Megkapta a magyar és az európai uniós szabadalmat az a különleges módszer, amelyet az MTA Kísérleti Orvostudományi Intézetében hoztak létre a Nemzeti Agykutatási Program támogatásával. A lényeg: az egér sejtjei világítanak, ha a pajzsmirigyhormonok hatni kezdenek az állat szervezetében.

Sok tízmillió emberen segíthet az MTA világító egere

Fotó: Pixabay.com

Ez a hormon az egyik leggyakrabban felírt gyógyszer világszerte, ha ugyanis kevés van belőle a szervezetben, akkor lomhábban ver a szív, folyamatos fáradtság és rossz hangulat lesz úrrá az emberen.

Sok tízmillió emberen segíthet az MTA világító egere

Fotó: MTA

Az MTA Freund Tamás vezette Kísérleti Orvostudományi Intézetében megoldást találtak a problémára. Fekete Csaba, Gereben Balázs és kollégáik egy „ügyes genetikai módszerhez” folyamodtak: kísérleti egerek génjeit úgy módosították, hogy az élő állatok szövetei a pajzsmirigyhormonok hatására fényt bocsátanak ki, aminek erőssége a pajzsmirigyhormon-hatással arányos. Így már nemcsak a vérben található pajzsmirigyhormon mennyisége vizsgálható, hanem az is, hogy az egyes szövetekben, szervekben hogyan változik a hormonok szintje.

Blikk

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Olyan nincs, amitől Palkocsicska világít a sötétben?...
Nessy
@Qqberci: Adj egy negrót a szájába! Az úgy fog ott világítani, mint egy 100-s izzó.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.