A kormány 2019-ben eddig 420 milliárd forintnyi devizaadósságtól szabadult meg.

Régiós viszonylatban történelmi tettet hajtott végre az Orbán-kormány 2016-ban, amikor első közép-európai országként a kínai kötvénypiacra is belépett, a devizaadósságtól pedig mostanra sikerült is megszabadulni – írja az mfor.hu.

A lap emlékeztet, a magyar kormányt részben az is motiválta a jüankötvény kibocsátásakor, hogy a renminbi térnyerése esetén a kötvénypiac is élénkülni fog, és idővel akár az amerikai vagy az európai kötvénypiac versenytársa is lehet.

Történelmi kölcsönt fizetett vissza az Orbán-kormány

Három évvel ezelőtt 2,5-szeres túljegyzés mellett 1 milliárd jüan értékben adott el a kormány a devizakötvényből 6,25 százalékos kamat mellett.

Az elsőként kibocsátott papírok a napokban jártak le, a múlt héten visszafizetendő összeg 44,06 milliárd forintot tett ki, ennyivel csökkent tehát az államadósság. Az Orbán-kormány eddig 420 milliárd forintnyi devizaadósságtól szabadult meg.

Cikk- és címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

(mfor.hu)

78 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nevemnick
@Csizmás Kond: elindul a kínai vasútvonal - így kölcsönt visszafizetni még drágább kölcsönből, csak a hülye ratsoknak éri meg.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nevemnick
@Csizmás Kond: elindul a kínai vasútvonal - így kölcsönt visszafizetni még drágább kölcsönből, csak a hülye ratsoknak éri meg.
Nessy
Na, nem tisztelt kormányunk! Akkor most vissza lehet tenni a MANYUP pénzt a nyugdíj kasszába!
@nevemnick: Ezt a kölcsönt még az unokáink is fizetni fogják, megtérülés pár ezer év múlva! Erről is, meg Paksról csak annyit tudni, hogy hitelből épülnek, a többi titok. A vasútvonalat építi Lőrinc barát. Neki és a haveroknak "megtérül"!
lusta
Akkor egy kis összehasonlítás, akár macskáknak is.
A közutak mindenkinek épülnek, az autópályák IS.
2004-2010 időszakban felépült 620 km autópálya.
2010-2019 között 240 km.
A Budapest-Kelebia vasút kölcsönből a kínaiaknak épül úgy, hogy a kis kínaiak a tibeti vasutat olcsóbban megépítették.
Aki Én
@Csizmás Kond: Először is áruld el, hogy az átlagembernek ez mit hoz a konyhára, mi ebben a valós öröm?
Aztán tedd mellé, hogy az orbán-kormány mennyi hitelt vett fel 2010 óta, mennyibe kerül ez nekünk.
Tedd mellé még ez elhazudott IMF hitelt, amit kifizettek, de magasabb kamatozású hitelből.Az már csak hab a tortán, hogy az IMF hitel jó részét orbán költötte el 2010 után.
Majd add hozzá a manyup 3000 milliárdot és a nekik 100 milliárdokat hozó letelepedési kötvényen bukott közpénz milliárdokat.
Szólj ha ez megvan, folytatom.
Persze ha alapvető igényed lenne rá, te is megtalálnád a valóságot.
Aki Én
@Csizmás Kond: ...egyébként tudod mi történelmi az obán-kormánynak?
Az világelső áfa, az üzemanyagok ára, az államadósság, a forint évek óta tartó mélypontja...
tudode
Az ALKOTMÁNYOS VÁLSÁGHOZ viszonyítva ez csak piros pötty az ország testén!
Aki Én
@Shikari: ...ez parádés, látom rápihentél a munka ünnepén.
Te aztán különösen a magyar emberek és a lakosság érdekeit képviseled ezzel a gátlástalan, seggnyaló dumával, mi? Hát ezt tanította neked a kereszténydemokrácia?
Nessy
@Shikari: Az ég szerelmére! Miből építünk a kinaiaknak vasutat? 85% kínai hitelből! Miből épül Paks2? Orosz hitelből! Hova került a MANYUP nagy része? Hiteltörlesztésre. Ami egyébként nem sokat változott a 9 év alatt! Mennyi uniós pénz ment el értelmetlen látvány beruházásokra?
Tudom, hogy Neked "csak a fidesz", de azért néha nem árt megismerkedni a tényekkel is, amik bizony makacs dolgok.
És miután a két ominózus hitel titkosítva van, így fogalmunk nincs róla, hogy a végén mennyi lesz az annyi!
Most jöhet részedről a szabvány"libsi nyavalygás!" szöveg.
Aki Én
@Shikari: Veled ellentétben én senkit nem mentegetek. Te viszont fantasztikusan megfogtad a szektád lényegét.
,,fasiszta, bűnmentegető, aberrált támogató moslék csürhe? A magyarellenességet és a degeneráltak méltatását? :-)))))))))))))"
nemfideszes
@Shikari: Államadósság 2010 április: 19.330 milliárd
Államadósság 2018 vége : 29.807 milliárd, ehhez ad még hozzá a lenyúlt 3000 milliárdos MANYUP vagyont, a 3000 milliárdos "nem megszorítást", 3200 milliárdos 5%-os kamatozású (IMF 3%-volt) orosz hitelt, és az 500 milliárdos kínai hitelt. Olyan apróságokról mint az országnak, közel 20 milliárdos veszteséget okozó letelepedési kötvényről már nem is beszélve... akkor talán el is húzhatsz a 3.14csába...
nemfideszes
@Shikari: Amikor a szocik alatt 300 forint volt az euró és 185 a svájci frank, habzott a pofátok.
Most hogy 324 az euró és 283 a svájci frank, tapsoltok.
Amikor 280 forint volt a benzin, 120 dolláros olaj világpiaci ár mellett, habzott a pofátok.
Most, hogy 400 forint a benzin, 70 dolláros olaj világpiaci ár mellett, tapsoltok.
Amikor elvették a 13. havi nyugdíjat ( amit egyébként a szocik adtak) habzott a pofátok.
Most, hogy az ígéretük ellenére nem, hogy 13. és 14. havi nyugdíjat nem adták meg, de a MANYUP vagyont is ellopták, a szemeteket pedig kiszúrják egy zsák krumplival, meg 10 ezer forintos Böske utalvánnyal, tapsoltok.

