A Nézőpont Intézet felmérése szerint a magyarok még a közép-európai átlagnál is sokkal inkább Amerika-pártiak.

Gyors közvélemény-kutatás a Trump-Orbán találkozó előtt: a magyarok jó véleménnyel vannak az Egyesült Államokról
Fotó: MTI/EPA

Az intézet hétfőn juttatta el az MTI-hez 12 közép-európai országban, illetve régióban készített közvélemény-kutatásának eredményét. Ez azt mutatja, hogy a régióban lakók többsége (54 százalék) jó véleménnyel van az Egyesült Államokról, kevesebben (40 százalék) nyilatkoztak ennek ellenkezőjéről. A magyarok körében még ennél is nagyobb az ország támogatottsága, tízből hatan (59 százalék) gondolnak pozitívan az Egyesült Államokra és mindössze minden ötödik magyar (22 százalék) negatívan.

Magyarországon – mint kiemelték – egyértelmű

többségben van az "Amerika-párti álláspont". Nincs olyan jelentős társadalmi csoport – legyen az akár demográfiai, szociológiai vagy politikai –, amelyen belül többségben lennének az Amerikáról rossz véleménnyel bírók.

Az összegzés szerint Közép-Európán belül a románok (79 százalék), valamint a V4-tagállamok a legelkötelezettebbek az Egyesült Államok mellett. Arra a kérdésre, hogy inkább jó vagy inkább rossz véleménye van az országról, a lengyelek 66 százaléka, a csehek 62 százaléka és a magyarok 59 százaléka adott Amerika-párti válaszokat.

Érdekességként megjegyezték: csupán az osztrákok (59 százalék), a szlovének (60 százalék) és a szerbek (61 százalék) esetében volt többségben azok aránya, akik rossz véleménnyel vannak Amerikáról.

Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor magyar kormányfő találkozójára utalva azt írták: a republikánus vezetésű amerikai külpolitika "szemmel láthatóan szakított a demokraták Közép-Európát kevésbé fókuszban tartó irányával", mindeközben Nyugat-Európa láthatóan egyre inkább elfordulni látszik az Egyesült Államoktól.

Így lehetőség nyílik arra, hogy a térség profitáljon a nagyhatalommal való együttműködésből

- tették hozzá.

A Nézőpont Intézet február 1. és február 27. között végzett közvélemény-kutatást 12 közép-európai országban, illetve régióban (Kelet-Németország, Bajorország, Ausztria, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Szlovénia, Románia, Horvátország, Szerbia, Bulgária), reprezentatív minta alapján, egyenként ezer, összesen 12 ezer ember megkérdezésével.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sámannus
Most kell a muszka kullancsot kiszedni a puliból valahogyan.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
@Eriksson: ...legalábbis elfelejtetted helyesen leírni. Rég lehetett.
Eriksson
@Aki Én: Lehetséges, nem tegnap volt. De a lényeg a lényeg.
Más hozzáfűzni való?
Eriksson
@durbincs: Áááá! Szóra sem érdemes.
nezelodo
Szép ország az az USA! Elkívánták tőlünk a mi vezérünket, de mi nem adtuk eddig. Hát választottak maguknak egy hasonlót! Megérdemlik ők is...
relatív
Addig ígérgette ez a regnáló, hogy átvesz méregdrágán minden ócskavasat, és még a hasonlóan drága, és nehezen feldolgozható fosszíliájukat IS, hogy ezt aztán jól meg IS dicsérte a kapitalista szektor vezére.

A magyar nép pedig ismét egy rossz üzlet hátrányaiként dolgozhat, a saját jólétünk biztosítása helyett. Ezért mind az egészségügy, mind a közoktatás, mind a gazdaság olyan, amilyen - ez utóbbi még a nagy ovációval kísérve sem láttatja a jövő nemzedék életkörülményeinek biztosítását, a mai nemzedék kétségbeesettségéről ne IS szólva !
Jozefina
Az USA-ról igen. Jó vélemény van, de az elnökről már nem hiszem el ugyanazt!!! Magyarországon sem az országgal van a baj, hanem orbánnal és a fidesz-kdnp-ve.!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok