Ultimátumot küldött a Magyar Tudományos Akadémiának Palkovics László, innovációs miniszter: az MTA hétfői küzgyűlésén vagy elfogadja a kormány tervét, vagy törvényt hoznak és erővel veszik el a kutatói hálózatot.

Az Akadémia vagy lemond a kutatóiról vagy a kormány elveszi tőlük erővel

A miniszter az akadémiai közgyűlés napjára időzített interjújában elmondta: 

a kormány egyértelművé tette: a kutatóintézet-hálózat működését az Akadémia szervezetén kívül, a köztestülettől függetlenül kívánja megoldani. Ennek egyetlen egyszerű oka van: legitim igény, hogy a hálózatot finanszírozó közösség – az adófizetők, a választók által megválasztott kormány vagy éppen az ipar – lássa, hogy mi történik a forrásokkal.

A miniszter azt nem említette, hogy az MTA-nak, mint minden, adóforintból működő köztestületnek évente pontos elszámolást kell adnia a felhasznált adóforintokról – vagyis a "finanszírozó közösség" pontosan látja, "mi történik a forrásokkal".

A kormányzati terv elfogadásáról kijelentette:

Azt illetően, hogy a közgyűlés ezt meg is szavazza, nem vagyok optimista.

Azért, mert a kormány javaslatát nem dolgozták ki a hétfői közgyűlésre, Palkovics az Akadémiát hibáztatta: 

...sajnálatos módon az Akadémia által delegált bürokratákkal nem sikerült elvégezni a munkát.

Ha pedig az Akadémia önként nem fogadja el a kormány tervét, akkor:

a helyzetet a kormánynak kell megoldani. A megoldás pedig az lehet, hogy az akadémiai törvényt úgy módosítjuk, hogy a kutatóintézet-hálózat a jövőben nem az Akadémián belül, hanem azon kívül működik tovább. Mivel az ehhez szükséges jogi feltételeket eddig nem tudtuk kidolgozni, ezt a munkát most nekünk kell majd elvégezni

– mondta a miniszter.

Forrás: Magyar Hírlap

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Majd a politikai tisztánlátásukat szaktudás el nem homályosító, mindenhez és semmihez sem értő haverok lesznek a projekt vezetők, a kutatási témákat, és az azokból leszűrhető eredményeket a kormány határozza meg, O.V. irányításával!
Várhatóan remek eredményeket fognak elérni a vöröshangyák nemi életével, a politikusok gerincének eltűnésével, a törvényesített lopás tovább fejlesztésével foglalkozó kutatásokkal. Mészáros Lőrinc már be is jelentette az újabb kutatással, fejlesztéssel foglalkozó cégeit.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
SystemError
@Rockxy: Te ügye életedben nem voltál tudományos körökben, nem vettél részt sem tanulmányaid, sem a munkád során tudományos tevékenységen, ha jól gondolom...:)
Grafix69
@durbincs: nem szerencsére én tőrvény tisztelő állampolgár vagyok , de már megint ilyen faszokat védesz mint ez a Palkovics is , mi vagy te ügyvéd?:)
lampa laz
A szomorú az, h zúgolódunk, de mégis hagyjuk, h megtegyék, mert nem teszünk ellene semmit.
csak úgy....
@durbincs: ezzel te azt akarod mondani,hogy ki a fideszre az a durbincsra is szavaz ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.