A vezetőfülkére kitett QR-kóddal kell majd érvényesíteni a mobilos jegyet.

Tarlós István budapesti főpolgármester korábban azt ígérte, hogy júniustól a reptéri buszokon már lehet online jeggyel utazni, szerdán pedig be is mutatták a sajtónak a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által fejlesztett új mobiljegyet.

A 100E jelzésű reptéri buszon fogják először bevezetni a mobilos jegyeket, ezután elvileg az elektronikus napi-, hetijegyek, és havi bérletek is elérhetővé válnak, szeptembertől pedig minden BKK-termék (jegy, bérlet, stb) mobilon is megvásárolható lesz, a Nemzeti Elektronikus-jegy Platformon.

Az Index beszámolója szerint a Nemzeti Mobilfizetési Zrt-nek lesz egy, a parkolási mobilfizetéshez hasonló applikációja, amelyet le kell tölteni, majd regisztrálni kell, az app elindítása után pedig ki lehet majd választani, milyen jegyet akarunk venni.

A reptéren bevezetik a BKK új mobiljegyét

A jegyeket érvényesíteni egy QR-kód beolvasásával kell, ez a vezetőfülkére lesz kiragasztva. Ezután a mobilon megjelenik egy mozgó ábra, amit be kell mutatni a sofőrnek, a sofőr pedig ellenőrzi, hogy a vezetőpultra rögzített mobilkészülékén ugyanaz az ábra jelenik-e meg, és ha igen, akkor érvényes a jegy.

A mozgó ellenőrök adott esetben saját QR-kódleolvasóval ellenőrizhetik az utas telefonján a jegy QR-kódját.

Az NM Zrt. szerint

a BKK-nak biztosítania kell az utazási feltételeket, amiben az is benne van, hogy a lemerült mobilt esetleg újra el lehessen indítani, vagyis legyen valmaiféle töltő a buszon, de az utólagos bemutatás is működhet.

A fejlesztés több százmillió forintba került, de a BKK-nak a rendszer kiépítése elvileg nem került semmibe, a buszvezetők mobiljait, kódtáblákat a szolgáltatás részeként kapja majd a BKK, és az összes többi város, amelyik bejelentkezik a rendszerbe, a működtetés értékesítési jutaléka pedig 5 százalék, a BKK a mobilos értékesítés utáni jegyárbevételből fizeti majd.

Cikk- és címlapkép: AFP

(index.hu)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.