A családvédelmi akcióterv számos eleme elérhető az egyszülős családok számára is, így ők is igényelhetik július elsejétől a használt lakásokra felvehető csok-kölcsönt és a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását, valamint januártól igénybe vehetik a nagyszülői gyedet is – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

Novák Katalin: a családvédelmi akcióterv számos eleme elérhető az egyszülős családoknak is
Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Novák Katalin az egyszülős központ működésének első évfordulóján tartott ünnepségen azt hangoztatta, a gyereküket egyedül nevelők sincsenek egyedül, ők is számíthatnak a kormány segítségére.

Az egyszülős családok előnyt élveznek a bölcsődei felvételinél, és a négygyermekes anyák szja-mentességét is igénybe vehetik, igényelhetik a gyerekek otthongondozási díját, az Erzsébet-táborokban külön helyeket hirdetnek meg nekik és az otthonteremtésüket is segítik, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) minden 10. kedvezményezettje ugyanis egyszülős családban él

- ismertette az államtitkár.

Novák Katalin úgy fogalmazott, a VIII. kerületben működő központ egy valódi civil kezdeményezés, amely valós problémára ad valós választ egy hiteles emberen, az alapító Nagy Annán keresztül, aki az egyszülős családokra úgy tekint, mint olyan emberek közösségére, akiknek rengeteg erejük van.

A központ egyedülálló nemcsak Magyarországon, hanem világszinten is, egyfajta hungarikum, amit érdemes lenne máshol is létrehozni – mondta az államtitkár, megjegyezve, hogy idén az ENSZ nőkkel foglalkozó bizottságának éves ülésén is bemutatták az egyszülős központ kezdeményezését, és azt tapasztalták, hogy ez a téma még soha nem merült fel azelőtt, így nagy érdeklődés kísérte.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy a központ egy évvel ezelőtt 500 millió forintos állami támogatással jött létre.

A kormány idén is anyagi segítséget nyújt a központnak, amely valódi találkozóhellyé vált, és olyan közösséget hozott lére, amilyet felülről nem lehetne létrehozni, csak alulról építkezve

- tette hozzá.

Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány elnöke a nyitás óta eltelt egy év munkájáról szólva elmondta, Magyarországon körülbelül 300 ezer egyszülős család él, közülük 4500 családnak segítettek.

Beszámolt arról, egy év alatt több mint 2500 órát tartottak nyitva és több mint hetven programot szerveztek, kilenc kollégával és több mint hetven önkéntessel játszóházat és kávézót üzemeltetnek, jogi tanácsadást nyújtanak, táborokat szerveznek és klubokat működtetnek.

Hozzátette, a budapesti központon kívül az országban már hat helyen, Erdélyben pedig két helyen működik egyszülős klub.

Kiemelte, egy civil szervezet természetesen nem tud 300 ezer családnak segíteni, ezért igyekeznek kapcsolatot teremteni az egyszülős családok között online is, ami azért is fontos, mert a gyereküket egyedül nevelőknek az elmagányosodás, az elszigetelődés az egyik legnagyobb problémájuk.

Sára Botond (Fidesz-KDNP) józsefvárosi polgármester arról beszélt, hogy a központ létrehozása a kerület figyelmét is felhívta az egyszülős családokra, ezért idén külön pályázatot írtak ki ezek számára a szociális bérlakásprogram keretében.

Elmondta azt is, hogy tavaly a VIII. kerület Családbarát díjat kapott, ennek hatására elhatározták, hogy gyerekbarát kerületet szeretnének építeni, azaz minden döntés meghozatalakor a gyerekek szempontjait veszik figyelembe, mert ha egy gyerek jól érzi magát, akkor a szülő és a nagyszülő is.

Az eseményen átadták az egyedülálló szülőknek járó Páratlan Szülő díjat. A Danone által támogatott elismerést a két gyerekét egyedül nevelő Makó Klaudia ügyvéd vehette át, aki jogi tanácsadással segíti a központ munkáját. Oklevelet vehetett át továbbá a négygyerekes Demeter Lívia gyógypedagógus-logopédus, a Danone különdíját pedig a kétgyermekes Seres Edina textiltervező iparművész kapta.

(MTI)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

advocat
Istenem! Legutoljára ilyesmit még személyesen Rákosi Mátyás pajtástól/elvtárstól és társaitól hallottam. Bár lehet, hogy már felejtek?
papa.49
@advocat: Megtalálták a párttörténeti intézetben a régi brosúrákat, most azokból merítenek !!!)))))))))))))))
nezelodo
Nézzük a jó oldalát, csaknem ingyen tehető hétszemélyessé akár egy trabi is, ha kormánymatricát ragasztasz rá! Melyik rendőr merné megkérdőjelezni a családvédelmi (kiszes áthallású) akcióterv matricájának hitelességét?
Dr plágium
zsurpubi.hu/cikk/8003-felsirsz-olyan-osszefuggesre-vilagitott-ra-selmeczi-gabriella/
„Mi vagyunk a legcsaládbarátabb ország Európában” – mondta.

És miért? Nem, nem, nem, nem statisztikák, családpolitikai intézkedések, életszínvonal vagy esetleg családok tapasztalatainak összehasonlításai alapján jelenthető ez ki magabiztosan, hanem azért, mert Magyarországon a Fidesz nyerte az EP-választást.
Ez a tyúk egyre hülyébb...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.