Elfogadhatatlan a brüsszeli bürokraták javaslata, amely csökkentené az európai és így a magyar mezőgazdaság támogatásait, úgy, hogy közben szigorítaná, nehezítené az ezekhez való hozzáférést – mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön Karcagon.

Bevándorlóknak adja az EU az agrárpénzt – ezzel ijeszteget a kormány

Feldman Zsolt A hazai agrárium jelene és jövője című gazdafórum előtti sajtótájékoztatón elmondta: az Európai Bizottság olyan javaslatot tett, amely 2 milliárd euróval kevesebb forrást juttatna a magyar vidék és mezőgazdaság számára 2020 után.

Ezen források nagy részét a migrációra, a bevándorlás támogatására, bevándorlók "valamiféle integrációjára" fordítanák – állította, hozzátéve: ez az európai és a magyar érdekekkel ellentétes.

Az államtitkár állításaival szemben az Európai Bizottság korábban közölte: az agrártámogatások csökkenésének legfőbb oka a Brexit, vagyis az egyik legnagyobb uniüs befizető állam kilépése miatti bevételkisesés. Szó sincs arról tehát, hogy elvonnának egyéb célok miatt összegeket.

Az államtitkár szerint azonban : a forrásokért való küzdelemben szövetségben dolgoznak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) és Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségével (Magosz). Hozzátette: az elmúlt hetekben zajlott aláírásgyűjtés segítette, hogy minél szélesebb legitimációval "a hátuk mögött" lehessen érvelni Brüsszelben a forrásokért.

Kifejtette, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) forrásai ésszerű felhasználásának köszönhetően a 2008 és 2018 közötti időszakban az Európai Unió legnagyobb mértékben bővülő mezőgazdasága volt a magyar, az ágazat exportteljesítménye pedig az elmúlt években több mint duplájára, 9 milliárd forintra nőtt. Emellett 2018-ban a magyar külkereskedelmi aktívum felét adta az agrárium – hangsúlyozta az államtitkár.

Hozzátette: azért küzdenek, hogy e források felhasználásával a következő időszakban is támogatni tudják a fejlődést.

Ismertetése szerint 2018-ban Jász-Nagykun-Szolnok megyében csaknem tízezer gazdálkodó jutott 30 milliárd forint területalapú támogatáshoz, közvetlen jövedelempótló támogatáshoz. A mostani EU-s vidékfejlesztési programban eddig 4700, Jász-Nagykun-Szolnok megyéből érkezett támogatási kérelmet bíráltak el pozitívan, ez mintegy 45 milliárd forint vidékfejlesztési programból származó forrást jelent a megyének. Ezen belül a beruházásokra 18,3 milliárd forint megítélt támogatás jut a megyei gazdálkodókhoz, több mint 465 különböző pályázathoz kapcsolódva.

Forrás: MTI

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Az övé, annak adja-akinek akarja.
A szép a dologban, hogy mégcsak nem is igaz. Újabb fidesz duma-fidesz barmoknak.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
lusta
Már bocsánat, de az uniós tag Magyarország, ahol az országunkat rengeteg bürokrata képviseli, a csúcson Navracsicska van, nem ad elég támogatást és a migráncsoknak adja? Akkó Magyarország és Navracsicska is a migráncsoknak osztogatja?
fideszes gyökér
Illett volna hozzátenni a másik oldal (EU) véleményét is.

- Magyarország az Európai Bizottság javaslata szerint a tagállamok közül egy főre vetítve a 6. legnagyobb támogatást kapna.
...

- Az agrártámogatások csökkenésének egyik oka az, hogy az EU-s költségvetéshez nagyban hozzájáruló Egyesült Királyság várhatóan elhagyja az EU-t. Másrészt az Unió tagállamai olyan prioritásokat határoztak meg a 2021–2027 közötti időszakra, amik növekvő kiadásokat jelentenek, például az innováció, a fiatalok, a környezetvédelem és a belbiztonság fokozott támogatása.

Ez a cikk nem újságírás volt, hanem csak egy szemelvény a magyar MTI (MTVA) propagandájából.
Fostalicska Propeller.

Szerencsére az olvasók nagy része átlát a szitán.
justhpeter
Miért nincs művelési kényszer a föld árveréseken "megvett" földekre ?
desir62
@justhpeter: Mert így is megkapták a hektáronkénti 60e Ft-ot.
kereső
Nem a bevándorlóknak, hanem az orbán-jakab félék első -és legnagyobb ellenségének, az innovációnak, a tudományos kutatásnak- hiszen ez a két nagy terület lesz az Eu következő költségvetési ciklusának fő nyertese. A magyar vidék meg igy járt- a 2010 óta kapott felzárkóztatási pénzeket-és minden más egyéb célra kapott támogatást nem kellett volna zsebre tenni,hanem arra kellett volna forditani, amire adták. Ezzel szemben a magyar vidék 2010 óta süllyed- bár térkövezésben , és műfüves pályák létrehozásásban igen jól áll.
Ami a föld alapú támogatást illeti-ha a földtulajdonos bukfencet vetett mondjuk 5000Ft/ha ráforditással( ismeretttel nem rendelkezőknek irom= egyszeri tárcsázás/gyommentesités), akkor már tisztán bezsebelt 55000Ft/ha támogatást. A bolondnak is megérte-nem?
És nem ám, hogy ezt a pénzt a jövő érdekében befektette volna a termelésbe- mondjuk ktg.igényes ágazatok fejlesztésébe, á nem .Esetleg vetett egy kis búzát,kukoricát,repcét,napraforgót- de a kertészet, gyümölcs-és zöldségtermelés elsorvadt. Nem baj, majd eszünk ragyás lengyel krumplit, meg spanyol/tunéziai paprikát,paradicsomot arany áron.
justhpeter
@desir62: Igen, de akkor kényszerből termelni is kellene nekik. Ha pedig termelnek, akkor hozzáértés hiányában csak a nagy területen termeszthető takarmány jöhetne szóba. Akkor pedig a piac szabályai szerint olcsóbb lehetne az állattartás is.
A mostani állapot szerint a támogatást nem a munkáért, hanem ajándékba kapják.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.