Célul tűzték egy közös magyar-kínai egyetem megalapítását, amely kínai részről a Kínai Társadalomtudományi Akadémiára, magyar részről pedig a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre alapul majd.

A magyar-kínai kapcsolatok további fejlesztését szolgáló, ötpontos tervben állapodott meg szombaton Pekingben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és kínai kollégája, Vang Ji.

A találkozó után Szijjártó Péter elmondta:

célul tűzték egy közös magyar-kínai egyetem megalapítását, amely kínai részről a Kínai Társadalomtudományi Akadémiára, magyar részről pedig a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre alapul majd. Az erről szóló megállapodást a kínai házelnök május végi magyarországi látogatása során írják alá.

A logisztikai együttműködés fejlesztéséről is tárgyalt a két külügyminiszter, ennek része, hogy elkezdik előkészíteni a Budapestet Kolozsváron keresztül Bukaresttel összekötő gyorsvasútprojektet, amelyet a magyar és a román kormány együttműködésére alapozva kínai pénzügyi és technikai segítségnyújtással terveznek megvalósítani.

A terv harmadik pontja az építészeti együttműködésre vonatkozik annak érdekében – ismertette Szijjártó Péter –, hogy magyar építészirodák és -mérnökök lehetőséget kapjanak a kínai nemzeti urbanizációs terv végrehajtásában.

Közös Magyar-kínai egyetemet alapítanak

A vízügy területéről is szó volt, amellyel kapcsolatban célul tűzték, hogy magyar és kínai vállalatok közösen hajtsanak végre vízgazdálkodási fejlesztési projekteket Ázsiában és Afrikában – közölte a külgazdasági és külügyminiszter.

A fejlesztési terv ötödik pontja a turizmus további fejlesztése: a turisztikai rekordadatokat követően újabb légi járatok elindításával tovább növelnék a turisztikai forgalmat a két ország között – mondta.

Mindkét kormány elkötelezett a terv végrehajtása mellett, amely egy újabb dimenzióba tudja emelni a 2017-ben átfogó stratégiai partnerség szintjére léptetett kétoldalú kapcsolatokat

– fogalmazott Szijjártó Péter.

Végül közölte: a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulójára történő megemlékezés céljából a kínai külügyminiszter hivatalos látogatást tesz Budapesten az év második felében.

Cikk- és címlapkép: MTI/KKM/Mitko Sztojcsev

(MTI)

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkafőző Rézüst
A CEU meg takarodjon... Komcsik ezek, a legrosszabb fajtából...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
@tudode: Kínai élelmezés ügyi miniszter, Csajka Csüng Kaja Nuku !!!
papa.49
@tulipan: Viszont olvasták Jókaitól a ,,Jövő század regénye,, címűt, és most jön a ,,sárga veszedelem,, )))))))
tudode
@papa.49: .
Le van maradva FÉLKEGYELMŰSÉGE, hiszen Budapesten ki tudja mióta van KINAI NEGYED
.
index.hu/gazdasag/2018/09/16/tarsadalom_kinaiak_budapesten_longform_kinai_negyed/
.
Majd KEZET PUSSZANTANAK a selyemútért, ha, ha , h a
papa.49
@tudode: Az itt élő kínaiak között sokan vannak akik az ottani rezsim elől menekültek el a hazájukból
lampa laz
Előbb tán a belföldi vasútvonalakat kellene felújítani, korszerűsíteni, mert így előbb lehet Shanghaiból Budapestre érni, mint Libickozmáról a fővárosba. Ha ilyen ütemben adósítják el az országot jüanban, kínai gyarmattá válunk, mert megvesznek bennünket mindenestől. Eddig azt óbégatta ez az elmebajos barom, h nem akar Európa gyarmata lenni, akkor most a ferdeszemű ninjagoknak ad el bennünket?
lampa laz
@durbincs: te fingterelő farvitorla, mi a frászt kell neked mindenkibe belekötnöd?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.