Idén 56 fogvatartott készült fel az érettségi vizsgákra a büntetés-végrehajtási intézetekben – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) hétfőn.

56-an börtönben érettségiznek

A hazai börtönökben fontos szerepet kap az oktatás, ugyanis az a társadalomba történő visszailleszkedés egyik legfontosabb eszköze, a fogvatartottak szabadulás utáni elhelyezkedésének esélyei az alapfokú oktatás biztosításával, a szak- és betanított képzések elérhetővé tételével jelentős mértékben nő.

Ezért országosan szinte az összes büntetés-végrehajtási intézetben folyik általános iskolai és középiskolai oktatás vagy szakmaképzés, a büntetés-végrehajtási intézetekben elhelyezett fogvatartottak közül évente átlagosan 2500-an szereznek valamilyen iskolai végzettséget, szakképzettséget.

Hozzátették: idén közel 800 fogvatartott folytat általános iskolai, több mint 1000 középiskolai, 24 pedig felsőfokú tanulmányokat. Az OKJ-s szakvégzettséget adó képzésekben résztvevő fogvatartottak száma meghaladja az 1200-at. Az érettségire 56 fogvatartott készült fel a büntetés-végrehajtási intézetekben büntetésüket töltők közül.

A BvOP közlése szerint az oktatások minden esetben az intézeteken belül zajlanak, nappali, esti, illetve levelező tagozaton. Az elítéltek körében a legkeresettebb szakmák a szobafestő-mázoló, tapétázó, a konyhai kisegítő, a targoncavezető, a bútorasztalos, a kőműves és a burkoló.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.