A nemzetiségi nyelv és irodalom vizsgákkal megkezdődtek az írásbeli érettségik pénteken.

Az Oktatási Hivatal MTI-hez eljuttatott közleménye szerint középszinten horvát nemzetiségi nyelv és irodalomból egy vizsgahelyszínen 6, német nemzetiségi nyelv és irodalomból hat helyszínen 194, román nemzetiségi nyelv és irodalomból egy helyszínen 53, szerb nemzetiségi nyelv és irodalomból egy helyszínen 61 vizsgázó tesz írásbelit.

Emelt szinten horvát nemzetiségi nyelv és irodalomból két vizsgahelyszínen 39, német nemzetiségi nyelv és irodalomból hét helyszínen 174, szerb nemzetiségi nyelv és irodalomból egy helyszínen 2, míg szlovák nemzetiségi nyelv és irodalomból két helyszínen 30 vizsgázó érettségizik.

Nemzetiségi nyelv és irodalom vizsgatárgyból az írásbeli vizsga mindkét szinten 240 percig tart.

Középszinten a vizsgázók két feladatlapot oldanak meg.

Az első feladatlap egy szövegértési feladatsort és egy választható szövegalkotási feladatot (érvelés vagy gyakorlati szövegalkotás) kell megoldaniuk, míg a második feladatlapon két műértelmező szövegalkotási feladatból kell egyet választaniuk és megoldaniuk.

Emelt szinten az írásbeli vizsga egy szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból és két különböző (egy műértelmező és egy reflektáló) szövegalkotási feladatból áll. A diákok a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják be a feladatok megoldására.

Az érettségi dolgozatokat központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján javítják és értékelik.

Forrás: MTI

Címlapi kép: MTI/Máthé Zoltán 

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.