Határozatképtelenség miatt nem ülésezett a nemzetbiztonsági bizottság. A mai rendkívüli ülésen a titkosszolgálatok képviselői sem jelentek meg.

A kormánypárti képviselők távolmaradása miatt határozatképtelen lett, így nem ülésezett az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága pénteken. A Strache-ügy folyományaként összehívott testület ellenzéki tagjai a titkosszolgálatokat felügyelő miniszterekhez és a házelnökhöz fordulnak, amiért a rendkívüli ülésen a titkosszolgálatok képviselői sem jelentek meg.

Mirkóczki Ádám, a bizottság jobbikos elnöke azért hívott össze rendkívül tanácskozást péntekre, hogy megvizsgálják a Strache-botrány magyar vonatkozású szálait.

Az ülés kezdete előtt a Fidesz-frakció az MTI-hez eljuttatott közleményében az ellenzék kampányeseményének minősítette az ülést.

A szocialisták üzleteltek Pecinával, amikor eladták neki saját lapjukban, a Népszabadságban lévő üzletrészüket 1,5 milliárd forintért. Ha az ellenzék vizsgálgatni akar valamit, akkor ez legyen az!

- írták, hozzátéve: a kormánypárti képviselők nem asszisztálnak az ellenzék kampányeseményéhez.

Mirkóczki Ádám – miután nem sikerült megszavazni a napirendet – azt hangsúlyozta, a bizottsági ülés bojkottálása sokadik alkalommal fordult elő, az viszont példátlan, hogy a titkosszolgálatok meghívott képviselői sem jelentek meg.

Ez szerinte felveti a nemzetbiztonsági törvény megsértését.

A bizottsági teremben, majd az ülés után a sajtónak nyilatkozva is elmondta, a titkosszolgálatokat felügyelő miniszterekhez – Szijjártó Péter külügyminiszterhez és Pintér Sándor belügyminiszterhez – fordulnak, hogy megtudják: ők adtak-e utasítást arra, hogy a bizottsági ülésen ne jelenjenek meg a titkosszolgálatok. Ha a válasz nemleges, a szolgálatokat is megkeresik, honnan volt információjuk arról, hogy nem kell megjelenniük; esetleg a Fidesz adott-e erre utasítást – tette hozzá.

A szocialista Molnár Zsolt javaslatára Kövér László házelnök állásfoglalását is kikérik.

Megkérdezik tőle, mindezek után javaslatot tesz-e a nemzetbiztonsági bizottság feloszlatására, megszüntetésére – mondta Mirkóczki Ádám, aki szerint beszélni kellett volna arról, tapasztalható-e Magyarország függetlenségét, szuverenitását veszélyeztető bármilyen törekvés.

Ungár Péter, a bizottság LMP-s tagja azt mondta, az ausztriaihoz hasonló tranzakció Magyarországon már végbement, Paks II. az egyik legnagyobb ilyen megrendelés.

Molnár Zsolt, a bizottság MSZP-s tagja arról beszélt, a magyar parlamentarizmus története szerinte a pénteki napon véget ért, ami történt, az az "állampárti működés bizonyítéka".

Szerinte a szolgálatok nem maguktól nem jöttek el, és felvetődik a kérdés, honnan tudták, hogy határozatképtelen lesz az ülés, kaptak-e utasítást, hogy nem jelenhetnek meg a testület előtt.

Nem mentek el a fideszesek a nemzetbiztonsági bizottság ülésére, amit a Strache-ügy miatt hívtak össze

Heinz-Christian Strache beszél Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatójukon a Karmelita kolostorban 2019. május 6-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Múlt pénteken számolt be a Der Spiegel című német hírmagazin és a Süddeutsche Zeitung című német lap egy rejtett kamerákkal készített videofelvételről, melyen Heinz-Christian Strache alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke a választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy magát ausztriai befektetésre készülő dúsgazdag orosznak valló nőnek 2017 júliusában, néhány hónnappal az ausztriai parlamenti választás előtt. Másnap Heinz-Christian Strache lemondott alkancellári és pártelnöki tisztségéről, Sebastian Kurz pedig felmondta a koalíciót az FPÖ-vel és kezdeményezte előrehozott választások kiírását.