... és még meg vagytok sértődve ha patkánynak neveznek benneteket?!!!
lusta
@Shikari: Kérném drága sztrovacsek ezeket a jövőbe mutató beruházásokat felsorolni. Korábban megírtam, A baloldali kormányok az uniós csatlakozásunk után 6 év alatt 620 km autópályát építettek. A Soros-bérenc föld-trafik tolvaj ártunk és qurmányunk 9 év alatt 240 km-t.
Aki Én
@Shikari: 10:16 2008-ban gyazdasági világválság volt, ráadásul a felvett hitel nagy részét orbán költötte el. Te süket is vagy?
Peller Anikó
@nemfideszes: Hatalmas disznóság ezeket a jóságos embereket patkánynak nevezni.

Mert a büdös, tetves hazug csaló szemét emberek nem padkányok.

Hanem férgek.
Macskaszem
@Aki Én: Nem süket ő, nem is vak, de van az a pénz, amiért lemegy patkányba.
Aki Én
@Macskaszem: Én sem gondolom, hogy ennyire buta lenne. Sokkal inkább hiszem, hogy egy aljas hazaáruló.
Eladott Ország
Ha a magánnyugdíjpénztárak 3 ezer milliárd forintját az utolsó fillérig az adósság enyhítésére fordították volna, az -10 százalékpontos csökkenést jelentett volna.Elloptak 3000 milliárd nyugdíjvagyont, és azóta minden évben az abba bekerült 250 milliárdot. Az Uniótól érkezett 11 000 milliárd nettó bevétel, évente a GDP több, mint 3 %-a. A tolvaj orbán miatt kivándorolt magyarok hazautalnak 4-5 éve több, mint 1000 milliárdot, a GDP több, mint 3 %-át. 40-nél több új adót vezettek be, köztük a világbajnok 27%-os ÁFA-t, és emelik folyton a régieket. Kreatív könyveléssel számítják a GDP-t, így az államadósság sokkal magasabb, két pontot most leírtak az Unióban. Kilopják a magyarok szemét is, külföldön is pocsékolják már a pénzt, hogy Magyarországra ne jusson. Minden év végén kiszórnak a haveroknak 200 milliárdot, mely lehetővé tenné, hogy ne legyen államháztartási hiány, és ennyivel kevesebb lehetne az államadósság.
Gőzerővel épül tolvaj orbánotok burzsoáziája, a fideszes oligarchák kitömésével, a magyaroktól vonva el a pénzt.
Tönkre teszik az oktatást, egészségügyet. Lopnak a nyugdíjasoktól is, minden évben még a 2012 óta lecsökkentett nyugdíjból is.
Aki Én
@Eladott Ország: Ennek a töredéke is hazaárulás a legjavából. Ezt pártolja a fidesz-szekta, akik felháborodnak egy túlértékelt patkányozáson.
Várom a napot, mikor megkapják azt, amit valójában megérdemelnek.

