A jövő héten vizsgálja Magyarország államadós-besorolását a Moody's Investors Service.

A jövő héten vizsgálja a magyar adósosztályzatot a Moody's

A nemzetközi hitelminősítő 2019-re összeállított menetrendjében Magyarország először május 3-án, vagyis jövő pénteken kerül sorra.

A Moody's a magyar szuverén osztályzat második idei felülvizsgálatát október 25-ére tűzte ki.

A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő az idén összesen hat – egyenként két-két – időpontot jelölt ki a magyar államadós-besorolások vizsgálatára, a kialakult gyakorlatnak megfelelően, más európai uniós szuverén adósok osztályzati felülvizsgálataihoz hasonlóan minden esetben pénteki napokra.

A cégek rendszerint a felülvizsgálat napjának éjjelén, Londonban jelentik be döntésüket.

A másik két nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings már elvégezte a magyar adósbesorolások idei első felülvizsgálatát, és mindkettő felminősítette Magyarország államadós-osztályzatait.

Február 15-én a Standard & Poor's egy fokozattal "BBB/A-2"-re javította a hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az addigi "BBB mínusz/A-3"-ról. Az S&P új magyar osztályzatának kilátása stabil.

Egy héttel később, február 22-én a Fitch Ratings ugyancsak egy fokozattal "BBB"-re javította a devizában és forintban fennálló hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az addigi "BBB mínusz"-ról. A Fitch új magyar osztályzatának kilátása is stabil.

A Fitch és az S&P lépése nyomán a három piacvezető globális hitelminősítő közül jelenleg már csak a Moody's Investors Service tartja nyilván Magyarországot a befektetési ajánlású kategória alapszintjén, "Baa3" besorolással.

A Moody's e besorolása a Fitch és az S&P módszertanában "BBB mínusz"-nak – vagyis e két cég előző magyar szuverén osztályzatának – felel meg.

A magyar besorolásokra immár mindhárom hitelminősítő stabil kilátást tart érvényben.

A februári felminősítések előtt a Standard & Poor's és a Fitch Ratings egyaránt osztályzatjavítás lehetőségére utaló pozitív kilátással tartotta nyilván a magyar szuverén adósbesorolásokat, a Moody's osztályzati kilátása azonban évek óta stabil.

A Moody's legutóbb 2016. november 4-én módosította az általa kitűzött felülvizsgálati időpontban a magyar államadós-osztályzatot: akkor emelte vissza Magyarországot a befektetési ajánlású kategóriába, az addigi "Ba1"-ről a jelenleg is érvényes, stabil kilátású "Baa3"-ra javítva a szuverén besorolást.

Magyarország azóta öt, előre kitűzött felülvizsgálati időpontban szerepelt a Moody's menetrendjében, ám a hitelminősítő egyik alkalommal sem hajtott végre újabb felülvizsgálatot.

A globális pénzügyi válság után életbe léptetett EU-szabályozás alapján – hacsak azonnali minősítési döntést igénylő rendkívüli fejlemény nem történik – a hitelminősítők minden naptári évben az általuk előre meghatározott és bejelentett időpontban hajthatnak csak végre adósosztályzati lépéseket európai uniós államadósok esetében.

Az időpont előzetes meghatározása azonban nem kötelezi a hitelminősítőket arra, hogy az adott napokon tényleges osztályzati felülvizsgálatokat hajtsanak végre.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.