Európának át kellene vennie az osztrák modellt, amelyben a jobbközép a jobboldallal működik együtt – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kleine Zeitung című osztrák lapnak adott interjúban, amelyet a kormány.hu-n magyar fordításban is közzétettek.

A kormányfő szerint Budapestről nézve sikeresnek tűnik ez az együttműködés. Stabilitás van, látszanak a gazdasági célok, az adócsökkentés, és úgy tűnik, hogy Ausztriában jó dolgok történnek – húzta alá Orbán Viktor, aki hétfőn fogadja az Osztrák Szabadságpártot (FPÖ) vezető Heinz-Christian Strache alkancellárt.

Orbán: a magyarok különbséget tesznek Európa és a brüsszeli eurokraták közt

Fotó, címlapi kép: kormany.hu/Árvai Károly

A miniszterelnök a szabadságpárti alkancellárról szólva kijelentette, hogy kitűnik a "dekadens" európai politikai mezőnyből. Ez a dekadencia abban nyilvánul meg, hogy az elit nem hisz a politikai cselekvés erejében, és "egyszerűen tovább akarnak tekerni, mint eddig, és ellenállnak, ha jön valami új" – tette hozzá.

Az európai eliteknek az a problémája, hogy nem hisznek a személy, a vezető személyiség erejében. Veszélyesnek tartják azokat a vezető személyiségeket, akik képesek lelkesíteni az embereket – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök a Fidesz európai néppárti tagságát firtató kérdésre közölte, fennáll a kockázata a végleges szakításnak az európai kereszténydemokratákkal, de ez olyasmi, amit nem akarnak.

A kereszténydemokraták Európában, különösen Németországban, balra tolódnak. Ha ez így megy tovább, és folyamatosan a baloldallal, a szocialistákkal kötnek koalíciót, akkor kompromisszumokat kell vállalniuk, és elveszítik identitásukat, értékeiket. A kereszténydemokratáknak mégiscsak kereszténynek kell lenniük, és a család és a nemzeti identitás vonatkozásában is a keresztény felfogást kell képviselniük – közölte.

"Azokban az új pártokban, amelyek, ahogy önök mondják, a széleken erősödnek, nagy lehetőségeket látok. Ők ugyanis keresztény értékeket képviselnek, noha nem nevezik magukat kereszténydemokratának" – tette hozzá Orbán Viktor.

Ezzel összefüggésben a miniszterelnök beszélt Marine Le Pennek, a francia jobboldali Nemzeti Összefogás vezetőjének politikájáról is.

Franciaország világi állam, ilyen Le Pen politikája is – mondta. Nem akarják, hogy előretörjön az iszlám. Prioritást látnak a keresztény kultúrában, védik a családot és a nemzetállamot. Én ezzel szimpatizálok, de a néppártban ez kritikát vált ki, mert az EPP balra szeretne menni. Ennek két következménye lesz: először is az identitás elvesztése, másodszor pedig az, hogy gazdaságilag egy olyan szocialista Európát építenek majd, ahol elvész a nemzetközi versenyképesség. (...) Adóemelések, túlszabályozás, bürokraták siserahada és az adósságok közösségivé tétele. Az osztrákok és a németek fogják ennek az árát megfizetni" – figyelmeztetett Orbán Viktor.

A miniszterelnök beszélt az egész Európát átszövő liberális hálózatról, a civil szervezetekből, think tankekből, a médiából, baloldali értelmiségiekből, egyetemekből és politikusokból álló hálózatról. Elmondta: ha azok rászállnak egy politikusra, akkor nagyon megnehezítik az életét.

"A jobboldali politikusok egy része éppen ezért mindig ügyel arra, hogy ne váltsa ki ennek a hálózatnak az ellenszenvét. Az ilyen taktikázás miatt tűnt el az európai politikából az a képesség, hogy szívből beszéljenek" – vélekedett.

Orbán Viktor az illiberális demokráciát firtató kérdés kapcsán kifejtette: "Három dolog van, ami a liberálisoktól megkülönböztet. Az első az a meggyőződés, hogy a család alapvető. A család alapja pedig egy férfi, egy nő. És ezt védeni is kell. "A liberálisok azt mondják, hogy nem. A család számukra egy hol ilyen, hol olyan társasjáték."

Második: a kultúrában azt mondjuk, hogy ugyan minden ország kulturális élete sokszínű, mindenütt van azonban egy vezető kulturális hagyomány. Erre van egy német szó: Leitkultur. Magyarországon ez a keresztény kultúra. A többi kultúrát tiszteljük. De a sajátunknak számunkra kiemelkedő szerepe van, és a mi felelősségünk, hogy ezt megőrizzük. "És a harmadik dolog, ami fontos: a liberális demokraták a bevándorlás mellett vannak. Mi, illiberálisok a bevándorlás ellen vagyunk. Az illiberálisokat kereszténydemokratának is lehetne nevezni" – mondta.

