Átlépte a százezret a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) támogatott családok száma – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára pénteken Budapesten.

Novák Katalin a VII. kerületi HelloAnyu! közösségi kávézóban felidézte: 2015 júliusában vezették be az új otthonteremtési programot, amely a csokkal, a hozzá felvehető kedvezményes hitellel és a kedvezményes áfával, illetve áfa-visszatérítési lehetőséggel indult, illetve bővült.

Azóta már mintegy 300 milliárd forint értékű vissza nem térítendő támogatással segítettek több mint százezer családnak, azaz – átlagosan négytagú családdal számolva – mintegy 420 ezer embernek.

A csok a fiatalok gyerekvállaláshoz is hozzájárul, hiszen majdnem 50 ezer gyerek megszületését vállalták a családok az otthonteremtési támogatás felvételekor

- emelte ki Novák Katalin.

Eddig 50 ezer gyerek megszületését vállalták a családok a csok felvételével

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) legfrissebb adatairól és a családvédelmi akcióterv otthonteremtést segítő támogatásairól a HelloAnyu! közösségi kávézóban tartott sajtótájékoztatón 2019. április 26-án. MTI/Szigetvary Zsolt

Az államtitkár emlékeztetett: júliustól bővül az otthonteremtési program, a családvédelmi akcióterv keretében július elsejétől már a használt lakás vagy ház vásárlásához is igénybe lehet venni a – csok mellé felvehető, maximum 25 éves futamidejű garantáltan 3 százalék alatti kamatozású – hitelt ugyanakkora összegben mint az új lakáshoz.

Így a két gyereket nevelő vagy vállaló családok 10 millió, a három gyereket nevelő vagy vállaló családok 15 millió forint kedvezményes hitelhez juthatnak

- ismertette Novák Katalin.

Az államtitkár kitért arra is, hogy bővítik a gyerekek születése esetén kérhető hitelelengedés lehetőségét is: júliustól már a második gyerek születésekor elengednek egymillió forintot, a harmadik gyerek születésekor négymillió forintot, minden további gyerek születésekor pedig további egy-egymillió forintot a fennálló ingatlanfedezetű jelzáloghitelekből.

A hitelelengedés lehetőségétől azonban azok a családok sem esnek el, amelyekben már vannak gyerekek

- hangoztatta Novák Katalin.

Példaként azt mondta, ha egy háromgyermekes családba születik még egy gyerek, akkor náluk is négymillió forintot engednek el, minden további gyerek születésekor pedig további egy-egymillió forintot.

Az államtitkár megemlítette a szintén július elsejétől induló – 10 millió forintos kamatmentes, szabadfelhasználású kölcsön formájában igényelhető – babaváró támogatást is, amely nagycsalád vállalása esetén teljes mértékben támogatássá válhat.

Forrás: MTI

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tudode
Gáz. mikor a FÉLRESIKERÜLT POLITIKA befészkeli magát a majdan halálos CSÖK-jával az állampolgárok hálószobájába is!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
lampa laz
...és ebből mennyi lesz majd a bedőlt hiteles? Mint köztudott nem a legjobbak a termékenységi mutatóink (kivétel a kisebbség). Bízzunk, h mindenkinek sikerült azt 3,4,5,6... gyereket összehozni.
könnyű lelki sértés
www.atv.hu/belfold/20190426-nagyon-visszaesett-a-gyerekszulesek-szama-magyarorszagon

Erről valamiért ez jutott eszembe:
"Csak semmi pánik!" - üvöltötte Novák Katalin a Baba-Mama-shown.. Erre mindenki elkezdett rohanni. Sok nő sírógörcsöt kapott. Volt, aki egy sarokba kuporodott és a térdeit átfogva előre-hátra hintázott, miközben azt ismételgette: "Nem szülök több gyereket. Nem szülök több gyereket. Nem szülök több gyereket."
Madácsi Pali
A CSOK nélkül akár 51000 is össze jöhetett volna! Mer ugye a mini ducsénk nélkül senki nem tervezett gyermeket.
könnyű lelki sértés
@fideszes gyökér: Na erről beszéltem már többször is. Ezek amikor adnak, akkor is inkább elvesznek.

Már évekkel ezelőtt megfogant bennem: Orbán valójában gyűlöli a magyarokat, de talán minden embert.
Annyiféle társadalmi rétegnek, dolgozói rétegnek, oktatás, egészségügy, kutatás, művészvilág, a történelmi múlt, demokratikus, keresztény értékek, István király szándékával szemben egész Európának neki ment, és olyan szinten próbálja zülleszteni, ellehetetleníteni, annyi gyűlölet folyik ki a száján, hogy számomra erre csak egy lehetséges válasz van: Orbán gyűlöli az embereket, és csak használja őket a maga céljaira tárgyiasítva őket.
Sámannus
Lehet úgy ígérni mint a kommunista szombatokon, hogy hízzon tőle a drága vezető. Még a csuhások is beszállnak a buliba, és rongyosra kefélnek minden lepedőt.
namihami
Van erre egy mondás:: "" Annyira nem vagyok szegény, hogy igérni se tudjak."".
A KSH szerint is (amelyik igazán nem ellenzéki) itthon csökkenő tendenciát mutat úgy a házasságkötés, mint a születések száma. A születendő gyerekek száma a kint élők között növekszik.
Azok pedig pont az itthoni viszonyok miatt vannak ott.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.