A bencés szerzetesrendnek az elmúlt években szembe kellett néznie a közösségükben előfordult gyermekbántalmazásokkal, és az a tapasztalatuk, hogy a feltárásban segíthet a nyilvánosság – mondta Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát pénteken Budapesten újságíróknak.

Pannonhalmi főapát: azért titkolták a gyermekmolesztálásokat, mert "a nyilvánosság árthat az iskolának és a rendnek"
Fotó: Pixabay

A főapát egy egyházi szervezésű, zártkörű gyermekvédelmi konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón azt mondta: eleinte a bencés közösség is félt attól, hogy szembenézzen a közösségben elkövetett gyermekmolesztálásokkal.

Úgy érezték,

a nyilvánosság árthat az iskolának és a rendnek, és tartottak attól is, hogy a média eltorzítja az információkat.

Egy ilyen folyamat megterheli a közösség tagjait, ugyanakkor a bencés rend azt tapasztalta, hogy "pozitív hozadéka van a nyilvánosságnak, ami miatt érdemes vállalni a rizikókat" és a nehézségeket – tette hozzá Hortobágyi Cirill a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia fenntartásában működő Katolikus Pedagógiai Intézet és a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartományának szervezete, az Ignáci Pedagógiai Műhely tanácskozásának sajtótájékoztatóján.

Pannonhalmi főapát: azért titkolták a gyermekmolesztálásokat, mert "a nyilvánosság árthat az iskolának és a rendnek"
Hortobágyi Cirill – fotó: katolikus.hu

Ha nyilvánosságra kerül egy konkrét eset, más áldozatok is a nyilvánosság elé mernek lépni, és ezzel lehetőség nyílik arra, hogy "kapcsolatba kerüljünk velük és segítséget nyújtsunk" nekik.

Úgy fogalmazott:

"bármennyire is nehéz, nekünk hálásnak kell lennünk azért a feltáró munkáért, amit a sajtó végez". "

Az igazág ezáltal tárul fel, és ha elkezdünk (...) feldolgozni egy ügyet, azt, hogy konkrétan kivel mi történt, akkor látjuk világosan a mechanizmusokat, a megelőzési szabályok kidolgozása pedig csak konkrét tapasztalatok alapján történhet".

Emellett a nyilvánosság megakadályozza, hogy a közösség tagjai bagatellizálják a problémát – mondta.

Megjegyezte: végül – tapasztalataik szerint -

épül a bizalom egy olyan intézménnyel szemben, ahol szembe mertek nézni a problémával.

Hortobágyi Cirill kitért arra: a Pannonhalmi Bencés Gimnázium a feltárt gyermekmolesztálások után úgy látja, nagyon fontos, hogy egy "pedagógiai struktúrában senki ne legyen ellenőrizhetetlen hatalmi pozícióban", egyetlen pedagógus se legyen egyedül felelős egy közösségért.

Elmondta azt is: a gimnáziumban létrehoztak egy védelmi csoportot, melynek tagja egy nem főállásban tanító szerzetes tanár, az iskolaigazgató-helyettes és egy nyelvtanár. Hozzájuk fordulhatnak személyesen vagy akár az interneten keresztül problémáikkal a gyerekek. Emellett önkéntesek, egyetemisták segítségével bevezették az "ébresztőóra" elnevezésű érzékenyítő foglalkozásokat, amelyeken a gyerekeknek megtanítják felismerni a bántalmazásra utaló előjeleket.

Hortobágyi Cirill kérdésre válaszolva beszélt arról is: azt,

hogy a magyar egyházban hány bántalmazás történt, "tíz év múlva fogjuk pontosabban látni".

"A teljes véleményalkotás és az alapos áttekintés még előttünk áll." "Magyarországon nem sok esetre derült fény, ezért még nem kellett sok helyen mélységben foglalkozni a problémával."

"Biztos vagyok abban" – tette hozzá a főapát –, hogy a püspöki konferencia tagjai, "ha éles helyzetbe kerülnek", ha "találkoznak áldozatokkal, jó következtetéseket vonnak majd le" és jó döntéseket hoznak.

Hans Zollner jezsuita szerzetes, a Rómában működő Gregoriana Pápai Egyetem Gyermekvédelmi Központjának vezetője arról beszélt: a gyermekbántalmazás sokkal jobban elterjedt a társadalomban, mint amennyit hallani lehet róla. Az Európa Tanács adatai szerint Európa fiataljainak és gyermekeinek 20 százaléka él meg szexuális bántalmazást, és a legtöbb bántalmazás a családon belül történik.

Ugyanakkor a témában sokkal több a feltételezés, mint a tényeken nyugvó adat.

