A kormánypártok távolléte miatt a Ház nem volt határozatképes. Az LMP szerint állami feladat a lakhatási válság megoldása. A Párbeszéd "gyomorforgatónak" nevezte, hogy a kormánypárti képviselők nem mentek el erre a parlamenti ülésre. A  Jobbik "embertelenséggel" vádolta a kormányt. A parlamenti ülést Latorcai János levezető elnök fél óra után berekesztette.

Az ellenzékiek péntek délelőtt azzal szembesülhettek a parlamentben, hogy teljesen üresek voltak a padsorok velük szemben, a kormány részéről sem ment be egyetlen államtitkár sem.

Az üres székekről Ungár Péter posztolt egy képet a Facebookon:

Az "egyre súlyosbodó lakhatási válság" azonnali megoldására rendkívüli parlamenti ülést tartottak pénteken az ellenzék kezdeményezésére, de csak a napirend előtti felszólalások hangzottak el, mert – a kormánypártok távolléte miatt – a Ház nem volt határozatképes, így nem tudta megszavazni napirendjét.

Az ülést a Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd, valamint független képviselők kezdeményezték múlt héten, és azt a javaslatot tárgyalnák volna meg, amely a gyermekes családok hajléktalanságának a megelőzéséhez szükséges törvénymódosításokat tartalmazza.

Az előterjesztés előírná a települési önkormányzatoknak, hogy biztosítsanak elhelyezést a kilakoltatás által fenyegetett, kilakoltatott, illetve lakhatásukat elvesztett helyi kötődésű gyermekes családoknak.

Bojkottálta a Fidesz a parlamenti ülést a lakhatásról – fotó

Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője és Szabó Szabolcs független képviselő sajtótájékoztatót tart a Város Mindenkié csoport demonstrációján, az Országgyűlés rendkívüli ülése előtt a Kossuth téren 2019. május 17-én. MTI/Kovács Tamás

MSZP: az EP-választáson megüzenhetjük Orbánnak és a Fidesznek, hogy elég volt

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője a fideszes képviselőket kárhoztatta, amiért munkaidejükben nem akartak a lakhatás kérdésével foglalkozni az Országgyűlésben.

Szerinte azonban a miniszterelnök és a kormánypártok hozzáállását látva ezen nem kell csodálkozni, hiszen – mint mondta – Orbán Viktor egy kétségbeesésében hozzá forduló, kilakoltatás előtt álló kilenc gyermekes családanyának válaszlevelében kitartást és további sok sikert kívánt.

A keresztényi értékek képviselete messze van a Fidesz és miniszterelnök magatartásától

- értékelt.

Hangsúlyozta: a május 26-i európai parlamenti választáson a választópolgárok megüzenhetik a miniszterelnöknek és a Fidesznek, hogy "elég volt", segítsünk a devizahiteleseknek és a kilakoltatás előtt álló családoknak.

Bojkottálta a Fidesz a parlamenti ülést a lakhatásról – fotó

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője felszólal napirend előtt az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2019. május 17-én. Az ellenzéki kezdeményezésre összehívott ülésen a gyermekes családok hajléktalanságának a megelőzéséhez szükséges egyes törvénymódosításokról akartak tárgyalni, de csak a napirend előtti felszólalások hangzottak el, mert – a kormánypártok távolléte miatt – a Ház nem volt határozatképes, így nem tudta megszavazni napirendjét. MTI/Kovács Attila

Párbeszéd: elhelyezés nélkül ne lehessen utcára tenni senkit!

Szabó Tímea (Párbeszéd) gyomorforgatónak nevezte, hogy a kormánypárti képviselők nem mentek el egy olyan parlamenti ülésre, amelyen arról kellene számot adni, hogyan lehetséges, hogy négy-öt éves gyerekek kerülnek utcára, tízezreket fenyeget a kilakoltatás veszélye, és egymillió embert érintenek a végrehajtási eljárások.

A képviselő szerint a kormány nem segített a devizahiteles családoknak, holott lenne megoldás. Azt javasolta, hogy függesszenek fel minden kilakoltatási és végrehajtási eljárást, amíg a magyar bíróságok is kimondják, hogy nem lehet csak az adósra terhelni az árfolyamkockázatból adódó többletköltségeket. Elhelyezés nélkül ne lehessen utcára tenni senkit, a Magyar Nemzeti Bank 140 milliárd forintos árfolyamnyereségét pedig fordítsák az emberek megsegítésére, építsenek szociális bérlakásokat és bővítsék ki az eszközkezelőt! – követelte.

Szerinte az EP-választás tétje az, "hagyjuk, hogy Orbánék ellopják a pénzünket", vagy a közös vagyont és az uniós támogatásokat az emberek megsegítésére fordítjuk.

LMP: állami feladat a lakhatási válság megoldása

Csárdi Antal (LMP) hangsúlyozta:

a lakhatási válság megoldása állami feladat, a kormány azonban "a ner-közeli lovagokat" milliárdossá teszi, az anyagi nehézséggel küzdő családokat pedig tönkre.

