Az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán vasárnap 13 óráig a szavazásra jogosultak 24,01 százaléka adta le szavazatát a magyarországi szavazókörökben a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

Ennyien még soha nem szavaztak EP-képviselőkre – Budapest is rekordot dönt

A szavazók arról döntenek, hogy a listát állító kilenc párt, illetve pártszövetség közül melyek küldhetnek összesen 21 képviselőt az Európai Unió 751 tagú testületébe, az Európai Parlamentbe.

Budapesten a reggel 7 órai adatok szerint a választásra jogosult 1 millió 313 ezer választópolgárból 1,4 százalék, 18 396 választó adta le szavazatát. 9 órára már a jogosultak 7,24 százaléka (95 095 választó), délelőtt 11 órára a jogosultak 18,66 százaléka (245 061 választó), 13 órára a jogosultak 29,06 százaléka (381 628 választó) járult az urnákhoz.

A megyék közül a részvételi arány 13 órakor Pest megyében volt a legmagasabb, 25,13 százalék, ami 255 418 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, 19,39 százalék, ebben a megyében 87 014-en voksoltak.

A 2004-es EP-választáson 13 óráig a választásra jogosultak 19,90 százaléka szavazott, 2009-ben 19,40 százaléka, 2014-ben pedig 15,90 százaléka.

Az NVI kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. A következő adatok 15 óra után lesznek elérhetőek az NVI honlapján.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

levarosbukta
A magas részvételi arány nem a fidesz malmára hajtja a vizet, legalábbis remélem. Eddig azért tudtak győzni mert mindig alacsony volt a részvétel.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
@cikicakk55: Novák Előd ugyan nem a szívem csücske, de közölte: a buszos szállítás különösen Miskolc környékére jellemző; az ezt bizonyító fényképet, a jármű rendszámával együtt eljuttatták a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei választási bizottsághoz. Ez nagyon is elképzelhető és nem csak Borsod megyére jellemző a buszoztatás.
cikicakk55
@Eladott Ország: Borsod megyében lakik a legtöbb megvásárolható bucka lakó. Itt nálunk is elég sokan vannak,de nem viszik őket,nem pénzelik.Szerintem nálunk el sem mentek szavazni. Bízom benne,hogy azért országosan már sokkal jobb eredmény születik,bár nem tudom mi lesz az értelme? Amennyiben kivágják a Fideszt az EP-ből,akkor tök mindegy,hogy most nyertek vagy veszítettek.Akkor lenne jó,ha sokkal kevesebb küldöttjük lenne,ha benn maradnának végül,de szerintem kivágják mint macskát sz..ni.
verőce21
Ettől Dobrev Klára még lehet a LIBE elnöke.
F_Viktor
@levarosbukta: Írod:
"A magas részvételi arány nem a fidesz malmára hajtja a vizet..."
Nem vagyok benne biztos, a magyar telefonomra csak ma két buzdító hívás és egy SMS érkezett.
kereső
Nagyon kiváncsi vagyok, hogy Budapest a rekord részvétellel kire szavazott?Megnyerte-e a fidess a fővárost?
kereső
Lehet már tudni végleges részvételt?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.