Az Európa jövőjével kapcsolatos kérdésre a kormányfő arra hívta fel a figyelmet: ha most nem vigyázunk, akkor elválhat egymástól Nyugat- és Közép-Európa sorsa a migráció következményei miatt, hiszen azok a gyerekek – keresztények vagy muzulmánok –, akik most jönnek a világra, 18 év múlva felnőttek lesznek, és a nyugatiak akkorra már nem olyanok lesznek, mint mi. Ezek nem egyszerűen politikai, hanem civilizációs különbségek lesznek – állapította meg a miniszterelnök, aki szerint így nagyon nehéz lesz Európát egyben tartani.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy az EU a legnagyobb támogatottságot élvezi Magyarországon, aminek szerinte nem gazdasági, hanem lelki természetű okai vannak.

"Amikor beléptünk az Európai Unióba, mindenki azt gondolta, hogy ismét otthon vagyunk, a családban. Magyarországon ez nagyon erős lelki elköteleződés. (...) A magyarok gyógyíthatatlanul Európa-pártiak" – mondta. Hozzátette: a magyarok ugyanakkor különbséget tesznek Európa és a brüsszeli eurokraták között, és nem kedvelik az EU-t vezető politikusokat, mert úgy érzik, Brüsszel nem adja meg a tiszteletet a nemzetállamoknak; látják, hogy a brüsszeli migrációs politika elpusztítja azt az Európát, amelybe beleszerettek.

Az illegális bevándorlásról kijelentette: az Európai Bizottság és néhány EU-tagállam, a franciák, a németek, a skandinávok, a Benelux-államok kezelni akarják a migrációt, ellentétben a közép-európaiakkal, akik meg akarják állítani. A mi kérdésünk nem az együttélés, hanem, hogy hogyan akadályozzuk meg azt, hogy ez a kérdés egyáltalán kérdéssé váljon – jelentette ki Orbán Viktor.

(MTI)

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Lényeg, hogy az "eurokraták" küldjék a pénzt, amin egyesek hatalmat és haverokat vásárolhatnak!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nessy
Lényeg, hogy az "eurokraták" küldjék a pénzt, amin egyesek hatalmat és haverokat vásárolhatnak!
SystemError
Csak gecik és emberek között vagy a fidesz és minden más párt között teszünk különbséget...
papa.49
Nem kellesz te az osztrákoknak se a kancellárjuk megmondta !!!
A néppártból meg kipenderítenek a májusi választások után, az szinte biztos !!!
A szélsőjobbos Le Pennél se rúgsz te labdába, ott is már ki vannak osztva a posztok, te csak a ,,kengyelfutó,, lehetsz náluk is !!!
Clavigo
Jól van Gyagyás,,, Egy kommunista nem vész el ,csak átalakul,,oszt jó napot.
magyarbakancs
Elnézve a híradót az M1 mindig azt lehet érezni,hogy minden migráns bűnöző,minden Brüsszeli bürokrata ellenünk-van.
És csak is kizárólag mi vagyunk Európa meg mentői,védelmezői.
Mindenki más gazember ,keresztény ellenes.
papa.49
@magyarbakancs: Ezt hívják ,,pernamens agymosásnak,, !!!
tudode
A "magyarok" hogy lennének képeSSek különbséget tenni "Európa", és a EUROKRATÁK, azaz a bécsiek között, ha legalább 99%-uk nem tudja azt, hogy MILYEN MÓDON MŰKÖDIK az Európai Unió!
.
Közel egy millióan SAJÁT BŐRÜKÖN ÉRZÉKELIK, hogy ebben a MAGÁN IZÉ által buzerált országból el kellett húzni a csíkot, azzal együtt, hogy ŐFENESÉGE szélkakaKASKAKÉNT már évtizedek óta azzal hitegeti, hogy a szakbarbár SEGEDletével eléri az ország Ausztria életszínvonalát!
SystemError
Amúgy mit magyarozik megint ezt a tolvaj, hazug, népét átbaszó patkány-féreg már megint...
desir62
Igen a magyarok többsége tudja, hogy egy mocsok tolvaj vagy a bandáddal együtt.
Csak a megvezetett birkáid hiszik el dumádat.
görbetükör
Jó lenne már a fogalmak között különbséget tenni.
Ugyanis nincs olyan, hogy keresztény kultúra és nincs olyan, hogy kereszténydemokrácia.
Keresztény vallás van és valaki vagy keresztény, vagy demokrata. A keresztény ugyanis teokráciában akar élni, ahol valóban Isten törvényei uralkodnak és nem az emberiek.
Mivel azonban ezeket a fogalmakat nem ismerik, nem is használják megfelelően és nem is ennek megfelelően élnek. Viszont a fogalmakat, a törvényekkel egyetemben saját kényre-kedvre alakítják. Csak a köpönyegforgató, elvtelen, hitetlen, önző, kapzsi, kegyetlen ember képes rá. Akár kitalálni, akár vakon követni.
Egyetlen védekezés ez ellen: az igazság, azaz, nevén nevezni a dolgokat! Amíg még lehet, bármilyen kellemetlen is tud lenni. Sőt, idővel veszélyes is.

