A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint "a református egyház utat és irányt jelölt ki, és ezt követte az állam".

Gulyás Gergely elsorolta, mi az, amit az emberekért tesz a református egyház
Fotó: Kovács Tamás/MTI

Gulyás Gergely pénteken a debreceni Nagytemplomban a Magyar Református Egyház közös zsinati ülésén emlékeztetett rá, hogy tíz évvel ezelőtt újraegyesültek a kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyar reformátusok, ezt az utat követte a kormány és az Országgyűlés, amikor egy évvel később kiterjesztette a magyar állampolgárság megszerzésének lehetőségét a határainkon kívül élő magyarokra.

"Magyarország kormánya ismeri és elismeri a Magyar Református Egyház erőfeszítéseit, amit az emberekért tesz" – mondta a miniszter, hangsúlyozva:

"a nemzetnek nem csak egyházi intézményekre van szüksége, hanem élő hitre is".

Gulyás Gergely szerint az az egység ami létrejött a református egyházban, az állampolgárság megadásával közjogi értelemben létrejött a magyar nemzet számára.

Az elmúlt tíz évben intézményesíteni kellett a kapcsolatokat úgy, hogy közben ne elvesszen, hanem megerősödjön a lélek ereje, amivel "nem csak az egyházat, hanem a nemzet egyesítésének az ügyét is szolgáltuk" – fejtette ki a tárcavezető.

Gulyás Gergely beszédében méltatta a református egyház oktatási, egészségügyi és missziós tevékenységét, amihez "a hitből merítenek erőt".

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kitért arra is, hogy

"Európának reformációra (...), megújulásra van szüksége annak érdekében, hogy megmaradhasson, hogy megőrizhessük kereszténységre épülő szabadságunkat, emberi méltóságunkat és életformánkat".

A közös zsinati ülésen Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának lelkészi elnöke hirdetett igét, majd Fekete Károly tiszántúli református püspök felolvasta Áder János köztársasági elnök köszöntő levelét.

Az államfő ebben méltatta a református egyház magyarságot összetartó erejét, és azt írta: "a Magyar Református Egyház történelmi ünnepén szívből kívánom mindnyájuknak, hogy az összetartó, egységet építő egyház mindenkor az áldás és a békesség otthona legyen".

Adorján Gusztáv, a tiszántúli református egyházkerület főgondnoka emlékezetett rá, hogy tíz évvel ezelőtt, 2009. május 22-én a Generális Konvent a debreceni Nagytemplomban újra visszaállította a magyar reformátusság egységét, és kimondta a Magyar Református Egyház megalakulását.

A május 17-i zsinaton és a 18-i Magyar Református Egység Napján hálát adnak azért, hogy a határok által egymástól elválasztott reformátusság összetartozás-tudata, istentiszteleti, tanbeli egysége töretlenül fennmaradt

- tette hozzá.

Fabinyi Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnökpüspöke köszöntőjében azt mondta, "a református egység az egymásra utaltság és a szolidaritás jegyében jött létre".

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi római katolikus megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKP) köszöntését tolmácsolva az "egység, a szeretet, az összetartozás" jelképének nevezte Debrecent megjegyezve, ahogy a katolikusok Rómában, a reformátusok a "kálvinista Rómában" otthon érzik magukat.

A közös zsinat résztvevői ünnepi nyilatkozatot fogadtak el, amelyet szombaton délelőtt a Református Nagytemplom előtti téren, a Magyar Református Egység Napjának ünnepélyes megnyitóján ismertetnek.

Az ülést megelőzően a zsinati tagok fát ültettek el a Református Kollégium kertjében: a Kárpát-medence 65 egyházmegyéjének küldöttei otthoni termőföldet szórtak a fő gyökerére, hogy a tölgyfa a közös földben növekedhessen.