Hozzátette:

tavaly, a családok évében a családbarát kormány mintegy tízezer embert tett utcára csak azért, mert a Fidesz-KDNP folyamatosan elutasítja az ellenzék kezdeményezéseit a lakhatási válság megoldására.

Közölte, a probléma megoldása nem várhat tovább, ha a kormány nem akar az utcán még több embert látni, akkor érdemi lépéseket kell tennie, ez a kötelessége.

Jobbik: 2006 óta az összes kormány bűnrészes a problémában

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) embertelenséggel vádolta a kormányt.

A kormány a családokat az út szélén hagyta, sőt "szisztematikusan berugdosta őket az árokba és leszórta napalmmal a környéket" – fogalmazott. A jobbikos politikus a 2006 óta az összes magyar kormányt bűnrészességgel vádolta meg "ebben az elképesztő gazdasági merényletben".

Ismertette pártja javaslatait is: azonnali kilakoltatási és részleges végrehajtási moratórium elrendelése; a kormány mondja fel az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal kötött paktumot; a banki ágazati adó és a hitelintézeti járulék emelése; az indokolatlan költségek, például a tranzakciós illeték áthárításának megszüntetése, valamint a hitelek felvételkori árfolyamon történő forintosítása.

DK: biztatni kell az Európa-párti szavazókat, hogy segítsék az ellenzéket

Arra kell biztatni minden Európa-párti szavazót Magyarországon, hogy segítse a magyar ellenzéket minél több mandátum megszerzésében – mondta Gyurcsány Ferenc, a DK frakcióvezetője.

Úgy látja, az európai parlamenti (EP-) választás kampányában két egymással kibékíthetetlen ellentétben lévő álláspont küzd: az egyik erő egy alakja a magyar kormányfő, és azok tartoznak ide, akik a nemzetek együttműködése helyére "a nemzeti önzést" tennék. A másik oldalon a szociális, gazdasági, kulturális és politikai kérdésekben egyre több ponton közösen döntő és a nemzeteket erősítő Európa áll – közölte.

Gyurcsány Ferenc szerint a kormányfő küzdelme elbukott, Európa polgárainak és az európai frakcióknak a többsége szorosabban együttműködő Európát akar.

A miniszterelnök most először ellenzékben lesz az EP-ben, és ott csak annak van szava, akinek vannak barátai és szövetségesei – mondta. Hozzátette: ezért egy Európát támogató mandátum többet ér, mint a Fidesz mandátumai.

A napirend előtti felszólalásokat követően határozatképesség hiányában az ülést lezárták.

A Fidesz-KDNP pénteken jelezte, hogy nem vesz részt az Országgyűlés rendkívüli ülésén

Az ellenzék kezdeményezése az Országgyűlés pénteki rendkívüli üléséről kampányakció, ezért a Fidesz-KDNP abban nem vesz részt

- közölte a Fidesz-frakció pénteken az MTI-vel.

Azt írták, "azok az ellenzékiek akcióznak most a parlamentben, akik devizahitelekbe hajszolták az embereket, de egyetlen, a bajba jutottakat segítő intézkedést sem szavaztak meg".

Az eszközkezelő az elmúlt években 36 ezer családot mentett meg, akik közül már közel 20 ezren jelezték, hogy élnek a felkínált lehetőséggel, és így visszakapják otthonukat – közölték.

Forrás: MTI, Index

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
ez az igazi üzenet, nem csak Brüsszelnek, de az egész világnak! Együtt a Szájerné és Orbán üzenetével, akik nem voltak hajlandóak érdemben szóba állni az európai illetve EPP-s vezetőkkel!! =))
Az utóbbi különösen arrogáns és pofátlan; lévén saját állítása szerint ő maga kérte, hogy jöjjenek ide!!! =))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@Sziszifusz: Semmi mást nem látnál,mint egy középkurú szutykot egy lepukkant ,büdös lakásban !
Szerintem még sajnálnád is , öt már csak ez tartja életben,hogy kedvére kekeckedhet ,beszólhat mindenkinek büntetlenül.
a szavazó urnáig sem tudná elvonszolni a testét a gombóc artúr!
wpym
Az adós és a bank lemeccseli egymással.
Nehogy már az adófizetők fizessék felelőtlen figurák számláját.
wpym
@Mary: Ezek az emberek maguknak keresték a bajt.
evacica
@Nessy: Ezek a fideszes képviselőknek gyakrabban kéne forgatni a bibliát és tanulmányozni a 10 parancsolatot!
Nessy
@evacica: Ameddig a főnökük is csak mesél róla, de nem tartja be, ők miért tennék? A Biblia egy érdekes olvasmány, mindent lehet igy is érteni, meg úgy is! Nem ok nélkül tudja minden rendszer a maga hasznára fordítani az idézeteket!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.