Az mai bizottsági ülés témája az lett volna, hogy a botránynak voltak-e magyar vonatkozású szálai.

Ujhelyi István az ügy kapcsán hétfőn jelentette be, hogy

az MSZP az osztrák hatóságokhoz fordul a Strache-ügy magyar vonatkozásai miatt, hogy kiderüljenek Heinrich Pecina és Orbán Viktor "közös bűnös üzelmei."

A Magyar Nemzet szerdán írt arról hogy értesülései szerint az MSZP évtizedek óta üzleti kapcsolatban áll Heinrich Pecinával. Ujhelyi István, a szocialisták európai parlamenti képviselője mégis az osztrák üzletember fideszes kötődését vizsgáltatná az osztrák hatóságokkal – írták a napilap online kiadásában.

Forrás: MTI, Index, Magyar Nemzet

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Közben a kormány válaszolt a kérdésre, miszerint a fidesz tiltotta-e meg, hogy a titkosszolgálat vezető kötelességüknek eleget tegyenek és megjelenjenek a bizottság előtt. A válasz annyi volt, hogy a párt nem engedi, hogy a titkosszolgálatokat kampány célra felhasználják. Ez röviden annyit jelent, hogy a fidesz utasította kötelezettségének megszegésére a titkosszolgálati vezetőket.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
human
Közben a kormány válaszolt a kérdésre, miszerint a fidesz tiltotta-e meg, hogy a titkosszolgálat vezető kötelességüknek eleget tegyenek és megjelenjenek a bizottság előtt. A válasz annyi volt, hogy a párt nem engedi, hogy a titkosszolgálatokat kampány célra felhasználják. Ez röviden annyit jelent, hogy a fidesz utasította kötelezettségének megszegésére a titkosszolgálati vezetőket.
Eladott Ország
@durbincs: Most Amerikai Népszava napok vannak: Címe: "Kövér, a pszichopata kommunista gennygóc!" Egy kis kóstoló az anyagból: Budapest – Mégiscsak igaza volt Kövér Lászlónak, amikor azt mondta, hogy kommunista kutyából nem lesz demokratikus szalonna. Erre legjobb példa ő maga. Kövér egy civilizált országban nem léphetné át az elmeosztály küszöbét. Bármelyik szakember megmondja, hogy Kövér egy pszichopata szociopata, aki közveszélyes orvosi eset, pszichológiai alkalmassági vizsgán megbukna, egy daru kezelésére is alkalmatlan lenne. Ez az elmebeteg rászabadult az Országgyűlésre, katonaságot alapított a törvény házába, bünteti az ellenzéki megnyilvánulásokat. Ha van gennyes seb ennek az országnak a testén, azt Kövér Lászlónak hívják. Kövér pszichológiai állapotát pontosan mutatja, hogy az MSZMP KB egyik intézetéből érkezve kommunistázik. Normális embernek lennének morális gátlásai, hogy ezzel a múlttal a háta mögött ne kommunistázzon. 1986-ban már nem volt kötelező a diktatúra állampártja Központi Bizottsága Társadalomtudományi Intézete munkatársának lenni, ha felajánlottak volna egy ilyen állást. Vissza lehetett utasítani, ha valaki nem értett egyet a kommunistákkal. De ilyen állásokat nem dobáltak az emberek után, ki kellett érdemelni. 1986-ban még senki nem tudta, hogy itt rendszerváltás lesz. A párton belül még nem voltak olyan “reformerők”, amelyek a békés rendszerváltás előkészítésén dolgoztak volna. Akik ott voltak a párt vezető szerveiben, tudományos intézeteiben, azok megbízható, elkötelezett, jó kommunista elvtársak voltak."
olkt.hu/wp-content/uploads/2018/08/kover_laszlo_jo.jpg

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.