Nem írja alá a kormány a 70 milliárdos szerződést, mert beleszólást akar a civilek ügyeibe. Rajtunk kívül már minden ország megállapodott a következő Norvég Alapról.

69 milliárdot bukhat Magyarország a civilek elleni hadjárata miatt

Miután márciusban Norvégia és Ciprus megegyezett az EGT/Norvég Alapok 2014-2021-es időszakáról, a program honlapja szerint a 15 kedvezményezett ország közül Magyarország maradt az egyetlen, amellyel a norvégok nem kötöttek együttműködési megállapodást. Pedig mi lennénk az alapok egyik fő haszonélvezői, a jelenleg is futó hétéves ciklusban 214,6 millió euró (69,1 milliárd forint) fejlesztési pénz érkezhetne Magyarországra.

A Narancs.hu kérdésére a norvég külügyminisztérium és a tárgyalásokért magyar részről felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) is megerősítette, hogy még nem született meg az együttműködési megállapodás. „Ennek legfőbb oka a civil alappal kapcsolatos véleménykülönbség” – tették hozzá a norvégok.

A civil szervezetek számára fenntartott alap a teljes, közel 70 milliárdos keretösszeg maximum 10 százaléka. Ennek az alapnak a donor országok (Norvégia mellett Izland és Lichtenstein) választják ki egy nyílt pályázaton, hogy ki legyen az adott célországban a pénzek kezelője, míg a fennmaradó összeget a fogadó kormány – esetünkben a magyar – oszthatja szét (például energiahatékonysági vagy örökségvédelmi projektekre, kutatásra vagy vállalkozások támogatására).

„A civil alap kezelőjének függetlennek kell lennie a helyi, regionális és központi kormányzattól, politikai pártoktól és vallási szervezetektől. E mellett megfelelő tapasztalatot várunk el civil szervezeteknek szóló pályázatok lebonyolításában” – ismertette a követelményeket Per Bardalen Wiggen, a norvég külügy szóvivője.

A magyar kormány azonban korábbi nyilatkozatok alapján az alapok civil részébe is beleszólást szeretne, de legalábbis „vétójogot” az alapkezelő kiválasztásánál. Az ITM ezúttal nem adott konkrét választ arra a kérdésre, miért csúszik a szerződés aláírása, csupán azt közölték, hogy „Magyarország diktátumok helyett partneri kapcsolat keretében, egyenlő feltételek mellett kíván együttműködni a donor államokkal”.

Az EGT/Norvég Alapok előző, 2009-2014-es ciklusában a civil alapot az Ökotárs Alapítvány-féle konzorcium kezelte Magyarországon. A norvégok elégedettek voltak a munkájukkal, a magyar kormány azonban Lázár János vezetésével a 2014-es választások után valóságos hadjáratot indított ellenük.

A vád először az volt, hogy az Ökotárs pártokhoz kötődő, de legalábbis kormányellenes szervezeteket támogat. Később a kormányzati megszólalók pénzügyi visszaéléseket is felvetettek, de hiába küldték rá az Ökotársra és néhány nyertes szervezetre a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt, a NAV-ot és a rendőrséget, az ügy vádemelésig sem jutott el.

Mindenesetre a kormány szeretné elkerülni, hogy ismét a velük szemben kritikus szervezetek jussanak pénzhez, annál is inkább, mert az előző norvég balhé óta még jobban felpörgött a civilellenes kampány.

Jogi alapjuk azonban aligha van a civil pénzek befolyásolására, mivel az EU és a donor országok között az EGT/Norvég Alapok feltételeiről kötött szerződésben is szerepel, hogy a civil alapért a norvégok felelnek. Ha a kormány nem enged, az is elképzelhető, hogy a civil alap miatt a teljes 69 milliárd forintnyi támogatást elbukjuk. Az ITM abba próbál kapaszkodni, hogy – mint írják – „az Európai Unióval kötött megállapodások a finanszírozási mechanizmusok megvalósítására kötelezik a donor országokat”. Arra viszont nincs precedens, mi a teendő, ha a mechanizmus a fogadó ország ellenállása miatt nem tud megvalósulni.