(MTI)

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Azt miért nem sorolja, hogy mit nem tesz? A többi egyházzal egyetemben.
Hosszabb lista lenne.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Azt miért nem sorolja, hogy mit nem tesz? A többi egyházzal egyetemben.
Hosszabb lista lenne.
csak úgy....
nekem az tünt föl,hogy az összes fideszes politikus,hirtelen mid hittanból 5 ös ...,mondjuk a térdre csuhások után van mit jóvá tenni ha a menyországba akarnak kerülni...
namihami
@csak úgy...: A fideszes politikus már most ott vannak. Nekik ez itt már maga a mennyország.
verőce21
Egy, két, há, négy, öt, hat, hét - Mennyekbe jut ki nem vét!
csak úgy....
@verőce21: anyám tyúkja ,se írni se óvasni nem tudott de föltehetöleg okosabb vót mint te! mentségére szógáljon,hogy kendermagos.
Desischado
Érdekes, énértem még nem tettek semmit! Lehet nem tudok nyalizni meg hazudni, az a baj?
verőce21
@csak úgy...: Örökölted anyád tyúkjának az eszét! Csak nem te is kedermagos?- hogy ilyen teheccséges vagy?
Gauntlet
Mégse a katolikus a nyerő! Vigyázzatok mert rátok lép a spanyol inkvizíció, és kaptok egy kis rendes és rendkívüli kínzást (Copyright 12. Század), vasszűzzel meg minden!
Klubtag
Szvsz a "kereszténységre épülő szabadság..." fából vaskarika. Az 1789-es francia forradalom, melynek egyik legértékelhetőbb társadalmi következménye az állam és az egyház elválasztása volt, bizonyította, hogy mi is a különbség a keresztényi szabadság és a valódi között. A vallás azt megelőzően és azóta is - mint egyfajta drog - a tömegek ópiuma, már akik számára - a problémák megoldásának keresése helyett - a szolgai alázat, a beletörődés, az érzelmi és anyagi függőség (félelem), vagy kifosztottság, a hamis próféták imádata a megoldás. A keresztény egyházak semmi olyan plusszt nem szolgáltatnak ki a társadalom tagjai számára, mint amiket a "demokratikusan" megválasztott, mondvacsinált 2/3-os többségű, világi kormányzatnak ne lenne a kutya kötelessége biztosítania az erre a célra beszedett adókból. Ezzel szemben a közös források követhetetlenül lényegülnek át magánvagyonokká és vesztik el "közpénz" jellegüket, amire még pökhendien hivatkoznak is.
justhpeter
Az egyházakat értem. Pénzért mindent. De hogy ez a sok köpönyegforgató szarházi is mindent megengedhet magának, attól okádhatnékom van.
vacsi
Ezek érdekből mindenkinek benyalnak...
kereső
"a református egyház utat és irányt jelölt ki, és ezt követte az állam".-mondta GG! Igen ezt követi a kormány.A református egyház élteti horthyt, emléktáblát avat a tiszteletére, szobrot a templomaiba,és hálamisét szervez a tömeggyilkosnak.
Pfujj GG!
human
Az élő hit Magyarországon:

"Az iskolaigazgató személyesen Orbán Viktor miniszterelnök úrnak köszöni a nagyrészt uniós pénzből nyújtott támogatást"
444.hu/2019/05/17/az-iskolaigazgato-szemelyesen-orban-viktor-miniszterelnok-urnak-koszoni-a-nagyreszt-unios-penzbol-nyujtott-tamogatast
tudode
Jó, hogy mondja!
.
2005 adventjén hitvallást tett az EGYIK VIDÉKI REF. IMAHÁZBAN, Balog tiszteletes VENDÉGEKÉNT, az ájtatóskodás közben aggodalommal töltötte el, hogy majdani miniszterelnökként ... n e h é z .. a .. k í s é r t é s n e k .. e l l e n á l l n i, amelyre BALÁZS BÉLA PÜSPÖK azzal nyugtázta, hogy .. h a m i s .. a z .. e m b e r , amíg mozog, illetve MELEG!
.
Lássuk csak:
.
----- Orbán Viktor tanúságtétele! Ádventi beszélgetés! - 2005 ÁDVENT! - www.vargamakai.com
.
www.youtube.com/watch?v=xQ1MpwxqzBM&t=342s
.
Minden politika, a POLITIKA NEM MINDEN!
.
Aztán a POLITIKA, és a VALLÁS elegyét NYOMJA ezerrel az, aki MEGKAPARÍNTOTTA a kormányrudat, és 2011 óta JOGILAG "nem is miniszterelnök", csak Isten leplében bújkálva csupán egy POLITIKAI SZÉLHÁMOS, cinKOSOK gyűlekezetében nyomva a só DER, DIE DAS-T bohócot varázsolva Istenből, nagy Ó-val, és kis o-val!
verőce21
@csak úgy...: (00:20) Egyébként az - "Egy, két, há, négy, öt, hat, hét - Mennyekbe jut ki nem vét!" -
a Beatles együttes "You Never Give Me Your Money" c. számának utolsó sora volt magyarul. Te Anyád Tyúkja!
Nessy
Az ateisták pénzéből is remekül el vannak az egyházak! Jó lenne, ha minden egyházat és pártot a hívei tartanának el!
Gulyás néha olvass is kicsit! Ma már a "keresztény egyházaknak" annyi ága, boga van, hogy meg sem lehet számolni! És ahányan vannak, annyiféle módon magyarázzák a Bibliát, és dicsérik az Urat! Mindegyik mást vár el a hívektől. Egyben azonosak! Minél több pénzt szerezni mindenhonnan!
papa.49
Dudadani mennyivel jobb volt mikor a trombitát fújtad, nem ezt az ,,oltós dumát,, !!!
Az állami pénzek (aminek nagy része Uniós pénz) az egyházak adót is szednek, és ha valaki pl. egy kisfaluban lenne eltemetve a sírhelyért is fizetni kell a papoknak, nem is kevesett!!!
nusika
@human: ...nem hittem a szememnek, amit itt leírtak!!! ...Dr. Cziráné Dr. Kőházi-Kis Tímea igazgatónak , jó hosszú nyelve van!!!
CsipkeRózsa
"A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint "a református egyház utat és irányt jelölt ki, és ezt követte az állam"."

