Petíció indult azért, hogy a kisebb betegségek, ügyes-bajos dolgok miatt ne kelljen orvoshoz rohangálni a szülőknek, hanem igazolhassanak ők is jóval több napot az iskolának, mint eddig. Vélemény.

Ön szerint hány napot igazolhassanak a szülők az iskolában?

Fotó: Pixabay.com

Nagyon sokrétű témakör az, amiről most szülők petíciót indítottak országszerte. Arról folyik a véleménycsata, vajon igazolhasson-e le egy szülő 3 napnál többet is iskolás gyereke számára. A jelenlegi szabályozás 3 napot engedélyez a szülői igazolásra (családi okból, betegségből, utazásból eredően), ami további 3 nappal kitolható, ha a szülő kérelmet nyújt be az igazgató számára.

Ez az a téma, amit ha így nézünk, így igaz, ha amúgy nézzük, amúgy is igaz – egy a biztos, hogy újra kell reformálni ezt a kérdést is, mert ami most van, sehogyan sem jó, ráadásul senkinek nem az.

Akik ellenzik és azt mondják, ezzel túl nagy volna a szülő hatalma, csupán egyetlen ellenérvet tudnak felhozni. Azt mondják, egy ilyen módosítással, engedéllyel kvázi legalizálni lehetne szülői egyetértéssel az iskolakerülést. Bennem – szülőként – azonnal felmerül a kérdés,

vajon miért gondolja azt bárki is, hogy a szülőnek érdekében áll, ha a gyereke kamu indokkal lóg?

Megmondom: nem áll érdekében. Ha valami miatt tarthatatlan a helyzet, nem jó az osztályközösség, nincsenek egy hullámhosszon a tanárral, bárkinek jogában áll iskolát váltani és

az nem megoldás, ha egy tankötelezett gyerek szülői támogatással kerüli az iskolát.

Ezt az ellenérvet tehát elvetettük. Mondok viszont néhány példát, csak hogy lássuk, mennyire komoly ez az egész.

Ismerős családnál az édesanya feladta a harcot a rettegett kórral szemben. A gyerekek 3+3 napig nem mentek iskolába, 3 napig azért, mert ezt megtehette az apa, plusz 3 napra pedig kérvényt írt az igazgatónak, aki ezt engedte.

Vajon elegendő idő egy szülő elvesztését kiheverni egy iskolás gyermeknek ez a hat nap?

Az édesapa orvosi segítséget kért, így elintézte az igazolást és a gyerekek három hétig, az édesanya temetése utáni egy-két napig otthon maradhattak.

Mondok egy olyan példát, amely szintén a környezetemben történt, de itt az igazgató nem adott plusz három napot. A külföldön dolgozó édesapa balesetet szenvedett. Az itthon élő család úgy döntött, kisiet hozzá, de az anya csak három napot igazolhatott volna, így az iskolás korú gyereket nem vitte magával, mert ennél több napot már nem kaptak.

Anyuka két hetet töltött kint, mire apukát hazaengedték a kórházból, de a nagyinál táborozó gyerek nagyon nehezen viselte ezt az időszakot, mivel rettegett ő is és nem volt vele az édesanyja, hogy elmesélje, hogyan van apuka.

Telefonon, skype-on azért valljuk be, nem ugyanaz.

Jövök a saját példámmal is. Én gyerekként migrénes voltam, de nagyon – és most itt van a lányom, aki szintén zenész. Havonta, két havonta átesik azon, hogy rendre elájul, vagy leginkább az egész napot magzatpózban töltené el az ágyában. Mit tudok tenni ilyenkor, ha már novemberben leigazoltam a három napomat? Semmit.

El tudom őt zavarni az iskolába, hogy gyerekem, ezt a 6-7 órát kibírod, majd délután fetrengsz, hátha addig el is múlik.

Nem kommentálom.