Forrás: Magyar Narancs

54 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
@Shikari: Le lesznek váltva és mennek a megérdemelt helyükre a börtönbe! Szent István óta még egy ilyen rohadt tróger bűnöző banda nem vezette az országot, mint a fidesz!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
Ezt a pénzt nem tudják ellopni a FIÚK hát akkor inkább NEM IS KELL !!!
Aki Én
@Shikari: Nálunk csak a fideszes cöf politizálhat és költhet közpénz százmilliókat propagandára? Hát, hogy van ez?
És mióta politizálás a pártatlan tájékoztatás, jogellenes lépések ismertetése, törvénytelenségek elleni felszólalás?
Vagy akkor ez mégsem demokratikus jogállam?
Eladott Ország
Nem Orbán oligarcháit kell az Uniónak pénzelni, hanem meg kell találni a módot arra, hogy fejlesztési források úgy juthassanak el a célzott területekre, önkormányzatokhoz, hogy ahhoz Orbán és bandája ne férhessenek hozzá. A kérdés csak az, ez hogyan lenne kivitelezhető. Hiszen még a norvég alapokra is sikerült rátenni az enyves kezüket. Az önkormányzatok nagy része pártkatonák kezén van. A beruházásokhoz jórészt csak Orbán oligarchái férnek hozzá. Tőle független jelentős vállalkozás nem nagyon maradt. Az kétségtelen, hogy az Uniónak meg kell újulnia, sokkal határozottabban kell képviselnie az uniós polgárok érdekeit. Hogy ez fog-e sikerülni, az hamarosan kiderül. Ahogy az is kiderül, Orbánnak mennyire sikerült szétrohasztania az Európai Néppártot és hogy a választás után hová fog csapódni a fidesz.
tulipan
@papa.49: Tévedsz, ezt úgy veszik, hogy elmegy a REKLÁMRA, aZ pedigO1G-nek mindig MEGÉRIf
Eladott Ország
Remélem, az összes fideszes politikus ezzel fog kampányolni a továbbiakban.Tudnám még javasolni melldöngetési céllal Európa legmodernebb sugárterápiás készülékét, ami az Onkológiai Központban működik. Azt meg a Norvég Alap támogatja. Csak mondom.
kolozsvaros.com/rovidek/remelem-az-osszes-fideszes-politikus-ezzel-fog-kampanyolni-a-tovabbiakban/
kokopelli
@papa.49: Mint a taknyos gyerek! Viktorka nem tud várat építeni a homokozóban,
akkor belepisál,mert a Köjál inkább zárja be a homokozót,mint a többiek építsenek!!
(Gyerekkori defekt a papa rúgásaitól?!)
Eladott Ország
@Shikari: Le lesznek váltva és mennek a megérdemelt helyükre a börtönbe! Szent István óta még egy ilyen rohadt tróger bűnöző banda nem vezette az országot, mint a fidesz!
kereső
Ha nem, hát nem. Nem számit- mert minél rosszabb az országnak, annál jobb a fidessnek. Tessenek továbbra is rájuk szavazni.
csak úgy....
@Shikari: "a Fidesz erősödése folyik" ? :) Erös Pista?
papa.49
@kokopelli: Sajnos, hogy ilyen 5 éves szintem élők kormányozzák az országot !!!
tudode
Ez az ország már akkor ELBUKOTT, amikor MEGKAPARINTOTTÁK azok a kormánykereket, akiknek erősségük a POFAKARATE, mögötte "csak" MINDEN szentségnek maga felé hajlik a tapogatócsKÁJA:
.
www.google.com/search?q=NER+tagok+lop%C3%A1sai&oq=ner&aqs=chrome.0.69i59j0j69i61j35i39j0l2.3869j1j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8
.------------------------------
-
Azaz ORSZÁG, VILÁG ELŐTT a napnál világosabb, de a BENNSZÜLÖTTEK még Csipke Rózsika álmukat alusszák, hiszen csupán
.
----- Birkák és bárányok
.
kanadaihirlap.com/2019/04/28/birkak-es-baranyok/
.
Amelynek a végkifejlete, vagy miCSODÁJA játssza nem KISDED játékát
.
(... ) """" Na persze, a csalás nem játék még akkor sem, ha azt Orbán játssza. A csaló, biza nem játékos, hanem bűnöző."""
.
Minden ország OLYAN JÁTÉKOST kap, amelyet megérdemel! (Nyomdafestéket tűrően!).

.

