A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint "a református egyház utat és irányt jelölt ki, és ezt követte az állam".

Gulyás Gergely elsorolta, mi az, amit az emberekért tesz a református egyház
Fotó: Kovács Tamás/MTI

Gulyás Gergely pénteken a debreceni Nagytemplomban a Magyar Református Egyház közös zsinati ülésén emlékeztetett rá, hogy tíz évvel ezelőtt újraegyesültek a kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyar reformátusok, ezt az utat követte a kormány és az Országgyűlés, amikor egy évvel később kiterjesztette a magyar állampolgárság megszerzésének lehetőségét a határainkon kívül élő magyarokra.

"Magyarország kormánya ismeri és elismeri a Magyar Református Egyház erőfeszítéseit, amit az emberekért tesz" – mondta a miniszter, hangsúlyozva:

"a nemzetnek nem csak egyházi intézményekre van szüksége, hanem élő hitre is".

Gulyás Gergely szerint az az egység ami létrejött a református egyházban, az állampolgárság megadásával közjogi értelemben létrejött a magyar nemzet számára.

Az elmúlt tíz évben intézményesíteni kellett a kapcsolatokat úgy, hogy közben ne elvesszen, hanem megerősödjön a lélek ereje, amivel "nem csak az egyházat, hanem a nemzet egyesítésének az ügyét is szolgáltuk" – fejtette ki a tárcavezető.

Gulyás Gergely beszédében méltatta a református egyház oktatási, egészségügyi és missziós tevékenységét, amihez "a hitből merítenek erőt".

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kitért arra is, hogy

"Európának reformációra (...), megújulásra van szüksége annak érdekében, hogy megmaradhasson, hogy megőrizhessük kereszténységre épülő szabadságunkat, emberi méltóságunkat és életformánkat".

A közös zsinati ülésen Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának lelkészi elnöke hirdetett igét, majd Fekete Károly tiszántúli református püspök felolvasta Áder János köztársasági elnök köszöntő levelét.

Az államfő ebben méltatta a református egyház magyarságot összetartó erejét, és azt írta: "a Magyar Református Egyház történelmi ünnepén szívből kívánom mindnyájuknak, hogy az összetartó, egységet építő egyház mindenkor az áldás és a békesség otthona legyen".

Adorján Gusztáv, a tiszántúli református egyházkerület főgondnoka emlékezetett rá, hogy tíz évvel ezelőtt, 2009. május 22-én a Generális Konvent a debreceni Nagytemplomban újra visszaállította a magyar reformátusság egységét, és kimondta a Magyar Református Egyház megalakulását.

A május 17-i zsinaton és a 18-i Magyar Református Egység Napján hálát adnak azért, hogy a határok által egymástól elválasztott reformátusság összetartozás-tudata, istentiszteleti, tanbeli egysége töretlenül fennmaradt

- tette hozzá.

Fabinyi Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnökpüspöke köszöntőjében azt mondta, "a református egység az egymásra utaltság és a szolidaritás jegyében jött létre".

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi római katolikus megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKP) köszöntését tolmácsolva az "egység, a szeretet, az összetartozás" jelképének nevezte Debrecent megjegyezve, ahogy a katolikusok Rómában, a reformátusok a "kálvinista Rómában" otthon érzik magukat.

A közös zsinat résztvevői ünnepi nyilatkozatot fogadtak el, amelyet szombaton délelőtt a Református Nagytemplom előtti téren, a Magyar Református Egység Napjának ünnepélyes megnyitóján ismertetnek.

Az ülést megelőzően a zsinati tagok fát ültettek el a Református Kollégium kertjében: a Kárpát-medence 65 egyházmegyéjének küldöttei otthoni termőföldet szórtak a fő gyökerére, hogy a tölgyfa a közös földben növekedhessen.

