A gazdaság teljesítményének növekedésével a bérek is emelkedtek, amely összhangban van a várakozásokkal – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter kedden az M1 aktuális csatornán, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataira reagálva.

A KSH keddi közlése szerint februárban a bruttó és a nettó átlagkereset 12,1 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban a januári 10,6 százalékos emelkedés után.

Az év első két hónapjában 11,4 százalékkal nőttek a fizetések. A februári 3,1 és az első kéthavi 2,9 százalékos inflációval számolva a reálbérek februárban 8,7, január-februárban 8,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. A bruttó átlagkereset februárban 345 900 forint, a családi kedvezmények nélkül számolt nettó kereset 230 000 forint volt.

Varga Mihály hozzátette:

a gazdaságpolitika célja, hogy a munkahelyek számának növekedésével, a gazdaság bővülésével együtt a keresetek is növekedjenek.

A szakemberek utáni kereslet változatlanul nagy, ez pedig a bérek növekedéséhez is hozzájárul.

A miniszter elmondta: az állami szférában törekszenek arra, hogy a keresetek emelkedése lépést tartson a versenyszféra növekedésével. A kormánynak tavaly több olyan döntése volt, amelyik különböző ágazatokban bért emelt.

Reményeik szerint idén is megtalálják azt az egyensúlyt, ahol a versenyszektor béreinek növekedésével az államigazgatás, az állami szféra keresete is lépést tart majd.

Kitért arra is, hogy akár 2010-hez, akár 2014-hez viszonyítva a keresetek leginkább Magyarországon nőttek a régióban. A havi bruttó átlagkeresetek növekedését nézve az ország jelenleg a középmezőnyben helyezkedik el, a visegrádi négyek között a harmadik helyen.

Forrás: MTI

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
A bére nem mindenkinek nő, az áremelések viszont mindenkit érintenek. Valóban vannak rengetegen, akik sokkal többet keresnek, de ezek nem az alacsony bérű dolgozók, nem az átlag munkavállalók.
De végképp nem a kormány sikere, sőt. A munkaerőhiány az, ami valamelyest emeli a béreket. Munkaerőhiány pedig a kormányzás miatt elmenekült százezrek miatt van.
Aki Én
A bére nem mindenkinek nő, az áremelések viszont mindenkit érintenek. Valóban vannak rengetegen, akik sokkal többet keresnek, de ezek nem az alacsony bérű dolgozók, nem az átlag munkavállalók.
De végképp nem a kormány sikere, sőt. A munkaerőhiány az, ami valamelyest emeli a béreket. Munkaerőhiány pedig a kormányzás miatt elmenekült százezrek miatt van.
RonaGyuri
a tények sokkal inkább a nyugdíjjal kvadrálnak! =))
emerencia
@Aki Én: Nemcsak a kormányzás, hanem a silány bérek miatt is sokan elhagyták az országot. Ők is tudják, hogy az itthoni bérnövekedés a napi élet drágulását hozta magával. Nagyon sok cégnél már forintban kapják a kafeteriát, tehát az sem jelent többletet. Az is érdekes továbbá, hogy sok vállalatnál trükkös mozgóbérrendszer van érvényben, ami olyan mint a kutyavacsorája, hol van, hol nincs. A vezetőség fenntartja magának a jogot, hogy csökkentse vagy ne fizesse ki ezeket az összegeket. Ürügyet mindig könnyű találni Divat lett pl. a jelenléti bónusz is (nem mindenhol így hívják) ami azt jelenti, hogy egy betegség vagy egyéb távollét esetén nagyot csökken a dolgozó nettója. Magyarországon jelentős bérnövekedés akkor volt, mikor O1G bevezette az egykulcsos áfát. Az ő világában ez csak a módosabbaknak jelentett valóban komoly emelkedést az alacsonyabb fizetésű tömegek kárára.

Akkor O1G egyszerűen megvette a jobb bérűeket ezért nem volt tiltakozás ellene. Most viszont kénytelen volt a sima dolgozóknak is emelni valamit. Mindezt úgy adja elő a fidesz propagandagépezete mintha itt lenne már a Kánaán... Mindenki örül az emelésnek de csak az ostobábbak hiszik el, hogy jelentősen javult volna a magyarországi tömegek helyzete. A nyugdíjasok zömének megélhetése pedig ezzel párhuzamosan lefelé tendál ami szintén nem válik a hatalom dicsőségére mert elég egyértelmű, hogy van az önkényuralom zsebében annyi forrás amivel javíthatna az idős emberek és a szociális gondoskodásra szoruló bármely életkorú honfitársaink életviszonyain.
simmering73
Az infláció meg egyenesen vágtat, te pribék. Ebben az évben minden hónapban 10-15 ezer forinttal több a havi háztartási kiadásunk mint tavaly volt. A bérünk meg nem hogy növekedett, hanem még az utolsó pótlékainkat is elvették.
Nessy
Tessen mondani, a nyugdíjasokat nem érinti az infláció? Vagy csak 3,2 %-ban, aminek egy részét még meg is hitelezzük év végéig?
Erről nem akarnak véletlenül "konzultálni"??

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.