A kereszténydemokrata politikai vezetők feladata, hogy védjék és erősítsék azt az életformát, amely a keresztény hitből kinőtt: az emberi méltóságot, a családot, a hazát és az egyházi közösségeket – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Pest megyei Nagykátán, a római katolikus Szent György-templom külső felújításáért tartott hálaadó szentmisén.

Orbán: ma kétszer annyi gyermek tanul egyházi iskolában, mint tíz évvel ezelőtt
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a templom felújításáért tartott hálaadó szentmisén a nagykátai római katolikus templomban 2019. május 17-én. MTI/Szigetváry Zsolt

A kormányfő hangsúlyozta: e törekvéseket csak akkor koronázhatja siker, ha egyre több olyan hitvalló közösség lesz a Kárpát-medencében, mint a nagykátaiaké.

A családok gyarapodása, a jövő nemzedékek boldogulása, az élet biztonsága és a nemzeti összetartozás mind olyan értékek, amelyeket csak együtt és a kereszténység kétezer éves fundamentumán állva lehet megvédeni, kiteljesíteni

- fogalmazott Orbán Viktor.

Kiemelte, a keresztényeknek, különösen a magyaroknak, mindig készen kell állniuk hitük, hazájuk, családjuk megvédésére.

A miniszterelnök felelevenítette, hogy 2003-ban, amikor Nagykátán járt – a Szent György-díjat átvenni –, "hideg szelek fújtak Magyarországon", úgy tűnt, azok kerekednek fölül, akiknek semmit sem jelent a nemzeti összetartozás és a magyarok ezeréves keresztény öröksége. A nagykátaiak azonban büszkén vállalták a keresztény tanúságtevők örökségét, megmutatták, hogyan kell nehéz időkben is kitartani – mondta.

Azóta azonban nagyot fordult a világ – folytatta –, 2010-ben "újra győztünk (...), és amit 2003-ban itt elhatároztunk, azt nagyrészt meg is valósítottuk".

Felhívta a figyelmet arra is, hogy

ma kétszer annyi gyermek tanul egyházi iskolában, mint tíz évvel ezelőtt, az egyházak pedig sokszor erejükön felül gondoznak idős embereket, és erősítik a közösségeket.

"Fontos, hogy a gazdaságunk erősödjön, fontos, hogy a fiataljaink okosak legyenek és helytálljanak a versenyben, de legalább ilyen fontos, hogy tudják, hova tartoznak, hol az otthonuk, és hogy milyen örökséget kaptak a szüleiktől, nagyszüleiktől" – zárta szavait Orbán Viktor.

A szentmisén átadták az egyházközség képviselő-testülete által alapított Szent György-oklevelet és Szent György-díjat, utóbbit idén Czerván György, a térség fideszes országgyűlési képviselője kapta, mert munkájával mindig törekszik a keresztény értékek ápolására, megőrzésére, és segítséget nyújt a templomok felújításában. Czerván György megtiszteltetésnek nevezte a kitüntetést, majd beszámolt a térségben az elmúlt években történt beruházásokról, köztük nyolc templom felújításáról.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

solidedge
Ezeket a fiatalokat nem érdekli a vallás. Alig várják hogy kikerüljenek az iskolából. Azért tanul több gyerek egyházi iskolákban mert az állam nyakra-főre adta az iskolákat az egyháznak zsíros támogatással. A fiatalok nem vallási meggyőződésből mentek ilyen típusú iskolákba, hanem mert ott volt hely.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
lampa laz
Nem vagy te más mint egy hiteltelen, mocskos gazember, egy álkeresztény f.sz, aki ami rosszat csak lehetett azt mind megtette ezzel az országgal. Egy rohadt fertőző vírus vagy Európán. A pokol kénköves tüze égessen szét, mert odavaló vagy.
emerencia
"az egyházak pedig sokszor erejükön felül gondoznak idős embereket, és erősítik a közösségeket." Ennek azért még egyszer nekifutnék a helyében.

Minden tiszteletem azoknak a vallásos és nem vallásos embereknek akik időseket gondoznak az emberi méltóságuk tiszteletben tartásával. Azok az egyházak viszont, melyek busásan részesülnek a mindenféle világnézetű adófizetők pénzéből és emellett még a gondozott idősek vagyonát és nyugdíját is magukévá teszik, nem tiszteletreméltóak.
staro2
"ma kétszer annyi gyermek tanul egyházi iskolában, mint tíz évvel ezelőtt, " -mondta orbán.

Azért van ez te sötét, mert leadtátok az állami iskolákat és sok helyen nincs választása a szülőnek, hogy hova írassa a gyerekét.
Ha egy faluban a kettőből megszűnik egy bolt akkor a vásárlók száma kb duplájára nő a megmaradtban,
papa.49
@emerencia: Nagyon igaz amit írsz, egy ilyen helyre a beugró akár 2,3 millió is lehet, plusz a nyugdíjából is csak egy keveset kap meg a bentlakó !!!
papa.49
Az iskolákról meg csak annyit szinte minden vidéki településen az egyházak átvették az iskolákat !!!
tudode
Tehát akkor ISTEN ÁTKA mi újság is van/lett az EGYHÁZI ISKOLÁK FERtáján, amúgy DISZKRIMINATÍVEN, abban a hiszemben, hogy ha van a VILÁGEGYETEMBEN Isten megbocsát amiatt, amelyet a csecsemőktők az aggastyánokig elkövet/tett:
.
--- Daróczi Gábor: Hátrányban az állami iskolák
.
https://168ora.hu/velemeny/daroczi-gabor-hatr...
.
"""" 2017-ben az állam 79,2 milliárd forinttal rövidítette meg saját intézményeit az egyháziaknak nyújtott szinthez képest."""
.
Az EGYHÁZAK sem különbek ennél az ISTEN ÁTKÁNÁL, mert belemennek abba, hogy MEGKÜLÖNBÖZTESSÉK a gyermekek TUDÁS IRÁNTI igényét!
.
(EZEK már egy JÓT BÖFFENTENI sem képeSSek anélkül, hogy bármi "HŐSTETTÜKNEK" ne lenne alávaló előzménye!)))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.