Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint délutántól, késő délutántól főként a Dunától keletre több hullámban kell zivatarokra számítani. A zivatarok déli, délkeleti irányból észak felé haladnak és nagy valószínűséggel rendszerekbe is szerveződhetnek.

Jön a vihar! Egyre több megyére adnak ki figyelmeztetést

Fotó: Pixabay.com

A zivatarokat többfelé kísérheti felhőszakadás (rövid idő alatt lehulló, 25-30 mm-t meghaladó mennyiségű csapadék), viharos erejű kifutószél ( erősebb, mint 70-90 km/h), esetleg néhol nagyobb méretű jég ( 1-2 centiset is meghaladó) is, ez utóbbira legnagyobb esély a délkeleti országrészben mutatkozik. A zivatartevékenység az éjszaka során sem szűnik meg mindenütt, a zivatarok várhatóan a reggeli órákra hagyják el az országot északi irányba.

Éjszaka már a Dunántúlon is kialakulhatnak néhol zivatarok, de ezek kevésbé lesznek hevesek.

Vasárnapra a várható heves zivatarok miatt itt van érvényben figyelmeztetés:

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Hajdú-Bihar megye

Békés megye

Csongrád megye

Ezekben a megyékben, és még Szabolcs-Szatmár-Beregben felhőszakadás is lehet a zivatarokon kívül.

Hétfőn a reggeli órákra elhagyják a zivatarok az országot, majd átmeneti szünet után napközben ismét többfelé számítani kell képződésükre, legkésőbb (késő délutáni esti órákban) az északkeleti országrészben. Ezen zivatarok már kevésbé lesznek hevesek az esti, éjjeli zivatarrendszerekhez képest, viharos széllökések (60-70 km/h), kisebb felhőszakadás (20-30 mm), kisméretű jég társulhatnak hozzájuk.

MET.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.