@Csizmás Kond: ,,...na erre semmi nyafi ?"
nemfideszes
@Shikari: 10:16
Gyurcsányék a felvett pénzzel az MNB valutatartalékát növelték 36 milliárd euróra. Ezért sem szállt el a forint a válság idején.
A felvett IMF hitel kisebbik részét már csutiék vették fel, és költötték MOL részvényekre, amin azóta 150 milliárdot bukott az állam., azaz az adófizetők. A szocik által berakott 36 milliárdon szintén a fideszes patkányok gazdagodtak. Szándékosan gyengítették a forintot, shortolással pedig 100 milliárdokat kaszált az MNB, amit aztán az alapítványokon keresztül loptak el. Úgy is mondhatnám elvesztette "közpénz jellegét". A 36 milliárdból mára pedig már 24 milliárd sem maradt! Szóval ki és mit lopott el fidióta barma?!
Aki Én
@Shikari: Értem és, hogy betegesen véded a hazaáruló fideszt. De mi a véleményed a fenti fideszbűnök felsorolásáról? Már sokan írták, hogy ezt a kölcsön visszafizetést mivel tedd párhuzamba.
Attól ,hogy te nem veszel tudomást ezekről, azért ezek még tények.
nemfideszes
@Shikari: 11:45
"Ezért élnek jobban most Magyarország lakosai"

