A Jobbik alelnöke azt nevezte az európai parlamenti (EP-) választás igazi tétjének pénteki sajtótájékoztatóján, hogy sikerül-e a "cselédsorból" az uniós középmezőnybe ugraniuk a Magyarországon fizetett béreknek az elkövetkező időszakban.

Z. Kárpát Dániel, aki a párt EP-képviselőjelöltje is, arról beszélt: a magyar bérek az Ausztriában, de a térség többi államaiban fizetettekhez képest is leszakadóban vannak, holott a helyzet megoldása a Jobbik által javasolt – azonos munkáért egyenlő bért biztosító – bérunió lenne.

A felzárkózás eszközeit sorolva szükségesnek nevezte a multicégekkel kötött stratégiai megállapodások felülvizsgálatát annak érdekében, hogy ezeknél a munkaadóknál legalább a termelékenység növekedésének arányát kövesse a béremelés.

Szintén ide sorolta a nemzetközi cégeknek nyújtott támogatások rendszerének felülvizsgálatát, valamint azt, hogy ne törjék le a béreket külföldi vendégmunkások tömeges Magyarországra hozatalával.

Az ellenzéki politikus kérdésre válaszolva évtizedes folyamatnak nevezte a magyar bérek felzárkóztatását, hangsúlyozva, nagyban csillapítaná a Magyarországról induló kivándorlást, ha a hazai fizetések elérnék az uniós átlag négyötödét.

A Jobbik EP-listaállítását két nap alatt támogató 31 ezer ember nevében kérte ki magának Z. Kárpát Dániel azt az újságírói felvetést, hogy a Nemzeti Választási Irodánál jelentkeztek olyanok, akik nem írták alá, mégis szerepelnek ezeken az íveken.

Azt hangsúlyozta: más pártoktól eltérően a Jobbiknál mindig volt következménye, ha valaki visszaélést követett el, de azt is felvetette, hogy akár az ellenük "szervezett sajtókampányt" folytató ellenfeleiktől is származhatnak problémás aláírások.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.