Egy nép és egy civilizáció identitása leginkább a kultúrában tükröződik és összpontosul – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) épületének átadásán.

Orbán Magyarországról: "az elmúlt száz évben aligha voltunk mi ilyen jó bőrben"

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Liget Budapest projekt keretében felépült Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ épületének átadásán 2019. május 14-én. Az új intézmény a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria több mint háromszázezer műtárgyának megőrzéséhez és tudományos feldolgozásához biztosít hátteret. A miniszterelnök bejelentette: a magyar állam megvásárolta Renoir Fekvő női akt című festményét a Szépművészeti Múzeum számára. MTI/Máthé Zoltán

Büszkék vagyunk Európa több ezer éves görög, római, zsidó és keresztény örökségére és büszkék vagyunk arra, hogy a magyarok ezer esztendőn keresztül gazdagították ezt az örökséget

- hangsúlyozta, majd kiemelte: amikor azt érezni, hogy ezt a kultúrát veszély fenyegeti, "azonnal kigyullad egy vörös fény a fejünkben, és azonnal akcióba is lépünk".

A magyarokkal nem fordulhat elő, hogy a saját nagyvárosaikban etnikai és kulturális értelemben kisebbségbe kerüljenek, mert amikor úgy érzik, kihívás éri a kulturális identitásukat, megszólal a "vészcsengő"

- fogalmazott a kormányfő.

Az OMRRK-ról szólva Orbán Viktor kiemelte:

Európában csak két ilyen intézmény van, az egyik Londonban a British Museumhoz, a másik pedig Szentpéterváron az Ermitázshoz tartozik.

Rámutatott arra, hogy a most átadott intézmény évtizedek óta a legnagyobb múzeumszakmai fejlesztés Magyarországon, több mint egymillió kulturális emléket tárolnak, gondoznak majd a központban, amellyel Budapest még szebb, még modernebb, még zöldebb lett.

Az egymillió kulturális emlékkel kapcsolatban úgy fogalmazott: a baloldali, progresszív megközelítés szerint ezekben "a halott fehér kultúra porosodó tárgyai" láthatók, nemzeti szempontból nézve viszont ez az "eleven kulturális örökségünk".

A múlt talapzata nélkül ugyanis "gyökértelenül sodródunk a történelem viharai közepette" – fogalmazott, a múzeumokat pedig – háttérintézményeikkel együtt – a gondolkodás iránytűinek nevezte.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy

tíz éve még gondolni sem lehetett Magyarországon nagy kulturális vállalkozásokra, 2011-re azonban "megjött a bátorság", hosszú távú, nagy kulturális vállalkozások nélkül ugyanis a gazdaság rendbetétele is kevesebbet ér.

Orbán Viktor beszéde végén azt mondta, hogy ilyen léptékű kulturális fejlesztésre, mint a most átadott központ, csak a leggazdagabb, legerősebb európai nemzetek voltak képesek,

Magyarország pedig az elmúlt években annyira megerősödött, hogy "az elmúlt száz évben aligha voltunk mi ilyen jó bőrben".

A Liget Budapest Projekt keretében elkészült új intézmény a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria műtárgyainak megőrzéséhez és tudományos feldolgozásához biztosít hátteret a Városliget szomszédságában, a XIII. kerületi Szabolcs utcában.

Forrás: MTI

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
,,Ez így nem teljesen igaz,, mert ti valóban sokkal jobban álltok, de az ország meg lecsúszott az unió utolsó előtti helyére a jó közepes országok közül !!!
EZ NEM IGAZÁN EREDMÉNY, MÁSHOL (KÍNA) EZÉRT KIVÉGZÉS JÁR, EZT SE FELEDD CSUTITETŰ !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
Legalább ne mondaná. Folyamatosan lerí róla az a bizonyos "" egyre jobb bőr"". Lassan már a gúnya is szérreped rajta amiatt a jobb bőr miatt.
Persze, aki ilyen csóró (még a magyar átlaghoz képest is---lásd adóbevallás), az tényleg nem tud minden kilónál újraruházkodni. A maradék pedig kell a meccslátogatásokra.
Kedvencem, mikor a tökén lóg a nadrág. Minisztereinöki megjelenés, országimázs jelleggel.
moareka
...valóban, te, a családod, meg a haverjaid soha nem voltak ilyen jó bőrben...csak, mióta elloptátok az országot...
Borsodi
Ez bizony igaz tíz évvel ezelőtt elég rossz bőrben voltatok de mára szépen kisimultatok.
Mészaros Tibolc és a nagy étkű család.
www.youtube.com/watch?v=aQ_DCZ0Hd5Y&t=44s
Eladott Ország
@szegfue: tegnap, 15:51; Vik-tor- potroh
scontent.cdninstagram.com/vp/e1fe0bf2e7cf1e685646b076421002dc/5D3F9017/t51.2885-15/e35/c0.32.643.643/s480x480/40536259_1170271373121779_3641360436945370976_n.jpg?_nc_ht=scontent-sea1-1.cdninstagram.com
uploads.disquscdn.com/images/609ec7051f0122148cad0bbdf58b412af55964c432f79ef61d48d905962bb5ec.jpg?w=600&h=225
Szomorú a nemzet, mert elképzelhető, hogy az a nemes, nemzetéért dobogó hatalmas szív esetleg nem is itt e honban, hanem valahol a sógoréknál Grazban dobog. Ha ez így van, akkor nagy a baj, mert nincs aki összefogja, terelgesse ezt a birka népet. Gondoljuk csak meg, ha az Alföld végtelen pusztaságán legel a gulya és a színmagyar pulik is a helyükön vannak, de hiányzik a gulyás, akkor az maga az anarchia, mert nincs aki összehangolja ezt az állati társadalmat. Mi most egyszerű birkák nem tehetünk mást, mint csendesen imádkozunk és drukkolunk a vezér egészségéért, felépüléséért, hogy majd újra diadalittasan kiálthassuk, hogy "Magyarország erősödik!"
szegfue
@Eladott Ország: Talán rémálmomban lennék képes aggódni O.V. egészségéért...:)))
evacica
Hát az igaz Te és családod, na meg haverjaid tényleg jobb bőrben vannak a mi pénzünkön, de az ország többsége nyomorog a Te jóvoltodból! És még egy Te és bandán nem egyenlő az országgal, amit folyton hajtogatsz! Hála Istennek!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.