Az Úzvölgye kezdeményező bizottság hívására mintegy ezren tiltakoztak szombat délután Csíkszentmárton központjában egymás kezét fogva az úzvölgyi osztrák-magyar katonatemetőben végrehajtott illetéktelen beavatkozás, és Lászó Antal csíkszentmártoni alpolgármester hatósági meghurcolása ellen.

"Ne bántsd a magyart!" – ezren tiltakoztak Csíkszentmárton központjában

Amiként a katonatemetőben tartott május 12-i ökumenikus istentiszteleten, a résztvevők itt is háromszor kiáltották, hogy

"Ne bántsd a magyart!".

A tiltakozáson Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke is beszédet mondott.

"Mi nem rontottunk román emberek temetőibe. Mi nem akartunk román emberektől elvenni semmit: sem történelmet, sem nyelvet és iskolát, sem zászlót és himnuszt. De azt kérjük, ők se nyúljanak hozzá azokhoz az értékekhez, amelyeket ezer esztendeje itt, Erdélyben és a Kárpát-medencében mi, magyarok megteremtettünk"

- idézte tőle a szövetség hírlevele.

Kelemen Hunor szerint a magyarságnak nem szabad gyengeséget, megosztottságot mutatnia. Elmagyarázta: azért döntött az RMDSZ arról, hogy megvonja támogatását a román kormánykoalíciótól, mert a kormány semmit nem tett azért, hogy visszaállítsák a beavatkozás előtti állapotot az úzvölgyi temetőben, és a hatóságok még csak eljárást sem indítottak Dormánfalva polgármestere, és azok ellen, akik feszültséget keltettek. Megállapította, hogy azok a román pártok sem hallatták a hangjukat a katonatemető ügyében, akik általában a jogállamiságot féltik Romániában. "Ők olyan jogállamot akarnak, amelyben a magyar közösségnek nincs helye" – mondta Kelemen Hunor.

A csíkszentmártoni tiltakozáson a Székelyföldet is magába foglaló három megye önkormányzati elnöke Borboly Csaba, Péter Ferenc és Tamás Sándor, valamint a székelyföldi önkormányzati tanács elnöke, Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester is részt vett.

Ők valamennyien aláírták azt a közleményt, amelyikben bejelentik, hogy jövő héttől minden nap valamelyik székelyföldi önkormányzat kihelyezett rendkívüli tanácsülést tart a vitatott katonatemetőben. A sort jövő kedden a sepsiszentgyörgyi önkormányzat kezdi.

"Mind Európának, mind pedig Romániának teljes jogú állampolgárai vagyunk, mi erdélyi magyarok, és nem fogadjuk el, hogy bennünket másodrangúnak tekintsenek a saját szülőföldünkön. Az úzvölgyi haditemető ügyének rendezése, a jogsértő magatartás befejezése és a bűnösök megbírságolása jogos követelésünk, amiből nem engedünk"

- idézte a közlemény Antal Árpádot, a Székelyföldi Önkormányzati Tanács elnökét. A politikus szerint az úzvölgyi temető ügye tisztán mutatja, hogy a magyar emberek csak magukra számíthatnak Romániában.

Az erdélyi magyarság április végén szembesült azzal, hogy Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki az első világháborús osztrák-magyar sírkertben, ahol félszáz betonkeresztet és egy emlékművet állított fel. Ezek felavatását a moldvai kisváros önkormányzata május 17-ére hirdette meg, de – miután a román hatóságok törvénytelennek nyilvánították az emlékműállításra kibocsátott építési engedélyt, Constantin Toma polgármester bejelentette, hogy elhalasztják az avatást. A temetőfoglalás, és az általa előidézett konfliktusok miatt egyelőre csak székelyföldi személyek, köztük László Antal csíkszentmártoni alpolgármester ellen indult rendőrségi vizsgálat.

Az úzvölgyi katonatemetőt Hargita megye legnagyobb és legjelentősebb első világháborús emlékhelyeként tartják számon. A temetőben 1994-ben második világháborús emlékművet is állítottak, amelynél évről évre augusztus 26-án tartanak nagyszabású megemlékezést.

A Csíkszentmárton község leltárában szereplő temetőt az elmúlt években az önkormányzat forrásaiból, a magyar Honvédelmi Minisztérium és magánszemélyek adományaiból újították fel. A bekerített, székely kapuval ellátott emlékhelyen mintegy hatszáz fakeresztet állítottak. A román katonákra emlékező kereszteket részben a temető sétányára, részben a még meg nem jelölt magyar katonasírokra állították.

Úzvölgye közigazgatásilag a 33 kilométerre fekvő Csíkszentmártonhoz tartozik, de a 25 kilométerre fekvő Dormánfalvához esik közelebb. A településről 2017-ben költözött el az utolsó lakos.

(MTI)

(Fotó: MTI/Kátai Edit)

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

fideszes gyökér
@Pegero: büdös bunkók ám az erdélyi tahó, azóta se mernek a szemembe nézni, szánalmas egy társaság.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Desischado
Rohadjanak meg! Akkor nem ajvékolnak, mikor eladnak bennünket orbán júdás adományaiért?!
Jozefina
Ki az isten akarja bámntani a magyart orbánon kívül??!!! Ő eddig csak mindenkit-mindenkivel szemben uszított, hazudot, lopott, csalt!!!?? Mondjanak ,ár konkrét példát, ki támadja a magyart, a magyaron kívül??!!!
painful
1920-2019

Mesélj a szülőföldedről, erdélyi...

Meddig menjünk vissza az időben, hogy kinek van igaza?
Ti csak addig mentek vissza az időben, hogy nektek legyen igazatok.
Ez nem így működik, pénzért adható-vehető romániai magyar.

Vagytok másfél millióan?
Ha szeretnéd a hazádat, hazajönnél, mert ez, mi vagyunk Magyarország
De te nem szereted a hazádat, román (magyar) !!!
Jó neked ott, Romániában románul - magyarul mondva.
painful
Ja, és a kép alapján persze, hogy van egy sátánista katolikus pap is ebben a történetben.

Ja, hogy tiszta misebort töltsünk a pohárba: JELENLEG A FÖLDÖN A KATOLIKUSOK A LEGNAGYOBB SÁTÁNISTÁK.
(a muzulmánok is bontogatják a határt, de a katolikusok MINDENT VISZNEK !!!)
painful
Ne bántsd a magyart, Orbán. - így helyes!
Ugyanis az egész világon Orbán Viktor bántja legjobban a magyart.
Pegero
@fideszes gyökér: @painful: Gyökerek!
Holnap ilyenkor is legyen nagy pofátok!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.