A magyar kormány közel 160 millió forinttal támogatja a június elsején tartandó csíksomlyói pápai mise előkészületeit – közölte Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára hétfőn Csíksomlyón.

160 millió forinttal támogatja a magyar kormány a csíksomlyói pápai mise előkészületeit
A csíksomlyói hegynyereg, Ferenc pápa június elsejei miséjének helyszíne 2019. május 6-án. A Hármashalom-oltár és környéke a magyar kormány támogatásával bővül és megújul. A szentmisére már több mint százezren regisztráltak, az eseményre Magyarországról zarándokvonat indul. MTI/Veres Nándor

Az államtitkár azután beszélt erről, hogy Urbán Erik ferences tartományfőnökkel és Sajgó Balázzsal, a pápalátogatás főegyházmegyei koordinátorával megtekintette a pápai mise helyszínén zajló munkálatokat.

A magyar kormány támogatásával

bővítik a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti hegynyeregben álló Hármashalom-oltár színpadát, új liturgikus bútorokat helyeznek el, és felújítják a csíksomlyói Jakab Antal Házat is, ahol a misét követően ebédelni fog Ferenc pápa.

Soltész Miklós a sajtó képviselőinek elmondta: a magyar kormány nem tud beleszólni egy olyan esemény szervezésébe, amelyet egy másik ország területén rendeznek, de segíteni tud a magyar közösséget érintő az esemény szervezőinek.

Az államtitkár elmondta: egyrészt olyan beruházásokat is támogatnak, amelyek a pápalátogatás után még hosszú ideig fogják szolgálni a közösséget. Ezek sorában a Hármashalom-oltár színpadi részének a felújítását és a Jakab Antal Ház felújítását említette. Hozzátette, hogy az oltár fölé a pápai mise idejére tervezett tető leszerelhető lesz, hogy később más helyszíneken is felállíthassák.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a magyar kormány olyan feladatok költségeihez is hozzájárul, amelyek a pápalátogatás csíksomlyói pár óráját szolgálják. Ezek sorában a miseruhák és a pápai mise különös szakrális felszerelései elkészítésének a támogatását említette.

"A szentatya azt üzente, hogy az itteni nemzeteknek a békéjét és közösségét kell, hogy szolgálja a látogatás. Csíksomlyó is ezt fogja szolgálni. Minden más, amit hallunk, ami erre rárakódik, az nem fontos"

- jelentette ki. Megjegyezte: aki járt már a csíksomlyói búcsún, az megérezhette, hogy az esemény lelki és közösségi feltöltődésre ad lehetőséget. Úgy vélte: ezt az örömet fogják kapni mindazok, akik eljönnek a pápai misére, és ez egy olyan lehetőség, amit érdemes kihasználni.

Az államtitkár arra buzdított, hogy minél többen vegyenek részt a június elsejei szentmisén. Megjegyezte, hogy a regisztráció lezárult, de az csak a bekerített helyre vonatkozik, és a kerítésen kívülről is részesülni lehet az élményben.

Azt is hozzátette, hogy a csíksomlyói lesz Ferenc pápa romániai látogatásának legnagyobb tömegeket megmozgató rendezvénye.

"Meg kell mutatnunk, hogy a hit, a kereszténység, a katolicizmus, és persze a nemzeti létünk, a magyarság is nagyon fontos számunkra"

- jelentette ki az államtitkár.

(MTI)

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sámannus
No Most akkor mi van takonygerincékkel Egyszer Kina, máskor Oroszország, most pedig a Őszencsége, utána meg az usákok? Nem kéne böjtölni keveset? A keresztyén Európa meg lesajnálja ezt a szentéletű vadász madarász horgász és gyülevész társaságot?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nezelodo
Lehet, hogy azt hiszik a fijjuk, hogy a pápát kiengesztelik ezzel a kis pénzzel azért, amit Orbán mondott róla Bayer Zsóti arany szájával? Remélem azt is hogy a megvalósítás a katedrális és vasútépítésben jártas nemstróman Lőrikére hárul, a mögötte lévő számtalan referencia munkával indokolva.
Ja, akkor lesz teljes az ünnep, ha Zsóti irja a pápát üdvözlő Orbán beszédet is, ha már a mini elnökünk fogadja őszentségét...
nevemnick
Ki is mondta: ,,Térdre csuhások!"
Nem volt szándékomban nézni a közvetítést, de kíváncsian várom azt a pillanatot, amikor a góré térdre borul a Szent Atya előtt, amiért mi adófizetők 160 misit kifizetünk.
vacsi
Megy a pénz szórása ezerrel - de annak a szegény kislánynak, akinek a gyógyszerét a Tb nem támogatja - semmi nem jut! És még hány helye lenne ennek a pénznek, ami végül is a mi pénzünk!
Jozefina
Kinek a zsebébe megy a lé??? @simmering73: ez nagyon jó!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.