Kár hogy a kivándoroltak 800 ezres száma, vagy éppen a létminimumon vagy az alatt élők 4 milliós száma nem ezt bizonyítja. Mint ahogy az sem hogy 2010 óta utcára tett családok száma 3x-osára növekedett.
nemfideszes
@Shikari: Akkor mért nem Gyurcsánynak vagy haverjainak vannak földjei, kastélyai, szállodái, stadionjai, horvátországi villái?
Mért nem Gyurcsány sütteti a hasát több milliárdos luxus jachton, vagy repked focimeccsekre luxus repülőn?
Mért nem Gyurcsány költözött a várba több száz milliárdért, vagy építtetett a földjén stadiont?
nemfideszes
@Shikari: A munkaerő szabad áramlása... aha... akkor a "haldokló" nyugatról mért nem áramlik ide több száz ezer ember?! Hagyjuk ezt a hülye dumát a munkaerő szabad áramlásáról...
Közel 4 millió "munkakerülő"? Akkor, hogy lehet csak 160 ezer munkanélküli?! Idióta barma, a saját pártod statisztikáját cáfolod!
Macskaszem
Ezt jól megaszontad nyalogány, mert nagyjából az összes médiatermék a fideszé.
nemfideszes
@Shikari: És mi van a média 80%-át uraló fideszes lakájmédiával?! Igaz ami nincs arról nehéz is lenne írni, max. hazugságokat.
Na mára elég volt belőled... van jobb dolgom is.
Rockxy
hátezt má mé kellett?
nem sokkal jobb lenne lubickolni a zadósságba?
Aki Én
@Shikari: Egész elképesztő az a tehetséged, amivel figyelmen kívül hagyod a tényeket. Tényleg nem semmi.
Nagyon alul maradsz minden vitában, nem kéne áthelyeztetni magad?
verőce21
A szoci kormányok felhalmozott devizaadósságaitól lassanként meg tud szabadulni a kormány.
Nagyon ütős volt Ferenc testvérnek az a 25 mrd dolláros országcsőd mentő IMF hitele 2009-ben, ami ráadásul korlátozott is bennünket a szabad mozgástérben. Átmenetileg, egy részét valóban újabb devizahitelekkel kellett áthidalni - nem is mindig kedvezőbb kamattal.
De nem korlátozta az országot az uniós fejlesztési hitelek önrészének biztosításában. Mára ezek is visszatörlesztésre kerülnek. Hála a lakosság forintmegtakarító kedvének, amelyeket közvetlenül államkötvényekbe is fektethet a kormány jóvoltából. Ma már az államadósság nagyobb hányada van lakossági forintkötvényekben, ami sokkal megbízhatóbb "országtámogatás", mint ami a külföldi kötvénybefektetők adtak és a kamatait röhögve kihordták az országból, az MNB-n keresztül.
CsipkeRózsa
Orbán azt a kölcsönt fizette ki, amit az ő kormánya vett fel. Persze, közben felvett egy még nagyobb visszafizetendő kölcsönt is. Na most, akkor miért hős ez az ember?
Aki Én
@Shikari: ...tudom, tudom. Gőzmozdonyként a falon is átmész.
Aki Én
@verőce21: te is csak a tényeket hagyod figyelmen kívül. Az sem baj ha többe kerül sz országnak egy hitel, csak orbán hitele legyen. Valóban kifogásolható a szoci kormányok ténykedése, ez nem vitás. De orbánotok minden mutatóban rontani tudott. Ráadásul az államadósság is történelmi csúcson van.
Hogy az IMF hitelt orbán költötte el, az meg totál mindegy, mi?
Elképesztő ostobák vagytok.
verőce21
@Aki Én: (14:09) Az nem jó hitel, ha a pénzzel együtt még plusz megkötéseket is tartalmaz a szerződés, mert csak azt biztosítja, hogy nehogy vissza tudja fizetni az illető ország a kölcsönt. Persze, hogy az Orbán kormány költötte el az IMF másik felét, csak azért, mert Bajnaiék nem tehették meg, a biztosíték miatt.
Az elképesztő ostobaságot te magadról állítod ki minden megnyilvánulásodban.
Csizmás Kond
@Aki Én: idézlek mert még szerintem így sem hiszed el, hogy mekkora marhaságot hoztál össze...
" Először is áruld el, hogy az átlagembernek ez mit hoz a konyhára, mi ebben a valós öröm?
Aztán tedd mellé, hogy az orbán-kormány mennyi hitelt vett fel 2010 óta, mennyibe kerül ez nekünk. "
...most akkor az adóság megadása nem hoz semmit a konyhára de ha hitelt vesz fel az mégis sokba kerül...Hol tanítják ezt a ritkahülyeséget ?
Aki Én
@verőce21: ...jesszus ember. Ha az IMF hitelre nem volt szükség, miért is költötték el orbánék?
De azért ezt is jó volna tudni, hol van az emberek HÁROMEZER milliárdja.
Aki Én
@Csizmás Kond: Olvass utána az orbán féle hiteleknek. Példátlanul szarok, sokba kerülnek. Én konkrét dologról beszélek, nem úgy általában a hitelekről. És mire? Már a szükségessége is megkérdőjelezhető. Ráadásul nincs gazdasági világválság, mint 2008 környékén.
De természetesen a kérdésekre most sem sikerült válaszolni.
Eladott Ország
@Csizmás Kond: ma, 15:07; Olyan jól állnak a számok, hogy még az önrészt sem tudják biztosítani. Ahhoz is hitel kell.
73 milliárd forintnyi hitelt vett fel a kormány, hogy autópályákra és a ferihegyi gyorsvasútra költse
444.hu/2018/10/04/73-milliard-forintnyi-hitelt-vett-fel-a-kormany-hogy-autopalyakra-es-a-ferihegyi-gyorsvasutra-koltse
Nem a hitel a baj, hanem a sunyi, fű alatti cselekvés és a kommunikáció közötti ellentmondások tömege! A papagály/kommandó/ pedig előbb vagy utóbb rács mögé kerül! Rohad/t/ a brancs! No, ez a mellébeszélés. Nyilván a 7. cikkely megindítása után jelentősen kevesebb EU-s forrást tud lehívni a kormány, és ezt már nem tudja finanszírozni a költségvetés rovására. Erről szól a hitelfelvétel.
Csizmás Kond
@Aki Én: ...akik értenek az ilyesmihez azok nem itt fórumoznak, ...és tényleg nem válaszoltál a kérdésemre.
verőce21
@Aki Én: (15:07) Nincs szükséged rá, hogy hülyének tettesd magad! Megy az anélkül is... "Ha az IMF hitelre nem volt szükség, miért is költötték el orbánék?" - olyan dologra költötték, ami osztalékot fizet évente...kitermeli a kamatot..., stb.
Az IMF hitelre nagyon is szükség volt! Sajnos Fletóék ámokfutása a csőd szélére sodorta az országot, két hét választott el bennünket az államcsődtől! Fizetésképtelen ország! Csemege a spekulánsoknak! Na akkor lett volna játékszere a bankvilágnak. Az IMF dupla hitelt adott, mint amennyire szükség lett volna...Nehogy megtámadják a spekik még a forintot is...Pénzügyi stabilizáció miatt volt szükség a közel 3000 milliárdos nyugdíjkasszára, nyugdíjakat sem tudták volna miből fizetni, a kasszából kiemelt 25% elkülönített nyugdíjjárulékkal...Megemelt ÁFA...Ezek stabilizálták a fizetési egyensúlyt.

