Orbán Viktor "kiírja magát Európából" és ezzel együtt Magyarország európai uniós tagságát is veszélybe sodorja – mondta Ujhelyi István, az MSZP-Párbeszéd szövetség európai parlamenti (EP-) képviselőjelöltje szerdán Budapesten. Ujhelyi egy labdarúgásból vett példával ahhoz hasonlította Orbán politikáját, mintha a Fradi csapatkapitánya az Üllői úton az újpesti szurkolókkal ünnepeltetné magát, tudva azt, hogy a következő szezonban abban a csapatban játszik majd.

A szocialista politikus a sajtótájékoztatón az európai politikatörténet egyik legnagyobb szélkakásának nevezte a kormányfőt, aki elhagyja az "Európa-párti, jobboldali, konzervatív családi közösséget", és az "európai újfasiszta és Európa-ellenes politikai kör" egyik vezetőjévé válik.

Ujhelyi István emlékeztetett: évek óta jelzi, hogy Orbán Viktornak a hétköznapi európai politikai gyakorlattal szakító illiberális rendszere összeférhetetlen az EU értékeivel, Magyarország uniós tagságával.

Úgy igazol át Orbán az Európát támogató politikai erők közül Európa ellenségei közé, hogy közben Magyarországra hivatkozik

- fogalmazott az MSZP EP-képviselője, aki egyúttal felszólította a kormányfőt: "ehhez a sajátos politikai pávatáncához ne tolja pajzsként maga elé a magyar embereket".

Az ellenzéki politikus szerint ugyanis a magyar emberek, köztük a Fidesz szavazói is az Európai Unióban akarnak maradni.

Ujhelyi István egy labdarúgásból vett példával

ahhoz hasonlította Orbán Viktor politikáját, mintha a Fradi csapatkapitánya az Üllői úton az újpesti szurkolókkal ünnepeltetné magát, tudva azt, hogy a következő szezonban abban a csapatban játszik majd.

Jávor Benedek, az MSZP-Párbeszéd szövetség másik EP-képviselőjelöltje azt mondta, Orbán Viktor hivatalosan is csatlakozik az "európai szélsőjobboldali, populista, euroszkeptikus táborhoz".

Kiemelte, Európa sokkal jobban jár azzal, ha "bezsúpoljuk egy zsákba" azokat, akik szét akarják verni az európai együttműködést. "Foglalkozzanak egymással ott, abban a kis zsákban, és legyen benne mindenki, aki hasonlóan gondolkodik" – fogalmazott.

A Párbeszéd EP-képviselője szerint mindez ugyanakkor azt is eredményezi majd, hogy a kormány a jövőben képtelen lesz érvényesíteni a magyar emberek érdekeit az európai fórumokon. Jávor Benedek szerint ezért is fontos, hogy minél több ellenzéki képviselő kerüljön májusban az Európai Parlamentbe.

Ujhelyi István kérdésre válaszolva kijelentette, az MSZP programja egyértelműen tartalmazza a déli határkerítés fenntartását.

Forrás: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Azért az óriási különbség, hogy a fradiban ezzel senki nem okozna mérhetetlen károkat, nem veszélyeztetné a társadalmat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.