Már nem csak összefonódásról van szó, hanem az állam követi az egyházat. Ez teljesen új.

Mit mondanak majd egy katolikus esemény alkalmával?
human
@CsipkeRózsa: Inkább fordítva volt az. Orbán senkit nem hajlandó követni. Neki senki nem mondhatja meg merre az arra. Ő mondja meg, hogy mit akarjon az egyház. Például, hogy milyen civil iskolát akarjon átvenni egyházi kezelésbe. Azt sem hiszem, hogy a Szeged-Csanád egyházmegye püspökének saját ötlete volt, hogy a 12 milliárdot amit az államtól kaptak az stadionépítésre költse, mert jobb helye nem lett volna.
Eladott Ország
Van egy vissza-visszatérő álmom...Jézus visszatér a Földre, bérel egy bézbólütőt és addig veri ezt a szarházi, parazita bandát, amíg mozognak. Leszögezhetjük az utókor számára a nyilvánvalót: a térdre, csuhások! szindrómából kigyógyult Orbán Viktor és nemzeti kormánya számára a kereszténység és a baráti egyházak szoknyája mögé bújás, a baráti egyházak tenyérből etetése tehát stratégiai fontossággal bír egy újabb mandátum megszerzéséhez. Értjük. Az elmúlt lassan kilenc, de különösen bő két évben a magyar társadalomban olyan gátak szakadtak át, olyan tömény gyűlölet került a felszínre, amire soha korábban nem volt példa. Az egyház – tisztelet néhány ritka kivételnek – lehajtott fejjel, ájtatosan kussol. A katolikus egyház példáját követve, a református egyház sem képes lemondani arról a státuszáról, hogy a közpénztámogatásokra való tekintettel totális függőségi viszonyt ápoljon az állammal. Azok az egyházi vezetők – közöttük Bogárdi Szabó István püspök úr -, akik korábban a keresztényi lét és a politika összefonódásának káros hatásairól elmélkedtek, akik politikától függetlenül végezték a napi keresztényi feladataikat, ma hallgatnak és csoportképeken vigyorognak. Egyetlen szavuk nincs a menekültek, szegények megbélyegzése, a korrupció, a gennyes kormányzati propaganda ellen. És ebben a református egyház is politikai kalandorok feltétel nélküli kiszolgálója lett. És nem csak az a keserves, hogy miként Erdő Péternek, úgy Bogárdi Szabó Istvánnak sem lehet megbocsátani, hogy partnerséget vállal az elnyomással, a kizsákmányolással, a lelki nyomorba döntéssel. Hanem hogy ez a kormány a társadalmi normalitás utolsó foszlányait is felzabálja, emberi létezésünk alapjait kérdőjelezi meg. Vagyis visszafordíthatatlanul lealjasít. Az, hogy ebben pontosan a küldetésétől teljesen elfordult egyház van a legnagyobb segítségére, külön tragédia. kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2017/10/ref1.jpg

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.