Nem problema a Kúria szerint, ha a köztévé hiradója leadja a Fidesz kampányfilmjét – természetesen más pártra ez nem vonatkozik.

Kúria: nem gond, ha a köztévé hiradójának felét a Fidesz-propaganda teszi ki

Leadta a Duna TV a Ferencváros-Újpest meccs szünetében május 4-én a Fidesz legújabb kampányvideóját, így az egyperces Híradó felét ez töltötte ki. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) úgy ítélte meg, ez törvénysértő volt, mert a választási törvény tiltja politikai reklám sugárzását hírműsorban. Ezért 745 ezer forintra büntették a Duna TV-t. Ugyanígy, ugyanemiatt a TV2-t is megbüntették.

A Kúriához felülvizsgálati kérelem érkezett, amely szerint a kampányfilm csak képi illusztráció volt, és csak részben vetítették le: 35 másodperc helyett csak 24 ment le belőle. Ezért ez szerkesztett tartalomnak minősül, ami nem tekinthető politikai reklámnak.

A Kúria nem fogadta el ezt az érvelést, úgy látta, a szerkesztések csak felerősítették a kampányfilm üzenetét. Kiegyensúlyozottsági követelmények lehettek volna rajta ezért számonkérhetőek, ez viszont csak műsorfolyam tekintetében vizsgálható – ezt mondta korábban az NMHH is – egy egyperces Híradótól nem elvárható, hogy teljes körű tájékoztatást adjon. A kiegyensúlyozottság csak több műsorszám összevetésével lehetne vizsgálható.

Forrás: hvg.hu

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tulipan
@papa.49: NEM gond, csak nem nevezhető híradásnak!!! Nevezzék reklámnak!!!
papa.49
@tulipan: Itthon most ez a ,,divat,, semmi nem az aminek nevezik, és senki nem azt csinálja ami a feladata lenne !!!
Csak nézd végig a ,,fejesek,, nyilatkozatait,, láthatod a mnb. megoldja az egészségügy kérdését, meg a foglalkoztatást !!!
Olyan ez mint amikor azzal jöttek a trafikmutyi alkalmával, hogy ,,dohányt a dohányboltból,,!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.