Hosszú...! Nem neked való téma, egy öntelt, beképzelt, buta, ostoba, bolond vasutasnak.
Aki Én
@verőce21: 13.42-kor káros az IMF hitel, most meg szükség volt rá.
Biztos nem tudod, de 2008ban gazdasági világválság volt. Tehát nem volt rá szükség vagy nagyos is szükség volt?
Ostoba, szerinted a magasabb kamatot ki fizeti és miből?
A 3000 milliárd hol is van pontosan? Az évszázad rablása, de buta fideszesként neked rendben van.
Az elvakultságod és kettős mércéd egészen elképesztő.
lusta
@verőce21: Drága sztrovacsek, én hívő ember vagyok. Mindent elhiszek, de azért lenne egy kis kérdésem. A Soros-bérenc föld-trafik tolvaj ártunk és qurmányunk ugyi naaagyon megvédett minker és most már naaaaagyon sínen vagyunk. Akkó talán vissz kéne adni azt a manyup pízt, meg a világ legmagasabb ÁFA mértékét is lehetne csökkenteni, de a sor még nem ért véget. Igen, igaza van. Lehetne, de minek, hiszen már jó zsebekben van minden fillér.
verőce21
@Aki Én: Mutatkozz be kedves Feri!
Csak bele ne zavarodj! Isszuk a szavaid.
balos
@verőce21: Boldogan látjuk a szád szélén a nem száradó nemzeti vigyort ahogy nyeled a "nemzetes szar-patkány 01geci propagandát!Egészenseggedre!
Aki Én
@verőce21: annyi kérdést kaptál már, egyre sem tudsz válaszolni? Szánalmas buta lúzer...
verőce21
@Aki Én: Szánalmas, ostoba, vesztes ember vagy te, Feri.
koszpeko
@nevemnick: @Aki Én: @Eladott Ország: @balos: @lusta: Fityfaszos,narancsködös barmokkal nem érdemes vitatkozni.
Csak nórmális emberekkel akiknek vannak ész érveik érdemes vitázni. Na az ide belapátoló "köz"média általl agyhelyen mosott, seggnyaló fízetett szellemíleg roggyantak nem tartoznak a nórmális emberekhez. Tök mindegy ha nekik próbáltok értelmes dolgokat mondani vagy kerestek egy fát és azzal beszélgettek. De legalább a fa nem írógat vagy mond faszságokat mint ez a fízetett agymosott csűrhe.
tulipan
@verőce21: Kevésbé, mint Te, agyaggyú, narancsos seggnyaló, AL-Aksza bohóca!!!
simmering73
Kár az ilyen illiberális köcsögökre pazarolni az időt.
kamazuka
Mi az hogy történelmi?
Kölcsönt az fizet vissza aki fölveszi nemigaz?
Paks II-n nem,szerepel az aláírásom,sőt azoké sem ,kik már külföldön élnek és dolgoznak.Ebből egy következik.
Aki a papírt aláírta,azt a medve a föld alól is előkeríti majd!
Ja ..és azt mondja nemzeti felhatalmazással tette.
Érdekes Nemzeti konzúltáció ha jólemlékezem e kérdésben nem volt.tehát felhatalmazás sem.
Az pedig szarügy.
Lepényleső
...melyet az tizenötszöröseként fel,és elvett összegből tett meg?
F_Viktor
"Az Orbán-kormány eddig 420 milliárd forintnyi devizaadósságtól szabadult meg."

