A legnagyobb ellenzéki párt, a migrációellenes jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) harmadszor nyert választásokat egy év alatt – emlékeztetett Janez Jansa volt miniszterelnök, miután pártja kapta a legtöbb szavazatot a vasárnapi európai parlamenti választásokon Szlovéniában.

Úgy vélte: a közös listán induló SDS és a parlamenten kívüli Szlovén Néppárt (SLS) volt az egyetlen, amely összefogott a választásokra, és megérdemelten nyert. Az SDS-nek korábban három EP-képviselője volt, abból kettőt most újraválasztottak, a harmadik képviselői helyet az SLS jelöltje foglalja majd el.

"Olyan embereket küldünk Brüsszelbe, akik keményen harcolnak a szlovén érdekekért, miközben azt is tudják, hogy szükség van körültekintő kompromisszumokra" – fogalmazott.

Az SLS-vel folyó együttműködés Jansa szerint olyan modell, amelyet a jövőben is alkalmazni lehet. A tavaly június elején tartott parlamenti választást az SDS nyerte meg, 25 mandátumot szerezve, de nem tudott kormányt alakítani. A néhány hónappal később megtartott helyhatósági választásokon is a konzervatív pártok teljesítettek jobban.

Marjan Sarec jelenlegi szlovén kormányfő pártja, a Marjan Sarec Listája (LMS) két mandátumot szerzett az EP-választáson, ugyanannyit, mint koalíciós partnerei, a Szociáldemokraták (SD).

A szlovén miniszterelnök – mint mondta – elégedett az eredménnyel, hisz korábban nem volt képviselőjük az EP-ben.

Örömét fejezte ki, hogy sikeresnek bizonyult kampányuk, amely arra épült, hogy nem másokkal foglalkoztak. Hozzátette: az eredmények azt is megmutatták, jó döntés volt részükről, hogy önállóan indultak el a választásokon, és nem kötöttek koalíciót más baloldali pártokkal.

A szlovén balközép kisebbségi kormány többi koalíciós partnere, a Szlovénia Nyugdíjasainak Demokrata Pártja (DeSUS), Alenka Bratusek Pártja (SAB), valamint Miro Cera volt kormányfő Modern Centrum Pártja (SMC) ezúttal nem tudott mandátumot szerezni.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.