.
papa.49
@tulipan: Lehet, hogy még ,,tapsol,, is hozzá, mint az ovisok, mert ettől még ez is kitelik !!!
tulipan
@papa.49: A nagy az baj, hogy ilyen sok, végtelenül buta, mesebeli, hagymázas ábrándokat kergető, SZÉTBUGGYANT AGYAGYÚ emberszerúek sem voltak, mint ezek a narancsnyikok!
Jozefina
És akkor nincsenek patkányok??!! Rágcsálják szét az egész EU-t és vele Magyarországot!!!
tulipan
@Jozefina: Miért? Eddig mit műveltek???
Eladott Ország
@Shikari: ma 12:14; Írod: "a három millió Fideszes neki lát elzavarni azt a maréknyi, lázító, antimagyar taknyot!" Nos sohasem volt 3 millió szavazója a fidesznek a rendszerszintű csalással együtt a legutóbbi parlamenti választáson, az ukrán, román, stb. határon túli bérszavazókkal együtt sem! A hazai fideszes végeredmény: 2 607 990 fő. Nem tudom a többi "maréknyi" magyar már eltávozott az országból? Ilyen kevesen vagyunk, te faszfej!
www.valasztas.hu/dyn/pv18/szavossz/hu/orszlist.html
CsipkeRózsa
Orbánnak mindegy, a patkányok is szétrághatták volna azt a 69 milliárdot.
papa.49
@durbincs: GÁZBÚVÁRTÖMLŐ )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
papa.49
@durbincs: GÁZBÚVÁRTÖMLŐ vár téged a szargyártó haverod beléd helyezné minden reményét )))))))))))
egyember
Még egy idióta (mármint én) is tévedhet. Eddig úgy gondoltam (hittem?), hogy az S... jelű véglényt a fide$$ teremtette. Ma már tudom, hogy ő teremtette fide$$-t.
"Mondta Isten: Legyen világosság! És lett világosság. És látta Isten a világosságot, hogy jó és elválasztotta Isten a világosságot a sötétségtől. És elnevezte Isten a világosságot nappalnak, a sötétséget pedig elnevezte éjjelnek. És lett este és lett reggel: egy nap."
"Mondta Isten: Legyen boltozat a vizek közepében, hogy legyen elválasztó víz és víz között. És alkotta Isten a boltozatot és elválasztotta a vizeket, melyek a boltozat alatt vannak, a vizektől, melyek a boltozat fölött vannak. És úgy lett. És elnevezte Isten a boltozatot égnek."
"Mondta Isten: Gyűljenek össze a vizek az ég alatt egy helyre, hogy meglássák a száraz! És úgy lett. És elnevezte Isten a szárazat földnek, a vizek gyüleményét meg elnevezte tengereknek: És látta Isten, hogy jó."
Nem volt magyarázat, indokolás. Csak kijelentés.
Nem pont így működik S...? Meg a fide$$ is? Lehet(ne) vitatni a tyúk és a tojás sorrendjét, de olyan lehengerlő stílust még a főatya sem tud produkálni, se pénteken, se Brüsszelben, se országértékelésben.
Quod erat demonstrandum.
papa.49
@durbincs: Benned szállítja a szargyártó a reményét ))) DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
GÁZBÚVÁRTÖMLŐ )))DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
kulabombaafityiszre
@Shikari: ma, 12:14
Ne sértődj meg shikari patkány,de az ilyen kijelentéseid miatt vagy fideszes patkány.
Remélem a patkányok nem sértődnek meg.
tulipan
@durbincs: Na, te narancsos seggnyaló, agyagagyú, Al-Aksza bohóca, szaros pofájú Félfarok! Tégewsd meg nagyon várnak ám, a kopasz, kigyúrt haverjaid a Ploesti bányában egy kis ketyintésre!!
tulipan
@Shikari: Te már (sajna!) nem tudsz, mii???
kulabombaafityiszre
@Shikari: ma, 07:59
Légy büszke a patkány intelligensebb,mint te.
Neked ez előléptetés.
tulipan
@Shikari: Igen, MI ITT, mindannyian TUDJUK, hogy TE Idióta degenerált vagy !
simmering73
@tulipan: Egy illiberálfasiszta patkány.
kokopelli
@Eladott Ország: Bocsáss meg az Orbán szlovák köcsögjének,de nagy a versenyfutás
az anus elérésére! Mi lesz ha az "ezüsthátú" bepörög!!!
kulabombaafityiszre
@Shikari: ma, 13:14
Ejnye így válaszolni.
Tudom nehéz de fogadd el a tényt,mert tényleg intelligensebb a patkány,mint te.
Ez a hozzászólásaidból is világosan kiolvasható.Buta patkány.
kokopelli
@Eladott Ország: @kulabombaafityiszre: Azért b@ßnán vakvágányra a csutit,mert olyan
ország nem lehet demokratikus,aminek ME-e mindent magának tud be,ill hozzá tartozik!
Sztálin,Hitler,Rákosi,,Chian Kai Shek,Honecker és a többiek voltak ebben a hitben!,!
kulabombaafityiszre
@durbincs: ma, 18:04
Mi van teleszart zokni?Próbálj már kicsit értelmesebben fogalmazni gyagyás.
Az irományaidhoz kell egy kódfejtő.Menjél pszihiáterhez,ha ilyen gyagyás vagy.
Hátha segít,vagy nátha.
kulabombaafityiszre
@kokopelli: ma, 18:06
Amit csinálnak nem kormányzás,hanem minősített,csoportosan elkövetett büncselekmények sorozata.
Kínában,a nagy baráti országban ezért halálbüntetés jár.
solidedge
A felcsúti mikro Putyin újabb sötét intézkedése.
kulabombaafityiszre
@durbincs: ma, 18:58
Jól van zsebpatkány lenyugodhatsz.
Gyógyszered vedd be,aztán tente a gumiszobában.
Eladott Ország
@Shikari: április 29; 12:14; Az állami erőszak szervezetek által „szerkesztett” műsajtóban erősödik a fidesz. Felzabált már mindent a bűnöző cigány, köztük a Gazdasági Versenyhivatalt az Alkotmánybíróságot. Telibeszarták a jogállamot, szétb@szták a hatalmi ágak rendszerét, remélem ennek szomorú vége lesz és bízok benne, hogy a fidesz nevű bűnöző és politikai prostituált banda a börtönben rohad meg!
kokopelli
@Eladott Ország: Inkább a régi "tébolydát" a Róbert K. kőrúton!
tulipan
@Shikari: A lábadozó hazaáruló narancsos illlib söpredéknek, megnyitjuk a "tébolydát" a Róbert K. kőrúton. Ott a helyük!!!
görbetükör
Teljesen jogos!
Senki ne szóljon abba bele. hogy a szeretett vezérünk kinek ad pénzt és kinek nem. Egyetlen eurót sem szabad, hogy diktáljon bárki. Csak azért, mert milliókat ad? Mit képzel?
Mi a saját lábunkon állunk, önálló, büszke nemzet vagyunk, gazdaságunk dübörög, minden rendben, nekünk ne dirigáljon más. Mit képzelnek, majd megköszönjük a millókat/milliárdokat? Az nekünk jár, pontosabban a kedves vezérnek kényre, kedvre!
Nahát!
kulabombaafityiszre
@durbincs: tegnap, 21:05
Nem az én dumám "bedes",hanem a vezéred segge amiben benne vagy.
tulipan
@durbincs: Mi a hézag, te narancsos seggnyaló, szaros pofájú Félfarok? Te csak csak 1 névtelen gyürüsféreg ? szörnyszülött vagy a román Ploesti, denevérszaros, bányakecód mélyérő
szerda
@kokopelli: Én voltam ott. Szerettem. Jogos a kérés.
Mielőtt elkezdenél megfogalmazni valamit a ballibsik elmeállapota ellen általánosítva, elárulom, hogy egy gombamérgezés utáni megfigyelésen voltam ott egy hetet rehabon.

