A kereszténység a magyarság számára a Kárpát-medencében államalkotó és nemzetmegtartó erő több mint ezer éve – mondta Kövér László a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületeit megtekintő bíborosoknak és a püspöki konferenciák képviselőinek.

Kövér: a magyarság lényege a kereszténység

A házelnök a Parlamentben tartott rendezvényen a magyarság elmúlt ezer éves történelme lényegének mondta, hogy az állam és a nemzet mindig együtt fejlődött vagy hanyatlott, remélt vagy aggódott a keresztény világgal és gondolattal.

Kövér László a kongresszus jelszavát idézve, "Minden forrásom belőled fakad", azt hangoztatta: a magyarok számára lelkileg és történelmileg is olyan forrást jelent a kereszténység, amiből mindenük fakad.

Emlékeztetett arra, hogy a Kárpát-medencei honfoglalást Szent István király teljesítette be a keresztény magyar állam megalapításával. Felidézte azt is, hogy a magyar állam érdemelte ki XII. Gergely pápától "a kereszténység védőbástyája" elismerő megnevezést, és áldozta fel magát a korabeli keresztény Európa védelmében.

Elmondta, hogy a múlt században háromszor támadta és ejtette foglyul a magyar államot keresztényellenes hatalom: a tanácsköztársaság idején, 1944. március 19-én a megszálló náci Németország és magyar kollaboránsaik, majd a második világháború végén bekövetkezett szovjet megszálláskor. E véres korszakok máig ható tragédiát jelentenek történelmünkben – fűzte hozzá a házelnök.

Kövér László arra is felhívta az egyházi vezetők figyelmét, hogy a 2011-ben elfogadott alaptörvény ugyanazon szavakkal kezdődik, mint a himnusz: Isten, áldd meg a magyart.

Legfőbb jogszabályunk nemcsak közjogi kerete, hanem keresztény értékrendi foglalata is a magyar állam újjáépítésének, amely az emberi méltóság talaján állva megerősíti a keresztény hitvallás és a nemzeti önazonosság vállalásának szabadságát. Megerősíti az élet védelmét, a családi, vallási és nemzeti kötelékeket, vagyis mindazon értékeinket, amelyeket "istentelen és embertelen új ideológiák" és hatalmak meg akarnak semmisíteni – fogalmazott.

Több mint ezer év történelmi tapasztalatán alapul azon meggyőződésünk, hogy államunk és nemzetünk sorsközösségben létezik a kereszténységgel – hangoztatta Kövér László a mintegy hetven országból érkezett egyházi vezető előtt.

Kitért arra is, hogy a magyar állam 2010 óta több mint 2,3 milliárd eurónak megfelelő költségvetési pénzt fordított az egyházak támogatására, csaknem 100 millió eurót a Magyarország határain kívül élő, Kárpát-medencei magyar ajkú keresztény egyházi közösségek támogatására, amelyek révén – többek között – kevesebb mint egy évtized alatt 120 új templom épült, 2800 pedig megújult Magyarországon és a Kárpát-medencében.

Közölte, 2016 óta csaknem 30 millió eurót fordítottak a Hungary Helps program keretében a világ különböző pontjain üldözött, vagy veszélynek kitett keresztényeknek a szülőföldjükön való megsegítésére.

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust 2020. szeptember 13-20. között rendezik Budapesten. A nyitó misét szeptember 13-án, a Puskás Ferenc Stadionban mutatják be.

A kongresszus fő helyszíne a budapesti Hungexpo területe lesz. A találkozó programjában a liturgikus események mellett konferencia, előadások, koncertek szerepelnek. A záró szentmisét szeptember 20-án, a Hősök terén mutatják be.

Forrás: MTI

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
@Grafix69: Jelenleg éppen átvitt értelemben tűzzel, vassal térítenek, mint Szt István.
A papság meg meg a politika szolgálója! Hol van itt Krisztus tanítása???
Apropó! Tisztelt státusz keresztények nem lehetne, hogy a fizetéseteket "vatikáni valutába" kapjátok az egyházakkal egyetemben?
A Kövéri kereszténység alapja pártunknál és kormányunknál a 2/3 Tízparancsolat! Keresztényi szeretet, meg alázat egy csörgő kígyóba több szorult, mint beléjük!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
staro2
Laca, laca, te már nem leszel normálisabb és ez nagy baj.
Nekünk.
szép új világ
Ezt is a Marxista-Leninista esti egyetemen tanultad?
Jozefina
@solidedge: így igaz. Évről ére csökken a hívők száma!! Akkor miről beszél??
papa.49
@szép új világ: Vagy az mszmp. politikai történet intézetben ???
namihami
Na ugye, hogy nem múltak el nyomtalanul a Lacinkban a pártapparátusban eltöltött évek.
Mostanra érett meg benne a Szabad Nép-félórák hatása, a mélymagyarság-tudat. Igazi sűrű magyar paraszt lett belőle.
Commenter
@papa.49: Ki az a Lenin? Milyen Uljanov? Milyen kötél? Ez még a saját nagyapját, rokonságát is megtagadta ill. szelektív a memóriája velük és a boldogult MSZMP-vel kapcsolatban. Pedig még Thürmer is segítette őket a választásokon. Ejjnye. Valódi képmutató álkeresztény. Ha a hatalom úgy kívánja holnap buddhista lesz. A valódi keresztények régen az ilyet árulóként vetették máglyára. Az sem volt humánusabb mint az ÁVH.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.