Szentes Judit, a Katolikus Pedagógiai Intézet gyermek- és ifjúságvédelmi szakértője a Gyermekeink védelmében címmel megrendezett gyermek- és ifjúságvédelmi konferencia céljának azt nevezte, hogy a magyarországi katolikus iskolákban működő jó gyermekvédelmi gyakorlatokat az intézmények megosszák egymással.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tudode
Miért nem SZABADÍTJÁK fel a papokat a CÖLIBÁTUS alól, hiszen nekik is MŰKÖDIK a KÉMIÁJUK emberből vannak, és kevesebb gyermeket rontanának meg!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
tudode
Miért nem SZABADÍTJÁK fel a papokat a CÖLIBÁTUS alól, hiszen nekik is MŰKÖDIK a KÉMIÁJUK emberből vannak, és kevesebb gyermeket rontanának meg!
Aki Én
Ez az a keresztény kultúra, amit vasárnap megvédhetünk?
Beteg állatok. Hol van most a sok NAGYKERESZTÉNY buzizó fideszes beteg? Gyereket örökbefogadni beteg, pedofil dolog, de ha a beteg papok, a hivatkozott értékeik képviselői ezt teszik tömegesen gyerekekkel, akkor hallgat a bajszos szar 2.0 meg a többi hasonszőrű pedofilpofájú álkeresztény?
Szerencsi Irma
Istenverte álszent banda. Erkölcsöt prédikálnak, miközben a természettel hadakoznak és élnek vissza vele. Álszentek, mert vagyoni megfontolások vezették az Egyházat a cölibátus bevezetésére. Az emberi természetet, a fajfenntartás ösztönét nem lehet palackba zárni. Nem csak azoknak ártanak akikre rákényszerítik, hanem azoknak - legjobban - akikkel elhitetni akarják, hogy ez Istentől való! A magukat Isten földi képviselőinek kikiáltott emberek - valójában az egész!!! emberiség megrontói, nekik a legtöbb szenvedés okozói. a mai napig! Ha tetszik, ha nem tetszik!
papa.49
@tudode: Ismered a viccet mi ami teljesen felesleges a világban
1 az apácák csöcs,
2 a papok pöcse, ))))))))))
De félre a tréfával gondolod ha lehetne feleségük akkor nem tennék ugyanezt, szerintem lehet kevesebb eset fordulna elő de akkor is lenne gyermek molesztálás, megrontás !!!
Igazi jó megoldás nincs erre, csak az ha az ilyen pedofil bűnözők nem lehetnek papok !!!
tudode
@papa.49: .
Tudatában vagyok azzal, hogy NINCS tuti megoldás akkor, amikor az apukáknak is előjön az állati ösztöne, és a saját gyermeküket használják állati ösztönük kiélésére.
.
Például, ha jól emlékszem a törökök megszüntették a férfiasságukat az eunokoknak, akik a HÁREMBEN szolgáltak.
papa.49
@tudode: Jól tudod, sőt a császári háremben szolgáló eunokoknak , cakk,pakk mindenestől lenyiszálták a szerszámukat, utána csak ,,lányosan,, tudtak pisilni ...
görbetükör
Ja, a történelmi egyházaknak árthat az igazság.
Nem kellene felülbírálni, hogy milyen úton is járnak?
Mt 10,27 :
A mit néktek a sötétben mondok, a világosságban mondjátok; és a mit fülbe súgva hallotok, a háztetőkről hirdessétek.
vacsi
Ez egy katolikus pap, akinek nincs gyereke - így fel sem tudja fogni, mit jelent egy gyereknek, a szüleinek, és egész családjának egy ilyen eset! Az az egész papság szégyene, hogy az ilyen férgeket nem vetik ki maguk közül, nem állítják pellengérre, hanem igyekszenek eltitkolni a gaztetteket!
namihami
Érdekes. A papi molesztálás bezzeg nem ártott a gyerekeknek, miiii!?!?!?
Ahogy apósom mondta:: minden papot a rendbe belépése alkalmából azonnal ki kéne herélni.
Nem rossz ötlet...
Klubtag
A papok inzultusainak a gyermekek szülei önként és dalolva teszik ki csemetéiket azzal, hogy az állami oktatás helyett egyházi iskolába terelik őket. Persze értem én, hogy "veszélytelenebb", mint tömegesen küzdeni, felvállalni - a közoktatás színvonalának emelése érdekében, akár folyamatos tüntetések formájában is - a hangos elégedetlenséget.
division
@Aki Én: Ne mossuk össze a beteg embereket a normálisokkal. Attól még, hogy egy iskola keresztény nem kell hogy ez történjen, főleg nem evangélikus esetén. Sajnos a katolikus merőben más, a cölibátust úgy ahogy van törölni kellene, egy értelmetlen és káros marhaság.
Klubtag
No egy pillanat! Amikor közszolgáltatást veszek igénybe (igazolványt cseréltetek, vagy adóügyet intézek), vagy iskolába oktatják a gyerekem (akár matekra, akár irodalomra), vagy eü. ellátást kapok (akár foghúzásról, akár érsebészeti műtétről legyen is szó) joggal elvárom, hogy ne veszélyeztessenek, hanem segítséget nyújtsanak, ez a dolguk. Ha soraikban deviáns, aberrált egyed tűnik fel és az tudomásukra jut, vagy ők maguk veszik észre - elsősorban nekik kell maguk közül azt kigyomlálni. Mert, ha nem teszik, akkor a népek bizony a közszolgáltatást, az oktatásügyet, vagy az egészségügyet minősítik - úgy en bloc- nem kükön-külön az adóügyi előadókat, a matektanárokat, vagy a fogorvosokat. Bizony így működik ez a "keresztény egyházak" esetében is. Mire való akkor az ökumenizmus?
Ráadásul még a kormánypropaganda is ezt sugallja, mert így, együtt tartja védendőnek a "keresztény értékeket".
Aki Én
@division: Először is ez nem egyedi eset, nagyon is általános.
Másodszor pedig pont annyira (valójában kevésbé) mosom össze, mint a fidesz a muszlimot és a terroristát, a meleget meg a pedofilt...
Ott is reklamáltál már? Több alkalmad lenne.
division
@Aki Én: Terrorista, meleg, pedofil bárki lehet, még csak vallás sem kell hozzá.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.