De szerettem ott lenni. Úgy éreztem hazaérkeztem. A sajátjaim között vagyok. Kikerültem a világ forgatagából, a teljesítéskényszerből, és védve voltam - igazi szabadság!
Persze nyomasztottak a hangok, amik a felettünk lévő zárt osztályról szivárogtak, de akkora már láttam kétszer a Száll kakukk fészkére filmet, amit vagy ötször megsirattam férfi létemre, szóval szájszorítóan némán tűrtem, és hittem a rendszerben.

Most viszont arra gondolok, hová kik karmai közé kerülnek ezek a szerencsétlen kiszolgáltatott elesett emberek, kik szakértelemmel visszavezethetők az aktív társadalomba?

Kiveszett az emberség minden téren.
Azért, mert van egy-egy eset, ami az ember jobbik énjét, jobbá válását mutatja, az nem remény, nem eredmény.
Az emberiség elveszett - erre pont Orbán nacionalista latens antiszemita gyűlölete az eklatáns példa.

Az emberiség elveszett.
Az emberiség jelenlegi élete a halálvárás.
Jézus visszatérése halált hoz.
Rengeteg halált.
Erre mit válaszolsz, Erdő Péter?
Még meddig hitegeted, tartod hazugságban a híveket?

Mégis miért kerülne a mennyországba egy parázna hazug tolvaj. Igaz, nem ölt, de ettől még nem jó ember.
Nincs joga a mennyországba kerülni.
Főleg a halál után nem, kiszabadult lélekként.

Nem tudok mindent az életről, de a halálról mindent tudok.
Semmi nem igaz abból, amit a keresztény egyházak tanítanak!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.