Az Euro 5-ös dízelüzemű gépjárművek forgalmát is korlátozzák majd szmogriadó esetén Budapesten – döntött a szmogrendelet módosításával a Fővárosi Közgyűlés szerdán.

Ezekkel az autókkal sem lehet majd szmogriadó idején közlekedni

A változtatást egyhangúlag támogatták a képviselők.

A döntés értelmében az eddigieken túl a 12-es, 13-as és 14-es környezetvédelmi osztályú – együttesen Euro 5-ös dízelüzemű – gépjárműveket is korlátozás alá vonják magas légszennyezettség idején.

A budapesti szmoghelyzet riasztási fokozata során a forgalomkorlátozás nem érinti az 5-ös környezetvédelmi osztályú (vegyes hibrid, csak gázüzemű, csak elektromos meghajtású) gépjárműveket, a 6-os (Euro 3 benzines), a 9-es (Euro 4 benzines), a 14-es benzines (Euro 5 benzines), valamint a 15-ös és 16-os osztályú járműveket, amelyek Euro 6-osok üzemanyagtól függetlenül.

Az Országos Taxis Szövetség javaslatát befogadva a budapesti droszthasználati engedéllyel rendelkező személytaxi szolgáltatást végző gépjárművek is, mint a közforgalmú menetrend szerinti személyszállítási szolgáltatás végző gépjárművek, bekerültek a – szmogriadó riasztás fokozatában előírt forgalomkorlátozó intézkedések funkcionális – kivételi körébe.

A módosított rendelet október elsejével lép hatályba.

A korlátozás eredményeképp a 2018-as adatok alapján a Budapesten és 74 agglomerációs településen üzemben tartott gépjárművek 52 százaléka kerülne korlátozás alá és a javasolt korlátozás a dízelüzemű gépjárművek szennyezőbb 88 százalékát érintené, ami az összes állományhoz képest 35 százalékot jelent.

A Fővárosi Közgyűlés 2017-ben arról döntött, hogy 2018. október 1-je után a fővárosi riasztási fokozat elrendelése esetén korlátozzák a 7-es és a 8-as környezetvédelmi osztályú – Euro 3-as dízelüzemű – gépjárművek forgalmát is. Továbbá az akkori határozatban rendelkeztek arról is, hogy a korlátozás 2019. október elsejével riasztási fokozat elrendelése esetén a 10-es és a 11-es környezetvédelmi osztályú – Euro 4-es dízelüzemű – gépjárművekre is vonatkozik.

Forrás: MTI

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Ha bevezetik nem kell egy év, és azon fognak zokogni, VESZTESSÉGES A PARKOLÁS,, mert nincs kuncsaft )))))))))))))))))
A ,,környezetkímélő,, bkv. buszok, gondolom simán teljesítik ezt az elvárást, igaz némelyik után haladva pár száz méter után BRIKETTET köpsz, de az nem baj !!!
jesz
Bátor döntés, azt meg kell hagyni! Azt már nem vizsgálják, hogy a faszba' kap műszakit egy okosba' behozott füstölgő fostalicska...Az LMP, meg Karácsony, meg Vágó még mindig nem tettek semmit, hogy valamilyen kedvező javaslattal rávegyék az embereket, hogy legalább itt a hegyvidéken, de bárhol az országban ne tüzeljenek fával-szénnel-pozdorjával...ugyanis azt is szívja mindenki, még annak a kisunokája is, aki éjjelente pakolja a kazánt...mert az ócccóóbb..természetesen a gáz be van vezetve...
...ahol nincs a gáz bevezetve, azt értem, de ahol harminc éve bevezették...?

Ja, az elempé megbukott? Meg Vágó is?...az más...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.