Megsúgom a birka népségnek, hogy ez a hírrel ellentétben nagyon aprópénz!
Pl. csak decemberben 120 milliárd forintot osztogatott el a rezsim templomokra, stadionokra, hajléktalanoknak lakásokra Ukrajnába, Romániába és Szerbiába!
lusta
@kamazuka: A hülye csóró svájciak még a falusi hídrül is népszavazást tartanak.
Aki Én
@verőce21: Jaj, Szilárd (aki jellemében nem annyira szilárd), majdnem lemaradtam értékes hozzászólásodról, ami még mindig nem a válasz a sok kérdésre. Buta hazaárulótól nem is várunk többet :)
Látom, azért kapod itt rendesen az ívet.
verőce21
@Aki Én: Nyugodj le végre a picsába Feri! Látszik az önérzetedben nagyon megsérültél.
Aztán miért kellene nekem minden ostoba kérdésre válaszolni? Ki írja elő? Te?
Aki Én
@verőce21: ...nem kell, sőt megnyugtatlak, hogy tőled senki el sem várja. Buta vagy, és ezen a Ferizés sem segít :)
verőce21
@Aki Én: Neked a kérdéseid is hazugságok, nemhogy a kijelentéseid. Kisstílű, ostoba kretén vagy Feri!
Aki Én
@verőce21: ...jól van, na. De egy kretén kérdéseit sem tudod megválaszolni, cáfolni?
Arról nem beszélve, hogy te senki kérdésére nem tudsz válaszolni. Hiszen a buta hazugságokra nincsenek érvek.
Lassan feltűnhetne, hogy itt is te mész szembe a forgalommal és nem mindenki más :)
verőce21
@Aki Én: "a buta hazugságokra nincsenek érvek" - valóban, azokat éppenezért figyelmen kívül kell hagyni!
tulipan
@verőce21: Jó kifogás sosem rossz, a narancsos tökfejeknek!
verőce21
@Aki Én: (11:07) Én már rég nevetek rajtad.
"egy kretén kérdéseit sem tudod megválaszolni, cáfolni?" - Egy magadfajta Kretén kérdéseire minek kellene válaszolgatni.
Aki Én
@verőce21: ...egy a lényeg. Te itt egy kedvelt figura vagy :)
Csak kicsit magányos :(
verőce21
@Aki Én: Szeretem a népszerűséget. :)
keresztapa
Nem a kifogásokat kell keresgetni, kitalációkkal érvelni, kibékíthetetlen ellentétekre ideológiákra hivatkozni...amiből az értetlenség győzedelmeskedik, az emberi értelem, érzelem, képzelet hiányát a harag a düh uralja, a megértés felfoghatatlan távlatának tüneményeként. Ez olyan mintha a szivárvány színeit egy színben látni... Ezen gondolkozzatok el, talán az értelem felfogja, ha nem akkor a hiba az ön készülékénél keresendő.
Aki Én
@keresztapa: Szép szavak, de ettől még tény marad, hogy több és feleslegesebb hitelt veszünk fel, mint amennyit visszafizetünk.
Aki Én
@verőce21: ...hát igen, ez pont olyan, mint orbán népszerűsége.
Mondva csinált.
tulipan
@Shikari: Miért is? Te bamba, kretén seggnyalakodó? Mert teletömte a saját zsebét???
verőce21
@Aki Én: Szánalmas és ostoba, vesztes ember vagy te, Feri.
Aki Én
@verőce21: ...tudom, tudom. De te meg fideszes vagy.
Valamiért mégis te vagy ennek a fórumnak a kedvence, ha jól látom :)
verőce21
@Aki Én: Szegény Feri! Ez fontos lehet neked. :)
Aki Én
@verőce21: ...nem fontos, csak sokatmondó :)
keresztapa
@Aki Én: @verőce21: Próbáljátok már meg az értelmet értékelni, mert az értetlenség szárnyin lebegtek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.