Eddig huszonhét középiskola végzősei csatlakoztak az idei KézenFogva Ballagunk akcióhoz – a diákok arra kérik családtagjakat és barátaikat, hogy egy-egy virágszál vagy csokor árát jótékony célra fordítsák. Tavaly hárommillió forintot gyűlt össze.

Ajándék helyett adományt kérnek a ballagók

2016-ban még csak két középiskola – a Városmajori Gimnázium és a Gödöllői Református Líceum – vett részt a KézenFogva Ballagunk kezdeményezésben, a programot az első évben a diákok és az alapítvány munkatársainak közös felvetései, a ballagók ötletei, javaslatai formálták. Az akciónak nevet is kölcsönző KézenFogva Alapítványnál már korábban gondolkodtak azon, hogy szeretnének indítani egy adománygyűjtő akciót, de ehhez a középiskolások nyitottsága is kellett. „Két szál szerencsés találkozása a KézenFogva Ballagunk program” – mondta az Eduline-nak Pordán Ákos, az alapítvány ügyvezetője.

„A kezdeményezés azért lett sikeres, mert nem kértük, hogy bárki többet költsön, mint amennyit egyébként is virágokra, ajándékokra szánt. A szülők, rokonok, ismerősök a meg nem vásárolt virágok árával támogatják a fogyatékos fiatalokat a www.kezenfogvaballagunk.hu adományozói felületen keresztül” – tette hozzá.

Az alapítvány 1993 óta működik, munkájukkal a fogyatékossággal élő emberek mindennapjait szeretnék megkönnyíteni, a fogyatékos gyerekeket nevelő családoknak több családsegítő programot és szolgáltatást kínálnak – például jogsegélyszolgálatot, családterápiát, információs szolgáltatást (Infobázist), amelynek a segítségével egymásra tudnak találni egy adott térségben élő családok és a szolgáltató szervezetek.

Szemléletformáló programokat – kamionos roadshow-kat, osztályfőnöki órákat – is szerveznek, a KézenFogva Ballagunk adományaiból pedig olyan felkészítő tréningeket finanszíroznak, amelyekkel a fogyatékossággal élő fiatalok munkába állását segítik.

Több intézményben már-már hagyomány, hogy a végzősök „kézenfogva ballagnak” – az alapítvány ezeket a középiskolákat minden évben felkeresi, ha tehetik, személyesen mennek el egy-egy osztályfőnöki órára, így találkoznak a végzősökkel. Bármelyik iskola csatlakozhat az akcióhoz, az alapítványnál minden újonnan bekapcsolódó intézménynek örülnek.

„Többnyire osztályszinten döntenek a csatlakozásról a ballagók, de idén is van olyan ballagó diák, aki önállóan keresett meg minket, mert a nővére két évvel korábban kézenfogva ballagott, ő már akkor elhatározta, hogy ő is így ballag, amikor elérkezik az idő. Tehát arra is van példa és lehetőség, hogy egyénileg csatlakozzon egy-egy diák” – mondta Pordán Ákos.

Forrás: eduline.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.