A jogszabály egyébiránt azt élezi ki, hogy az iskolából három napnál tovább kizárólag orvosi igazolás birtokában lehet távol maradni.

"A beteg gyermek, tanuló az orvos által meghatározott időszakban nem látogathatja a nevelési-oktatási intézményt. Ha a pedagógus megítélése szerint a gyermek, a tanuló beteg, gondoskodik a többi gyermektől, tanulótól való elkülönítéséről, és kiskorú gyermek, tanuló esetén a lehető legrövidebb időn belül értesíti a gyermek, a tanuló szüleit. Azt, hogy a gyermek, a tanuló ismét egészséges és látogathatja a nevelési-oktatási intézményt, részt vehet a foglalkozásokon, orvosnak kell igazolnia. Az igazolásnak tartalmaznia kell a betegség miatt bekövetkezett távollét pontos időtartamát is."

Magyarra lefordítva és kicsit sarkosítva ez annyit jelent:

ha a gyerek eltüsszenti magát, menjen haza, de csak igazolás birtokában jöhet vissza.

Itt megint hallhatunk ellenérvet, amely egyenesen arról szól: eközben számtalan édesanya ténylegesen betegen küldi iskolába a gyerekét. És itt csap nagyon kusza és kőkemény problémába az egész.

A szülő dolgozik, nem tud random minden akut hasmenésnél napokat otthon tölteni a gyerekkel, de ha a gyereknek tényleg akut baja van (egy gyomorrontás, egy allergia okozta köhögőroham, egy menstruációs időszak, egy migrén), a szülő keze meg van kötve.

Mert csak három napja van igazolni és ha még ki is használja ezt, ott van a szabadságolás témája, amivel lehet, az állását fenyegeti.

A petíció így fogalmaz az egész témában: "Küzdjünk együtt az iskolai, óvodai, bölcsődei orvosi igazolások eltörléséért. Adjuk vissza a kiskorú gyermekért való felelősséget a szülőnek!"

Mondja ezt úgy, hogy Magyarországon tankötelezettség van 16 éves korig, tehát egyértelmű, hogy a szülő nem teheti meg azt, hogy a tanév 9 hónapjából 8 hónapot igazol le. A szülőnek érdeke és kötelessége iskolába küldeni a gyermekét, de vajon tényleg érthető jog-e az, ha megadjuk neki az engedélyt arra, hogy a távollétet ő igazolja le, mint felnőtt, jogkövető, magyar szülő, aki nem kíván retorziókat, ha szembemegy a tankötelezettségi törvénynek. (Pl. első körben a családi pótlékot vennék el tőle, aztán már csak egy ugrás és érkezik a gyámhatóság.)

Szeretlek Magyarország

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

luiz
sikari te nagyon hülye, amelyik gyerek kerüli az iskolát, annak a szülei fideszes köcsögök, mint te! Azért van a hülye gyerekeiteknek leigazolva a napja, mert lefizetítek tojással, meg hússal a liberális bolond tanárt, de ha nem áll üzletnek megfenyegetitek a mocskos keresztény familliátokkal ti büdös köcsögök. Ezért anafabéta az egész fidesz tábor:D 8 év (2x az első 6x a második) alatt megtanuljátok leírni az x-et, nektek már annyi is bőven sok az élethez
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
...ja nem áll érdekében miért kéne igazolnia ?
csak úgy....
@Shikari: te is csak arra lehetsz büszke ,hogy írni tudsz, mert minden másból csak egy rakás szar...
csak úgy....
@Csizmás Kond: cirmi! -te súgó voltál az egérlyuk színházban,hogy nem mondsz soha semmit csak a végszót?
vacsi
Gyerekkoromban - az "átkosban" ez is rendezve volt!
levarosbukta
@Shikari: Nem akarod megérteni ugye? Párezer hülye anyuka miatt szívjon többszázezer normális, aki tényleg csak akkor veszi ki a gyereket amikor muszáj? Kollektíve van büntetve az egész bagázs miattuk.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.