A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) értékelése is megerősíti, hogy Magyarország az Európai Unió egyik legdinamikusabban növekvő tagállama – mondta Gion Gábor az MTI-nek az OECD a gazdasági kilátásokat elemző legfrissebb, kedden megjelent kiadványát értékelve.

A dokumentum kiemeli a magyar kormány gazdaságpolitikájának kedvező hatásait: a hatéves bérmegállapodásnak köszönhető dinamikus béremelkedést, illetve a lakástámogatásokat, amelyek jelentősen javítják a belső keresletet

- ismertette a Pénzügyminisztérium pénzügypolitikáért felelős államtitkára.

Az OECD 2019-re 3,9 százalékos növekedést jelez előre, amely közelíti a kormány előrejelzését.

Magyarország várható növekedése jelentősen meghaladja az OECD-tagállamok és az unió átlagát is – hívta fel a figyelmet Gion Gábor. Rámutatott, hogy

a bérek jelentős emelkedése, a foglalkoztatás gyors bővülése az erős lakossági bizalommal párosulva megalapozza a fogyasztás folytatódó növekedését.

Az elemzés megfogalmazza, hogy a dinamikus gazdasági bővülés továbbra is stabil alapokon nyugszik, miután a költségvetési hiány jóval a GDP 3 százaléka alatt maradhat. Az államtitkár kiemelte: az OECD kiadványa arra is kitér, hogy tovább csökken a magyar államadósság, és várakozásai – amelyek megegyeznek a kormányéval – szerint az idén a bruttó hazai termék 70 százaléka alá csökkenhet.

Gion Gábor jelezte: az OECD az idei évre vonatkozó előrejelzését még az első negyedéves kiemelkedő szám ismerete nélkül alakította ki. A kiemelkedő, 5,3 százalékos első negyedéves növekedés különösen figyelemreméltó, miután az OECD szerint jelentősen lassul a világgazdaság, és különösen az eurózóna növekedési üteme esik vissza 2018-hoz képest – szögezte le.

A dokumentum rámutat, hogy a gazdasági növekedés motorja ezután is a belső kereslet marad, a fogyasztást erősíti a csökkenő munkanélküliség, a reálbér-emelkedés, illetve a beruházások várható erősödése.

A munkanélküliség az OECD várakozási szerint tovább csökken, 2020-ban 3,2 százalék körül alakulhat.

A szervezet szakértői a kiadványban arra is felhívják a figyelmet, hogy a növekedés jelenlegi szintjének hosszú távú fenntarthatóságához tovább kell javítani a magyar gazdaság termelékenységét – húzta alá az államtitkár.

Forrás: MTI

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Gion Gábor, Deloitte vezetőként szakmailag biztosan ott van. Viszont ha nem érti, hogy kultúrembernek ezekhez nem lehet köze, az nagy baj. Ha érti és mégis elvállalta, az még nagyobb.
a.disquscdn.com/get?url=https%3A%2F%2Fwww2.deloitte.com%2Fcontent%2Fdam%2FDeloitte%2Fhu%2FImages%2Fpromo_images%2Fprofile-pictures%2Fhu-aers-gion-gabor-promo-noexp.jpg&key=vWWanUU2hk7T9xdAbEtdQA&w=600&h=604
Szakértő a NER-ben?
Nos lássuk, mint mondott ezzel kapcsolatban Róna Péter közgazdász: "A rendszerváltás óta Magyarország gazdasági teljesítménye sokat romlott. Nagyon nagy lett a szegénység. Semmiféle felzárkózásról nem beszélhetünk, és a leszakadást csak a multik teljesítménye kendőzte el. De ez is csak addig áll fenn, amíg a magyar bérek még a nyugat-európai, de a legtöbb szomszédos országok bérszínvonalától is jelentős mértékben elmaradnak. Ma Magyarország a Nyugathoz viszonyítva egy fejletlen társadalom és fejletlen gazdaság. Ma már az egy főre jutó jövedelem tekintetében Magyarország az unió három legszegényebb országa közé tartozik. "
Gion Gábornál sajnos a számtannal is bajok vannak, vagy csak szimplán hazudik:
scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/56669549_10211767156573980_3763629680561750016_n.jpg?_nc_cat=109&_nc_ht=scontent-frx5-1.xx&oh=e7439dbeb436d1419c8aabbb8f28f72a&oe=5D3E6D20
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
@Aki Én: Akkor meg minek a statisztika? A párthatározatnak?!
tulipan
@Eladott Ország: Kábításra kell a narancsos híveknek!!! Ők minden hantát elhisznek!!!
volvós
...és kijaf@som ez a kopasz b.zi ??? Mert férfinak nem nevezhető, akkor látott nunit, amikor megszületett és hátranézett...
Eladott Ország
@Qqberci: ma,11:38; Nem csak az ÁFA a legmagasabb a világon, hanem egy egy VŐRE eső jövedelem is.
bohokas.hu/img/normal/20180111/B7T/20180111.jpg
Eladott Ország
@Mirabilis: Simor András jegybankelnök ugyanúgy a Deloitte Magyarország elnök-vezérigazgatói posztját hagyta hátra, mint a volt pénzügyminiszter, Oszkó Péter. Úgy látszik a pénzügyi zsenik onnan jönnek, a neszes semmi fogd meg jól.
Eladott Ország
@Mirabilis: De lopni csak az arra érdemeseknek lehet. Pénzért mindent, szopok, nyalok...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.