A magyar gazdaság növekedési lendülete az első negyedévben is kitartott, Magyarország gazdasági teljesítményét tekintve az Európai Unió tagországainak sorában az elsők között foglal helyet – mondta a pénzügyminiszter a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait kommentálva szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az első negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) 5,3 százalékkal, szezonálisan és naptárhatással kiigazítva és kiegyensúlyozva 5,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Az előző negyedévhez mérten 1,5 százalékos volt a gazdasági növekedés a szezonálisan, naptárhatással kiigazítva és kiegyensúlyozva. Varga Mihály kiemelte, az első három hónapban mért 5,3 százalékos GDP-bővülés hátterében elsősorban a beruházások, az export és a munkahelyek számának bővülése, a bérek emelkedése áll.

Külön kiemelte, hogy az export a világgazdaság lassulása ellenére is növekedni tudott az európai és az Európán kívüli piacok tekintetében egyaránt.

Elmondta, hogy idén és jövőre is 4,1 százalékos GDP bővülésre számít a kormányzat, amit alátámaszt az ipar teljesítménye, a beruházások bővülése, az hogy a keresetek növekedésével élénkül a fogyasztás, a belső kereslet.

Varga Mihály felidézte, az elmúlt évtizedekben egyszer volt példa az idén az első negyedévben mért 5,3 százaléknál magasabb gazdasági növekedésre, mégpedig 2000 első negyedévében. Akkor azonban a miniszter szerint a gazdaság bővülése együtt járt az államadósság növekedésével is, azaz a 2000-es évek elején, közepén a gazdasági növekedéshez eladósodottság párosult.

Most nem erről van szó, az államadósság mértéke már 8 éve folyamatosan csökken, az államháztartási hiány visszafogott, mindez azt mutatja, hogy új szerkezetű gazdasági növekedés valósul meg Magyarországon

- fogalmazott Varga Mihály.

Beszámolt arról is, hogy

szerdán megkezdi a kormány a jövő évi költségvetés tárgyalását, a tervei szerint a 2020-as költségvetés tervezetét június 4-én tudják benyújtani az Országgyűlésnek.

A jövő évi költségvetésben is lesz egy nagyobb összegű tartalék – ez az ideiben meghaladta a 300 milliárd forintot – azért, hogy Magyarország felkészülten fogadhasson egy esetleges hirtelen irányváltást az európai vagy a világgazdaságban – jelentette ki Varga Mihály.

A Pénzügyminisztérium (PM) által az MTI-nek szerdán eljuttatott közlemény szerint míg az Európai Unió átlagos növekedése az első negyedévben 1,5 százalék lehet, a magyar gazdaságé ennek mintegy 3,5-szerese, ezzel – a rendelkezésre álló adatok alapján – Magyarország az első helyen áll a tagállamok rangsorában. Hozzáteszik: a kormány továbbra is azon dolgozik, hogy a magyar gazdaság növekedése fenntartható pályán, az uniós átlagot meghaladó mértékű maradjon.

A magyar gazdaság 2010 óta összességében 28,6 százalékkal bővült, az esetleges jövőbeli külső kockázatokra tekintettel a költségvetési tervezés középpontjában a családok támogatása mellett a gazdaságvédelmi intézkedések állnak – olvasható a tárca közleményében.

Forrás: MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
A debreceni BMW-gyár-építés menetrendjének tartására se fogadnék most nagy összegben.
https://uploads.disquscdn.com/images/65ab40a5...
https://uploads.disquscdn.com/images/772d50e9...
Semmi gond, jövőre Orbánék elkezdik árulni a fideszbékekölcsön papírokat 300 éves visszafizetéssel. Mert mi vagyunk Európa motorja. Csak kiderül, hogy nem térkőbe meg Mészárosba kellett volna fektetni az EU-s pénzeket az aranykorban, hanem oktatás- kutatás fejlesztésbe, csak akkor nem a bűnöző cigány zsírdisznó és bandája gazdagodott volna.
https://uploads.disquscdn.com/images/203064cb...
csipetke
A magyar gazdaság,ami tulajdonképp a külföldi autóösszeszerelő-gyárakból áll.Gondolnak egyet,elcuccolnak az országból,és annyi lesz a fenenagy szárnyalásnak.
papa.49
Gúnármiska megint elment az az egy árva bited is, a nagy szárnyalás vége nagy pofára esés lesz, ezt remélem tudod !!!
A németek már tolják a bővítések határidejét, a bömösök meg ,,áttervezik,, a beruházást, hát ez nem igazán jelent sok jót a jövőre nézve !!!
tudode
LaiKUSSAN, ha meg lehetne attól kérdezni, akit GONDNOKSÁGA alá helyezett a "mindent tudó", akkor miért SPURIZNAK el azok, akik anno RÖGHÖZ KÖTÖTTEK voltak, ha MINDEN OLYAN SZÉP, MINDENNEL MEGVANNAK ELÉGEDVE.
.
Persze:
.
--- Csaba László: Jórészt a hetvenes évek modellje szerint irányítják a magyar gazdaságot
.
https://hvg.hu/gazdasag/20190316_Csaba_Laszlo...
.
Ezen belül pedig:
.
--- Freedom House: Magyarországra visszatért a gulyáskommunizmus
.
https://24.hu/belfold/2018/04/11/freedom-hous...
.
--- Magyarország nem szabad, hanem részben szabad ország a Freedom House szerint
.
https://merce.hu/2019/02/05/magyarorszag-nem-...
.
https://24.hu/belfold/2019/02/05/freedom-hous...
.
Építgetünk, rombolgatunk, rabolgatunk, miközben a TAGORSZÁG FELADATKÖRÉBE tartozó feladatokat az elhivatottság tartja egyben, és a fél országnak KILÓG AZ ALFELE!
.
Fasza gyerekek, nem így kéne EZT CSINYÁNYI!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.