-át a profitnak forgatni Sima közgazdasági téma Fejlesztésre beruházásokkra biztonsági tartalék képzésre Erre inkább BEZÁRTÁK mindet. Ez nem hawai nyaralás, kőkemény fizikai munka. Kapások sincsenek gyümölcs szüretelők sem mert éhbérért nem ám, ti meg a napfényes Hawayon ? .másik nekem azt tanitották nem 17 permetezéssel kell gyümölcsöt termelni 2 vel kellő időben szakértelemmel.
A Török mikor kivonult 400 ezer embert ( Hozzáértőt) kellett pld. szlovákiai területekről ide áttelepiteni mert az uraság ( a gazda ) nem dolgozott. de nem is volt kivel.Kérdésem egy kiló fejeskáposzta mitől lett 360 Ft És ha unió nem lenne hol tartanátok? Mongóliával azonos szinten. ha reálisan szemléled vagy lejjebb is én hallgatnák mig az uniós polgárok meg nem vonják ezt is mert akár várható ez is.
görbetükör
Hát, ne fogadjátok el!
Most megy a harc, a kisebb koncért, mi? Mindjárt sajnálni foglak benneteket, csak várjatok még egy kicsit!
kokopelli
@görbetükör: nem tudom,hogy mik lehetnek azok a kiváló magyar termékek,amiknek a további
szállítása az EU-nak halaszthatatlanul szükséges lenne! Évek óta nem látok terméket az u.n. mul-
tiknál! (;-))
kokopelli
@könnyű lelki sértés: ...a szeszfőzdében komprimálták?...
...hány pontot kapok? (;-))
Nessy
Megszakad a szívem az jógaoktató, műkörmös, államtitkár és egyéb "gazdákért"!
Talán, ha valóban azok kapnák a támogatást, akik élelmet, haszonnövényt termelnek, és nem csak az uniós pénzt teszik zsebre, nem kellene méregdrágán franci krumplit, kínai fokhagymát és egyebet venni ide haza a piacon!
kokopelli
@kereső: (04:37)...érdekes,hogy a sokkal rosszabb időjárási adottságokkal megáldott nyugat nem
óbégat!A generációk óta földetművelők dolgoznak és élnek a mezőgazdaságból! Igaz,hogy a földek nem kerülnek idióta fogalomnélküli spekulánsok kezébe! A "schuster" maradj a kaptafánál" módra
max. bérbeadja a család földjét!
...
kereső
@kokopelli: Franciaországban gyakorlat-én legalábbis 30 éve tudok erről-,hogy a mezőgazdasággal/földdel foglakozóknak,főleg aki földtulajdonnal bir, megfelelő végzettséggel is!!kell rendelkeznie ahhoz, hogy mg.termelő legyen. Itt meg az jogászok viszik a primet a földtulajdonlásban, na meg a viz-és gázvezeték szerelők. Bár azt mondják, hogy az utóbbi elvégzett valamiféle "aranykalászos gazdatanfolyamot".
könnyű lelki sértés
@kokopelli: Természetesen a maximális pontszámot.
Ezt a rejtélyt még maga Sherlock Holmes sem tudta volna megfejteni.
kereső
@könnyű lelki sértés: ó azok csak strómanok/rokonok.Az igaziban van még egy kis "szemérem"- hogy hasznot húzott a valakinek a valakijeként.
szegfue
@könnyű lelki sértés: tegnap 8:43 Shikari most nem tud válaszolni, mert éppen most veti el a földbe a magyar krumplit... gondolom én...
KisGenyo2
Ezen támogatások a földek tulajdonosainak mennek. A legritkább az az eset, amikor azok termelnek rajta, akiké a föld.
KisGenyo2
A kistermelők meg ebből egy vasat sem látnak, mert annyira bonyolult bürokratikus sz@r a támogatási rendszer, hogy 4-5 hektár alatt nem is érdemes igényelni, mert többe kerül a gusztustalan ügyintézés, meg a vele járó idegnyelés következményeinek kezelése, mint amennyi lenne a támogatás.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.