A Magyar Nemzeti Bank és a Varga Mihály pénzügyminiszter vezette Nemzeti Versenyképességi Tanács két tanulmányban vette górcső alá az oktatás helyzetét. Nem arra jutottak, mint amit a kormány előszeretettel szokott hangoztatni.

A Népszava cikke szerint már a kormányoldalon is jól láthatóak az oktatás körüli problémák, erre utalhatnak a nemrég a Magyar Nemzeti Bank és a Varga Mihály pénzügyminiszter vezette Nemzeti Versenyképességi Tanács (NVT) által megjelentetett tanulmányok is.

Már a kormányoldalon is látják, hogy így nem mehet tovább az oktatás

Fotó: pexels.com CCO

A munkák szöges ellentétben állnak Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és a kormányzat főbb szereplői által sokszor hangoztatott "munkaalapú társadalom" eszményével, helyette inkább a tudásalapú társadalomra helyezik a hangsúlyt. Az utóbbi években egyébként több intézkedés is történt a gyerekek munka felé való terelgetésében, ilyen volt például a tankötelezettségi kor 18-ról 16. életévre csökkentése, de ilyennek tudható be a már sokszor át- és átszervezett szakképző és szakgimnáziumi rendszer is.

A NVT és az MNB tanulmányai szerint a lexikális ismeretátadás helyett inkább a képesség- és készségfejlesztésre kellene helyezni a hangsúlyt. Az MNB-ta nulmány azt is megjegyzi, hogy a mostaninál sokkal több pénzügyi forrást kellene biztosítani az oktatásnak, az NVT-tanulmány szerint pedig a drága és szétaprózott iskolaszerkezet helyett iskolaközpontokat kellene létrehozni. De "erősítenék az idegen nyelven oktatást, ahogyan a számítógépes ismeretek is az alapképzések közé kerülnének."

A Népszava által megkérdezett tanárok szerint eddig is rengeteg előremutató tanulmány született, a nagyobb kérdés inkább az, hogy ezekből mi valósulhat meg. Annak is örülnének, ha mondjuk a tanárok véleményét is kikérnék egy-egy reformtervezet előtt, nem csak mindig "fölülről" döntenének. Annak is örülnének a megkérdezettek, ha az iskolák a gazdasági és szakmai önállóságukat visszakapnák.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Clavigo
Miután rommá b@sztátok,( ezt is ),,rájöttetek ,"hogy így nem mehet tovább"...? Gratula.( Csak a fitymasz !! )
Nessy
Mint a régi viccben! Rengeteg ötlet van, csak nincs annyi liba!
A szomorú, hogy ez nem vicc, és gyerekek ezreinek teszik tönkre a jövőjét, az életét! És ezzel együtt az országét is.
adrenalink
Majd, amikor Orbán is látni fogja, na akkor lehet(!) változás...
Qqberci
Az oktatást aránylag hamar tönkre lehetett tenni; helyreállítani több évtizedbe telhet. Köszönjük, O1G!...
vacsi
Sajnos, a rendszerváltás óta Magyarország visszasüllyedt a sötét középkorba. És ami ugyanolyan szomorú: egész Európa is!
papa.49
@vacsi: Csak az első mondattal értek egyet...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.