Újabb fájdalomcsillapítókat vonnak be a vényköteles körbe. A patikusok sem ismerik pontosan az érintett gyógyszerek körét és a módosítás idejét, kiszámíthatatlan, hogy ez milyen reakciót vált ki a lakosságból – mondta Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) szakmai igazgatója.

Készüljön fel: ezek a fájdalomcsillapítók lesznek vénykötelesek

Egyelőre még nem tudni, hogy mikortól, de néhány ibuproféntartalmú készítmény vényköteles lesz a jövőben a hazai patikákban – közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a Világgazdasággal.

Csak azok a készítmények lesznek receptre felírhatók, melyeknél a biztonságos napi dózis nem haladja meg az 1200 milligramm ibuprofént, illetve a 600 milligramm dexibuprofént.

Az ilyen hatóanyagú gyógyszerekből egyébként évente 2,5-3 millió dobozzal vesz a hazai lakosság. „Pillanatnyilag 57 készítmény tartalmazza ezt a hatóanyagot, és csupán tíz lesz biztosan vényköteles. Néhánynál a jogosult dönti el, kéri-e az átsorolást.

Húsz-harminc készítmény biztosan vény nélküli marad. A változtatás csak a tablettákat érinti, a szirupok, szuszpenziók vény nélküliek maradnak, és a kombinációs készítmények is – közölte lapunkkal az OGYÉI.

Jó lenne előre tudni, hogy mikortól lesznek ezek a készítmények vénykötelesek, a változás problémát okozhat a gyógyszertáraknak a készletezésben

– mondta Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) szakmai igazgatója.

Amellett, hogy még nem ismerik az érintett készítmények körét és a módosítás idejét, az is kiszámíthatatlan, hogy milyen reakciót váltanak ki a hírek a lakosságból.

Nem tudható, hogy rövid távon kialakul-e felvásárlási láz, vagy sem. Hosszabb távon egyes népszerű készítmények elérhetősége mindenképpen csökkenni fog, és ez befolyásolja a vény nélküli készítmények forgalmát is – tette hozzá a szakmai igazgató. A szakember szerint a gyógyszertárak nehezen tudják eldönteni, hogy a várható rohamra készülve növeljék-e az érintett termékek készletét, vagy éppen ellenkezőleg, a korlátozás miatt kezdjék el csökkenteni, de az biztos, hogy a korábbi terveiket felül kell vizsgálniuk.

Magyarországon az ibuproféntartalmú készítmények kizárólag vény nélkül érhetők el,

főleg az alacsonyabb, a napi 1200 milligrammnál kisebb hatóanyagot tartalmazó termékeket használják széles körben különböző állapotok kezelésére, mint a heveny fájdalom, láz, meghűlés. A magasabb dózist a reumás betegségek hosszú távú kezelésére javasolják.

Forrás: Világgazdaság

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vacsi
" kiszámíthatatlan, hogy ez milyen reakciót vált ki a lakosságból "
Nem is értem, hogy lehet orvosi vény nélkül BÁRMILYEN GYÓGYSZERT kiadni! Aki ezt kitalálta, nem volt magánál.
Ha valakinek szüksége van gyógyszerre, akkor elmegy az orvoshoz, és felíratja.
cikicakk55
Én már azt sem értem,miért mernek gyógyszereket reklámozni a tévében.Például az aspirin protect nevű véralvadás gátlót? Mi van azzal aki nem tudja,hogy vérzékeny,mert eddig megúszta és nem derült ki? Szedi a véralvadásgátlót,lesz egy balesete,ahol nagyobb és több seb keletkezik,majd elvérzik mire ki ér a mentő. Ott van egy másik,most hirtelen nem jut eszembe,de az szívgyógyszer. Azt is javasolják,pedig azok a fájdalom csillapítók,melyekben izomlazító is van,azzal a gyógyszerrel nem szedhetők,mert a szívizom működését nehezítik. Ahogy dohányt sem lehet reklámozni,úgy gyógyszert se lehessen. Ezek már nem étrend kiegészítők,bár én azokkal sem élnék.
szaboria1
@cikicakk55: Igazad van. Mostanában a reklámok kétharmadát általában gyógyszerek reklámozása teszi ki. Évekkel ezelőtt mi is aspirin protectek szedtünk. A kardiológusunk egy különleges vérvizsgálat követően el is vett tőlünk, mert rossz volt a labor eredményünk. Nem sokára ki is vették a felírható gyógyszerek közül.
cikicakk55
@szaboria1: Most már a Memorill nevű agy ér tágítót is reklámozzák,pedig az is vényköteles volt mindig.A férjem is szedte évekig és most derült ki,hogy a parkinsonnal együtt járó agysorvadás miatt kifejezetten káros a szedése.Nem értem,hogy alkoholt,gyógyszert miért engednek reklámozni. Még az étrend kiegészítők( melyek gyógynövényekből állnak állítólag) azok is okozhatnak halált,ha több féle gyógynövény kivonatát együttesen alkalmazzák. Sajnos ma már amiből csak lehet,pénzt csinálnak. Bezzeg a dohányt meg tudták tiltani és adóztatni rendesen,pedig szerintem az alkohol és a túl sok gyógyszerfogyasztás(függőség) miatt többen halnak meg,mint a dohányzás miatt.Arról nem is beszélve,hogy a dohányzás ritkán okoz balesetet,még ez a gyógyszerekről és az alkoholról nem mondható el. Engem nem érint a dohány elvonása,de az igazságtalanság igen.
szaboria1
@cikicakk55: Nekem bevált az osztrák svédcsepp eddig meglehetett különböztetni a Naturland termékétől az eredeti piros kupakos volt a magyar zöld. Megörülve láttam, hogy van piros kupakos megvettem és otthon döbbentve vettem észre a Naturland egy rossz minőségű hamisítványt dobott piacra. Az összetevőinek semmi köze a svédcsepp összetevőihez.
cikicakk55
@szaboria1: Én meg az Orvosi Kannabiszt használom.Először nem hittem benne,de nekem számos betegségem van és ezek tünetei enyhültek,a fizikai állapotom meg sokat javult.Először féltem,mert a Kannabisz számomra kábítószert jelent,de ebből ki van vonva a kábítószer és csak az adott betegség hatóanyagai vannak benne.Nem olcsó mulatság,de én ledolgozom az árát.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.