"Minden vallási, politikai vagy pedagógiai rendszer próbaköve az az ember, akit formál.
Ha a rendszer káros az intelligenciára, akkor rossz; ha a jellemre, akkor ördögi; ha a lelkiismeretre, akkor gyilkos." (Henri-Frédéric Amiel)
Rockxy
amíg a közhatalomban oldalak vannak, addig nem lesz rend
Qqberci
A magyarok pontosan tudják, mi a különbség egy miniszterelnök és egy f@szkalap között...
menekült
- Minden alkalommal, amikor ez a g..i azt hazudja, hogy "a magyarok...", szeretném kiverni egy fogát! - mondta az agresszív nyuszika.
Én nem mondok ilyen csúnyát, én csak azt mondom, hogy minden alkalommal, amikor ez a g..i azt mondja, hogy "a magyarok...", akkor hazudik.
Eladott Ország
Maga az Unió is szitokszóvá vált. 2002-ig a mi fénylő csillagunk tárgyalta le a csatlakozási szerződések nagy részét, a 34 fejezetből, 31-et. Viszont 2004-ben már nem ő írhatta alá a csatlakozási szerződést, ezért aztán pusztuljon. Azóta a fene nagy unióellenesség. A Birodalom azért szitokszó, mert nem Orbán a vezetője. Ha az lenne, márpedig ő nagyon is szeretné, akkor a legszebb szó lenne számára.
CsipkeRózsa
"Orbán: a magyarok különbséget tesznek Európa és a brüsszeli eurokraták közt"

Nem hiszem, hogy a magyarok ezen gondolkodnának.
CsipkeRózsa
Mintha csak ma lenne:

"Tevékenységét a második világháború után is folytatta, az ő szellemiségét tükrözte Winston Churchill híres 1946-os zürichi beszéde, melyben egy "egyesült Európa" létrehozására tett javaslatot. Emellett Coudenhove-Kalergi kezdeményezte az Európai Parlamenti Unió létrehozását is 1947-ben."

Még ez is:

"Coudenhove-Kalergi fiatal korától tagja volt a bécsi Humanitas szabadkőműves páholynak,"
menekült
@Eladott Ország: A bürokrata is szitokszó lett, mint ahogy ez a förtelmes ember bármit szitokszóvá tud tenni, amivel igazolhatja a beteg elméleteit, amivel azt igazolhatja, hogy ő milyen elszántan és eredményesen küzd valaki, valami ellen, amivel az ellenfeleit gyalázhatja. A bürokrata egyszerűen hivatalnokot jelent, és ráadásul az ő hivatalnokai (= bürokratái) is dolgoznak ("dolgoznak") az únióban. Nyilván őket nem érti bele az eurokratákba, az övéi derék, becsületes emberek, míg a többiek Európa és a világ tönkretételén fáradoznak. Nem is értem, hogy miért nem hajítják már ki az Európai Parlamentből ezt a genyót, mielőtt teljesen szétveri.
kulabombaafityiszre
Viktátorkám a brüsszeli eurokraták is különbséget tesznek.
Téged például nem néznek senkinek.Helyedre tettek.
Jozefina
Rajtunk múlik, hogy a fidesz-kdnp lehetőleg a leg kevesebb EU képviselőt adja!!! Csupán nem kell rájuk szavazni!!!
patyuka
Ez egyrészt csupán üres lózunglufi, aminek semmi értelme, így még csak nem is durran, amikor elpukkan; másrészt viszont olyan nadragulyával fertőzött zöldség, ami kábít, ám épp ez a dolga: hadd rágódjon csak rajta az a marha, amelyik mégis beveszi...
Eladott Ország
@menekült: De itt nem a pártnak van elnöke, hanem az elnöknek van pártja. Mint tudjuk, a Felcsúti Legenda egymaga az ország, a haza (mely nem lehet ellenzékben!) és a fidesz is, így nincs szükség semmiféle testületi állásfoglalásra.
Hofi csak tudta... uploads.disquscdn.com/images/da800a2f7abb5826343a2960093b44d492164c3fb012b39c611c752ca1134090.jpg?w=600&h=240

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.