Az Európa Tanács emberi jogi biztosa szerint nem a „tömeges bevándorlás”, nem a menedékkérők okoznak válsághelyzetet Magyarországon, hanem a kormány tevékenysége - közölte a Magyar Helsinki Bizottság. A civil jogvédő szervezet nyilvánosságra hozta a jelentés összegzését.

Dunja Mijatovićnak a hazánkról szóló jelentése szerint

jelentős visszalépés történt a bíráskodás függetlensége, a női egyenjogúság, a civil szervezetek működési lehetőségei és a menedékjog terén.

Sürgős változtatásokra van szükség – áll Dunja Mijatović jelentésében, amelyet az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa kedden délelőtt hozott nyilvánosságra.

A dokumentum Mijatović februári magyarországi látogatásáról szól, amikor az emberi jogi biztos és stábja egy hétig volt Magyarországon, és számos megbeszélést folytatott kormányzati szereplőkkel, az igazságszolgáltatás szereplőivel és civil szervezetekkel.

A helyszíni vizsgálat négy lényeges emberi jogi témára összpontosított:

1. a menedékjogra, a menekülők emberi jogaira;

2. a hazai jogvédők és civil szervezetek helyzetére;

3. a bíráskodás függetlenségére;

4. a nők és férfiak közti egyenlőségre.

Az összkép a Helsinki bizottság elemzése szerint igencsak kedvezőtlen. A biztos szerint az emberi jogok hazai helyzete lerontja az ország jogállami működését.

Mind a négy területen jelentős a visszalépés, ami elfogadhatatlan

- írja a jelentés.

A jelentés többek között arra is felhívja a kormányt, hogy hagyjon fel a menekült- és idegenellenes kampányaival, ne korlátozza önkényesen a tranzitzónákba belépők számát, és helyezze hatályon kívül azt a rendelkezést, amely alapján ma minden menedékkérelmet automatikusan elutasítanak.

Dunja Mijatović arra is felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza azokat a rendelkezéseket, amelyek megbénítják a társadalmilag hasznos szervezeteket.

Az emberi jogi biztos szerint visszalépés történt a nemek közti egyenlőség terén is.

A jelentés sürgeti, hogy a kormányerő ratifikálja a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzését szolgáló isztambuli egyezményt. A kormánynak a biztos szerint segítenie kellene a nők munkaerőpiaci és közéleti érvényesülését is.

A jelentés ugyanakkor üdvözli, hogy a kormány új nemzeti stratégiát készít a nők és férfiak közti egyenlőség elősegítésére, de azt csak az érdekeltek és a civil szervezetek bevonásával lehetne elkészíteni a biztos szerint.

Forrás: Index, helsinki.hu

Címlapi kép: Külgazdasági és Külügyminisztérium/MTI/Kovács Márton

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
@csak úgy...: ...nahát...ennyiféle emberrel csak egy migráncs csempés találkozhat...és miért kéne én neked meséljek vagy magyarázzak, nem vagyok én a te mesemondód...
csak úgy....
@Csizmás Kond: migráncs csempész? lehet,hogy jövedelmezöbb lett vóna letelepedésit árusítani nekik, én csak melóztam valük ,de ezt te a zizi agyaddal el sem bírod képzelni...
nincs valami iráni vagy pakisztáni elmedoki a környékeden,ki nyugtatózna ha félsz? a meséidet tudom nélkülözni,eléggé zalatottak ,mesélj a korcsmába a haveroknak.
Aki Én
Kit érdekel mindez, miközben egy francia repülőtéren illegális bevándorlók vannak...
Lepényleső
Mivel a fydes mióta csak van,alaphangon hazudik (stb.,stb.,stb.,),valószínű hogy ez igaz is?
Vagy ez is igaz?
Csizmás Kond
@csak úgy...: ..ismerem az ilyen meséket...minden voltál, sok diploma stb stb ...nemérdekel...:(
verőce21
Na, ezektől az emberi jogi biztosoktól mentsük meg inkább Európát!
A most vasárnapi szavazáson sokat tehetünk ezért! Európa jövője a tét, hogy ötven év múlva, ”A kereszténység ne csak része legyen Európának”

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.