Magyarország a sorozatos európai válságok után azt a következtetést vonta le, hogy meg kell őrizni az identitást, meg kell védeni a biztonságot és tovább kell erősíteni a versenyképességet – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a ZalaZone zalaegerszegi járműipari tesztpálya első ütemének átadásán.

Orbán: meg kell őrizni az identitásunkat

"Ez a három dolog a magyar észjárás szerint összefügg: az identitásunk és a határaink megvédéséhez hozzátartozik az európai életforma, az európai gazdasági modell és a világ legnagyobb belső, egységes piacának megőrzése is" – fejtette ki a kormányfő.

Hangsúlyozta továbbá: a pénzügyi és a migrációs válság, valamint a Brexit is arra figyelmeztet, hogy "ha nem figyelünk oda, ha nem választunk megfelelő vezetőket, ha nem hozunk jó döntéseket, ha nem teszünk bátor lépéseket, akkor Európa tartós hanyatlása is bekövetkezhet".

Reményét fejezte ki, hogy az EP-választás után lesznek olyan vezetői a kontinensnek, akik meg akarják erősíteni a polgárok biztonságát, társadalmi-gazdasági helyzetét és Európa szuverenitását.

A járműipari tesztpályáról szólva Orbán Viktor úgy fogalmazott: "a jövő elkezdődött körülöttünk, úgy hívják, digitális gazdaság, Ipar 4.0 (...), ez a beruházás pedig egy első jegy, amelyet megváltottunk ebbe a bizonyos jövőbe".

Várakozása szerint a zalaegerszegi pályán egy regionális szakmai központ jöhet létre, amelynek a vonzáskörzete az egész régióra kiterjed, sőt európai kisugárzása is lehet. A beruházás forrásait a költségvetés biztosította 45 milliárd forintból, a második fázis pedig a tervek szerint 2020-ig épül meg – tájékoztatott.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy ma Magyarországon 620 járműipari vállalat van jelen, a világ húsz legmeghatározóbb járműgyártója és járműipari beszállítója közül 15-nek gyára működik az országban.

Nemzeti érdeknek nevezte, hogy ezek a cégek úgy gondoljanak Magyarországra, ahol nemcsak a termelés és az összeszerelés, hanem a fejlesztés területén is versenyelőnyre lehet szert tenni.

Ez sem tűnik elrugaszkodott tervnek – mondta –, hiszen Magyarország ma már jóval több, mint egy összeszerelő műhely, hiszen 10 ezer járműipari fejlesztő mérnök és ugyancsak mintegy 10 ezer telekommunikációs mérnök dolgozik az országban.

A járműipari kutatóhelyek száma 40, amelyek működésére és fejlesztésére ebben az EU-s ciklusban 800 milliárd forintot fordítottak – közölte.

A kormány kutatás-fejlesztési politikájáról szólva elmondta: idén a költségvetés több mint 140 milliárd forinttal támogatta a hazai K+F-et és innovációt, jövőre pedig várhatóan 30-40 milliárd forinttal emelik az állami forrásokat. Szerinte ez jól mutatja az MTA-vita hátterét is: nem az a kérdés, mi legyen az akadémiával, hanem az, hogy mi legyen a magyar innovációval, kutatással. "Ha már több pénzt akarunk rá elkölteni (...), akkor nyilván szeretnénk jól és hatékonyan felhasználni" – jelentette ki.

A kormányfő sürgette továbbá, hogy Európa tartson lépést a versenytársakkal a digitális korszakba vezető úton, és őrizze meg "digitális szuverenitását".

Orbán Viktor egy rövid megjegyzés erejéig – a vendégeket köszöntve – kitért az osztrák belpolitikai válságra is, úgy fogalmazva: "osztrák barátaink most nem jöttek, mert ott soron kívüli vadászidényt hirdettek meg". Szavai szerint ez felhívja a figyelmet, hogy a politikai stabilitás milyen fontos egy ország életében.

Forrás: MTI

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Commenter
Milyen identitás te szerencsétlen? Azt soha nem vesztettük el, mindig is magyarok voltunk, azok is maradtunk akkor is, ha te most a saját érdekedben magyar és magyar között is káros különbséget teszel. Te meg a jó döntések, meg a jó vezetés az kb. olyan messze van egymástól mint putyin és oroszország a demokráciától.
Bunkó és gyáva is vagy, azzal hogy bejelented hogy Strache haverodra Kurz kancellár megadta a kilövési engedélyt. Remélem rád és helyettesedre, sőt egész kormányodra is ráborul majd az "osztrák vadászidény".
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
desir62
@justhpeter: A bolondokat az indiánok sem bántották. Én azonban jól pofán vágnám!
papa.49
Akkor hogy megőrizzünk az identitásunkat te húzzál haza a Gangesz partra legelőbb !!!
nezelodo
E lehet gondolkodni, az identitásunkon, amit meg kell Orbán szerint őrizni. Most éppen melyiket, mini. elnök úr? A lehetőségekről amit politikai pályája során felvezetett, bőven van választási lehetőség, de mi talán nem kell hogy végig próbáljuk a szélkakas valamennyi irányba való fordulását. Európa, Moszkva, Amerika, vagy Azerbajdzsán, esetleg Kína? Vagy az éppen aktuális arab milliárdos barát adja a mintát? Vagy a Kádári szocialista kísérlet? Annak nagy az esélye, hiszen azon mozgalmárokból áll a fidesz. Vagy megint a harmincas évek? Ne hagyja bizonytalanságban az alattvalókat, végre színt kellene vallani.
Nemzeti érdek... Az autóipar jeles képviselői is tudják ezt a feladatukat? Én azt hiszem azokat csak a ma és a profit érdekli, felesleges ködösíteni.
tulipan
A Fidesz-KDNP koalícióra szavazni NAGY VESZÉLY félnetek jó lesz!
Hja, hiszen ami a ezeknek a narancsos férgeknek nem tetszik, az ugyibár nincs is?
hirklikk.hu/kozelet/strache-ugy-a-fid...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.