A végleges adatok szerint 26 298 szavazóköri delegáltat jelentettek be a május 26-ai európai parlamenti (EP-) választáson listát állító pártok, amelyeknek összesen 185 ezer ilyen hely betöltésére lett volna lehetőségük – derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adataiból.

160 ezerrel kevesebb szavazatszámláló lesz az EP-választáson, mint amennyit a törvény biztosított volna
Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

A legtöbb delegáltat a Fidesz-KDNP jelentette be, 14 516-ot. Az MSZP-Párbeszéd 5 013-at, a Jobbik Magyarországért Mozgalom 2843-at, a Demokratikus Koalíció 2827-et, a Mi Hazánk Mozgalom 498-at, a Momentum Mozgalom 301-et, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és az LMP 149-149-et, a Magyar Munkáspárt pedig kettőt.

Az EP-választáson a szavazatszámláló bizottságokba – országosan 10 277-be – és az egy szavazókörös településeken a helyi választási bizottságokba két-két tagot küldhettek a pártok péntek délután 16 óráig. A közösen listát állító pártok közösen küldhettek két-két tagot. Az EP-választáson kilenc listát vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), így összesen

mintegy 185 ezer delegáltat jelenthettek volna be a pártok.

A 2014-es EP-választáson 28 083 delegált segítette a szavazatszámláló bizottságok munkáját. Az akkor és most is listát állító pártok közül 2014-ben a Fidesz-KDNP 14 802, az MSZP 5685, a Jobbik 5467, a DK 1266, az LMP 56 delegáltat küldött a testületekbe.

Ha a pártok delegálnak tagot a választási bizottságokba, akkor saját megbízottjaikon keresztül győződhetnek meg a választás tisztaságáról, azt ellenőrizhetik és részt vehetnek az esetleges vitás kérdések eldöntésében. Az EP-választás hivatalos eredményét a szavazatszámláló bizottságok által kiállított jegyzőkönyvek alapján állapítja meg a Nemzeti Választási Bizottság. Így a választáson induló valamennyi párt a delegáltjain keresztül közvetlenül követheti nyomon az eredmény megállapítását.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Mrfingusz
A thürmer gyuszinak elfogyott a regimentje ? :)
Eladott Ország
Egy másik fontos – eddig nem taglalt – kérdés pedig az, hogy hogyan is működik a senki által korábban nem ellenőrzött algoritmus, mely kiszámolja azokat a szavazatokat. Ennek az algoritmusnak pedig a fidesz van birtokában, annak működési mechanizmusa pedig nem ismert a beavatatlan szemek számára. Az sem baj, ha kevesebb szavazóköri delegált lesz a jegyzőkönyvben szereplő számok úgysem egyeznek meg az NVI által feltöltött adatokkal. Szavazatszámláló bizottsági tagokat majd nem engedik oda, amikor az eredmények elektronikus rögzítése történik, vagy a rakoncátlanokat iskolába vagy óvodába zárják be az elektronikus rögzítésig. Lényeg az, hogy majd lehet tüntetni, hogy mi vagyunk a többség.
RonaGyuri
ez persze TUDATLAN & TÁJÉKOZATLAN firkászi marhaság! =))
RonaGyuri
@Eladott Ország: : látom te is lehetnél akár firkász is, legalább is hasonlóan fogalmad sincs arról, amit beszélsz!! =))
Eladott Ország
@RonaGyuri: Még szerencse hogy te nem lehetsz firkász!
szaboria1
@Mrfingusz: Már csak a morzsákból él ugyan is szépen eladogatta a 2000 év elején azokat az üdülőket amit kaptak a rendszer váltáskor.
RonaGyuri
@Eladott Ország: lévén ehhez azért egy kicsit értek! =)) sokáig dolgoztam is benne és egy ideje meg csinálom, így meglehetősen tisztában vagyok azzal, hogy mi és hogyan megy és mi lehetséges és mi nem! Az általad felvetett NEM!!!
Macskaszem
A gépbe már benne van a kétharmad, vasárnap este csak megnyomják az entert, oszt jónapot.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.