Látványosan nő a vásárlóerő Magyarországon, de még így is rosszul állunk európai összehasonlításban.

Fele annyit sem költhet évente egy magyar, mint egy átlag uniós polgár

2016 óta több, mint 20 százalékkal nőtt a magyarországi vásárlóerő, csak az elmúlt egy évben 7 százalékkal – közölte a GfK. De ez a nagy növekedés is csak arra volt elég, hogy mostanra elérjük az EU-átlag 40 százalékát.

Az egy év alatt elkölthető jövedelem Magyarországon fejenként 6654 euró, ez egy hónapra és forintba átszámítva havi 179 ezer forintot jelent.

Ami az EU egészét illeti, ott az egy főre jutó vásárlóerő évi 16 878 euró, ez háromszázalékos növekedést jelent egy év alatt. A mutató leginkább azokban az országokban nő, ahol átlag alatti a vásárlóerő.

Forrás: hvg.hu

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

SystemError
@Csizmás Kond: Ilyenkor buktok le mindig aszar propagandádtokkal, amit még a fideszesek sem nyomnának. Akkor okosabb lölő, mint Zuckerberg. Mi vagyunk a világon az elsők mindenben és egy szar hely a legtöbb nyugati ország. Esküszöm a kommunizmusban nem voltak ennyira faszok a házmesterek..:)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@SystemError: balkáni fizetés, nyugati árak! Egyre szélesebbre nyíló olló a "felső tízezer" és a plebs jövedelme között. Értelmetlen, látvány beruházások.
Korrupció, uram - bátyám világ, urizálás! Ebből nem lesz GDP növekedés!
Gazdasági növekedés elsősorban a multiknak, és az uniós támogatásnak köszönhető per pillanat.
Desischado
Az árak nyugatiak, a bérek, juttatások a bányászbéka hátsója alatt. Ezzel nincs mit dicsekedni.
KisGenyo2
Minden rosszban van valami jó is. Ezáltal jóval kevesebb mocskot generál egy magyar, mint egy átlag európai.
kokopelli
@Desischado: most képzeljük el,hogy csak a nyugati rész egymás között is nagy lejtést mutat!
Ezért az elvándorlás fő célja nem Görögo. vagy Portugália, hanem az ÉU északi része ! Gondolom,
ill. láttam,hogy a "nyögdíjnál" még ijesztőbb a kép! (;-()
verőce21
"Ami az EU egészét illeti, ott az egy főre jutó vásárlóerő évi 16 878 euró"! - azt írják. Szóval a fejlett országokban és a "művelt Napnyugaton" még ennél is jóval több! De ahhoz is vannak ám ott a megélhetési árak szabva!

pl. Mennyivel lett több a vásárlóerő Magyarországon, hogy emelkedtek az átlagjövedelmek 20%-kal az elmúlt két évben? Semennyivel! Rosszabb lett! A kereskedők áremelései azonnal többet is elvittek.
Azóta konganak az üzletek a vásárlók hiányától. Munkaidő végeztével van kicsit magasabb forgalom, de egyébként semmi. Már nem is rendelnek az üzletek a nagyker.-től és a beszállítóktól, csak fizetésekkor és családi pótlék fizetéskor.
Így van ez nyugaton is. Csak angolszászéknál hetente adják a paraszt kezébe a bérét, hogy ne egyszerre költse el. Egy hétig pedig nem hal éhen...
verőce21
A Norvégiában (banknál) dolgozó egyik fiamnak én küldök innen minden hónapban jövedelempótlást, mert nem tudna ott megélni. Mit szóljanak a diplomás tányérmosogatók? - és a riksások Hollandiában?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.