(MTI)

Itthon - 2019. August 18., 18:23
Ön figyel az ásványvizek összetételére?
Itthon - 2019. August 18., 17:38
Újabb elektromos buszt tesztel a BKV

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Azt miért nem sorolja, hogy mit nem tesz? A többi egyházzal egyetemben.
Hosszabb lista lenne.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
Az ateisták pénzéből is remekül el vannak az egyházak! Jó lenne, ha minden egyházat és pártot a hívei tartanának el!
Gulyás néha olvass is kicsit! Ma már a "keresztény egyházaknak" annyi ága, boga van, hogy meg sem lehet számolni! És ahányan vannak, annyiféle módon magyarázzák a Bibliát, és dicsérik az Urat! Mindegyik mást vár el a hívektől. Egyben azonosak! Minél több pénzt szerezni mindenhonnan!
papa.49
Dudadani mennyivel jobb volt mikor a trombitát fújtad, nem ezt az ,,oltós dumát,, !!!
Az állami pénzek (aminek nagy része Uniós pénz) az egyházak adót is szednek, és ha valaki pl. egy kisfaluban lenne eltemetve a sírhelyért is fizetni kell a papoknak, nem is kevesett!!!
nusika
@human: ...nem hittem a szememnek, amit itt leírtak!!! ...Dr. Cziráné Dr. Kőházi-Kis Tímea igazgatónak , jó hosszú nyelve van!!!
CsipkeRózsa
"A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint "a református egyház utat és irányt jelölt ki, és ezt követte az állam"."

Már nem csak összefonódásról van szó, hanem az állam követi az egyházat. Ez teljesen új.

Mit mondanak majd egy katolikus esemény alkalmával?
human
@CsipkeRózsa: Inkább fordítva volt az. Orbán senkit nem hajlandó követni. Neki senki nem mondhatja meg merre az arra. Ő mondja meg, hogy mit akarjon az egyház. Például, hogy milyen civil iskolát akarjon átvenni egyházi kezelésbe. Azt sem hiszem, hogy a Szeged-Csanád egyházmegye püspökének saját ötlete volt, hogy a 12 milliárdot amit az államtól kaptak az stadionépítésre költse, mert jobb helye nem lett volna.
Eladott Ország
Van egy vissza-visszatérő álmom...Jézus visszatér a Földre, bérel egy bézbólütőt és addig veri ezt a szarházi, parazita bandát, amíg mozognak. Leszögezhetjük az utókor számára a nyilvánvalót: a térdre, csuhások! szindrómából kigyógyult Orbán Viktor és nemzeti kormánya számára a kereszténység és a baráti egyházak szoknyája mögé bújás, a baráti egyházak tenyérből etetése tehát stratégiai fontossággal bír egy újabb mandátum megszerzéséhez. Értjük. Az elmúlt lassan kilenc, de különösen bő két évben a magyar társadalomban olyan gátak szakadtak át, olyan tömény gyűlölet került a felszínre, amire soha korábban nem volt példa. Az egyház – tisztelet néhány ritka kivételnek – lehajtott fejjel, ájtatosan kussol. A katolikus egyház példáját követve, a református egyház sem képes lemondani arról a státuszáról, hogy a közpénztámogatásokra való tekintettel totális függőségi viszonyt ápoljon az állammal. Azok az egyházi vezetők – közöttük Bogárdi Szabó István püspök úr -, akik korábban a keresztényi lét és a politika összefonódásának káros hatásairól elmélkedtek, akik politikától függetlenül végezték a napi keresztényi feladataikat, ma hallgatnak és csoportképeken vigyorognak. Egyetlen szavuk nincs a menekültek, szegények megbélyegzése, a korrupció, a gennyes kormányzati propaganda ellen. És ebben a református egyház is politikai kalandorok feltétel nélküli kiszolgálója lett. És nem csak az a keserves, hogy miként Erdő Péternek, úgy Bogárdi Szabó Istvánnak sem lehet megbocsátani, hogy partnerséget vállal az elnyomással, a kizsákmányolással, a lelki nyomorba döntéssel. Hanem hogy ez a kormány a társadalmi normalitás utolsó foszlányait is felzabálja, emberi létezésünk alapjait kérdőjelezi meg. Vagyis visszafordíthatatlanul lealjasít. Az, hogy ebben pontosan a küldetésétől teljesen elfordult egyház van a legnagyobb segítségére, külön tragédia. https://kolozsvaros.com/wp-content/uploads/20...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Itthon - 2019. August 18., 18:00
13 éves kislány nyűgözte le Nicole Scherzingert
Nagyvilág - 2019. August 18., 17:52
Cuki fotón Piqué és Shakira családja