Orbán Viktor évek óta csak szerény megtakarításokról számol be a vagyonnyilatkozataiban. Eközben Mészáros Lőrinc, egykori gázszerelő és a miniszterelnök barátja, az ország egyik leggazdagabb emberévé vált 381,3 milliárd forintra becsült vagyonával.

Orbán családjához folyt a közpénz Mészáro Lőrinczen keresztül – videó

Az Orbán család és a Mészáros-birodalom közötti üzleti kapcsolat legfrissebb bizonyítékát egy Fejér megyei településen, Kulcson találtuk. Az ország számos településéhez hasonlóan, Kulcson is Európai Uniós pénzből fejlesztik a csatornahálózatot. A munkák jelentős részét a Mészáros és Mészáros Kft. és az Euroaszfalt Kft. konzorciuma nyerte el: Észak- és Közép-Dunántúlon, valamint az észak-magyarországi régióban több mint 40 milliárd forint értékben kaptak megbízásokat.

Kulcs és a környező települések – Dunaújváros, Rácalmás, Pusztaszabolcs, Almásfüzitő, Dunaalmás és Neszmély – csatornafejlesztése az előzetesen becsült értéknél harminc százalékkal drágábban, 5,8 milliárd forintból valósul meg. Ebből a pénzből jut Orbán Viktor édesapjának, idősebb Orbán Győzőnek a többségi tulajdonában álló bányacéghez, a Dolomit Kft.-hoz is.

Március végén a kulcsi csatornaépítés területén ugyanis több olyan betonelemet (aknaszűkítőket és aknagyűrűket) láttunk, amelyeken a gánti Dolomit Kft. neve szerepelt. A megkeresésünkre nem reagált sem a Dolomit Kft., sem a munkálatok fővállalkozói, így azt nem sikerült megtudni, hogy Orbán apjának cége pontosan mennyi terméket, milyen értékben, és mely települések csatornázásához szállít. A beruházásokért felelős állami vállalat érdemi választ nem küldött a cikk megjelenéséig.

Korábban egy cikksorozatban számoltunk be arról, hogyan jutnak állami projekteken keresztül közpénzhez az Orbán család cégei. Ezek többek közt olyan beruházások voltak, amelyeket Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cégek és üzleti partnereik nyertek el közbeszerzéseken.

Például egy budapesti csatornázási munkához a Mészáros és Mészáros Kft. kizárólag a Dolomit Kft.-től rendelt aknaelemeket és murvát. Egy másik Mészáros-cég, az R-Kord részvételével zajló hatalmas dél-balatoni vasútfelújításon pedig alvállalkozóként vett részt a Nehéz Kő Kft., az Orbán család szállítmányozással foglalkozó cége.

Az Orbán család cégei a miniszterelnök és Simicska Lajos közti konfliktus elmérgesedésével egy időben lendültek fel (ennek hátteréről részletek ebben a cikkben), és 2014 óta jelentős növekedést értek el. 2017-ben a Dolomit Kft. 2,8 milliárd forintos bevétel mellett közel egymilliárd forintos profitot termelt. Bár nem ez volt legerősebb éve a vállalatnak, Orbán apja tavaly nemcsak a nyereséget, hanem a korábban felhalmozott profitot is kivette a cégből, így összesen 1,29 milliárd forintos kifizetést kapott.

Orbán Viktor 2017 júniusában azt mondta a Direkt36-nak, hogy fontosnak tartja, hogy az édesapja ne vegyen részt állami beruházásokban. Most megkérdeztük Orbánt, hogy mi a véleménye arról, hogy az édesapja résztulajdonában álló cég továbbra is olyan projektekből jut bevételhez, amelynek Mészáros Lőrinc cége a kivitelezője.

Havasi Bertalan sajtófőnök csak azt a formulát küldte el válaszként, amelyet a januári kormányinfón Orbán is ismételt a családjának és barátainak gazdagodásával kapcsolatos kérdésekre: „A miniszterelnök üzleti kérdésekkel nem foglalkozik”.

Forrás: 444.hu

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ágimami
Csak 1 gondolat!!
„A miniszterelnök üzleti kérdésekkel nem foglalkozik”.
A helyében én sem foglalkoznék üzleti kérdésekkel, vannak rá emberei!:DDD
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
2010 óta 1000 milliárd forinttal lettek gazdagabbak a "legújabbí" leggazdagabbak- és az mind orbánhoz köthető.
Yoda69
Nagyon magabiztosak a gecik hogy sosem buknak meg. Ezek a bűnök nem épülnek el. Ha egyszer lesz ujra demokrácia ebben a kurva országban akkor orbán a rács mögött fog megdogleni a sleppjevel együtt
nezelodo
Ne is idegesítsétek a vezért holmi gazdasági ügyekkel, ha már nőügyekkel sem foglalkozik! Elég szegénynek a baja, Európa sorsa nyomja a vállát, de lehet, hogy a Trampli most a világ gondjából is reá akasztott egy hatalmas terhet, amely alatt tovább roskadozik!
Csak nehogy a korábban szerzett grandiózus kerítés építési tapasztalata miatt az új politikusbarát ráterhelje a mexikói határ kerítésépítésének a feladatát is amit ezek a nyámnyila amik képtelenek megoldani!
Istenem, ez az új feladat nehogy elterelje a figyelmét egy korábbi kicsi feladatáról , hiszen nekünk fontos, hogy jól kormányozzon, mert éppen mostanság előzzük meg Ausztriát, a világ zsúfolt gazdasági autópályáján! Képzeljük el mi lenne, ha elfelejtené visszakapcsolni az indexet, és még a németeket is beelőznénk!
evacica
Én azt hittem, hogy mikor a Parlamentben azt mondta, hogy ő nem egy módos ember, akkor rászakad a kupola! Mellesleg a kupoláért kár lett volna! Sajnálom, hogy mikor az egész családja és kedves gázszerelő haverja mind milliárdos, akkor,ő ilyen szegény! Kedvenc saját lábon álló lányának férje már 33 évesen 34 milliárd boldog tulajdonosa a mi pénzünkből! Lőrinc testvér vagyonának meg nagy része tudjuk jól, hogy kié!
namihami
@ágimami: És milyen megbízhatóak! Se egy Simicska, se egy Bige és hasonlók.
Csupa Orbán, meg Orbán, meg Orbánvő, meg Orbánmészáros és így tovább. A megbízható hátország? Az biz fontos...
Csizmás Kond
...nagyon kapósak ezek a zorbánoscikkek...csak vigyázat mert hizlal.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.