Rengeteg kisebb hajó mellett sok nagy hajó is hajózik a Dunán a városban.

Hajókatasztrófa a Parlamentnél: rég be kellett volna tiltani az esti sétázást?

Rendőrök helyszínelnek a Viking Sigyn szállodahajón a Duna Margit híd és Árpád híd közötti szakaszán 2019. május 30-án hajnalban. Legalább heten meghaltak, amikor a luxushajó 29-én éjszaka összeütközött a Hableány nevű turistahajóval a Parlament közelében, majd a kishajó felborult és elsüllyedt 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel a fedélzetén.

Szerda este negyed 10-kor felborult és elsüllyedt egy hajó a Dunán Budapesten a Parlamentnél, miután összeütközött egy szállodahajóval. Az ügyben egyelőre még sok a kérdés, és valószínűleg még napokig fog tartani, mire elkezd tisztázódni az ügy, de az Indexnek egy szállodahajón dolgozó fedélzetmester azt mondta, hogy csak idő kérdése volt egy hasonló tragédia.

Kurbély András elmondta, 27 éve hajózik már, jelenleg pedig egy nagy, 135 méteres szállodahajón dolgozik fedélzetmesterként, éppen olyanon, ami a hírek szerint most összeütközött a Hableánnyal.

Az esti sétáhajókázásokat az a cég kezdte el csinálni, ahol Kurbély is dolgozik, de ezt hamar átvette a többi nagy társaság is, ez pedig oda vezetett, hogy mostanra esténként a rengeteg kisebb hajó mellett sok nagy hajó is hajózik a Dunán a városban. Elmondása szerint gyakran beszélgettek arról a szakmabeli ismerőseivel, hogy ez éppen emiatt nagyon veszélyes gyakorlat, és csak addig fog működni, amíg nem történik tragédia, ez pedig most be is következett.

A férfit elsősorban azért háborította fel a dolog, mert egy ismerőse korábban írt is már levelet a hajózási hatóságnak, amelyben szakmai érvekkel alátámasztva fejtette ki, hogy. Jó lenne betiltani az esti sétázást, hogy elkerüljék a baleseteket, de ez nem történt meg.

Kurbély szerint ha itt esti sétáról volt szó, akkor részben a hatóság hibája a mostani baleset, mert ezeket már rég be kellett volna tiltaniuk.

Cikk- és címlapkép: MTI/Máthé Zoltán

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

KisGenyo2
Érdekes cím!
A 4-es utat nem kellett volna már rég betiltani? Vagy a vezetést? Vagy a létrát, mert arról is le lehet esni halálosan? Esetleg a kést, mert milyen sok embert leölnek vele?
Ez a betiltósdi abszolút baromság.
Azt kell(ett volna) tenni, hogy a szabályokat (ha nem jók átírni, és) sokkal hatékonyabban betartatni!!!
Keményen büntetni a szabályszegést, olyankor is, ha nincs belőle baleset.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
terlasz
Nem betiltani kell, hanem szabályozni a hajóforgalmat. Az autópályát sem tiltjuk be, mert időnként baleset történik rajta. Sőt, a vízibaleset elenyésző a közutihoz képest, nyilván a használatuk gyakorisága is közrejátszik.
Csizmás Kond
@Horizont: Amikor én vizsgáztam a hajtásira kb fele vagy még kevesebb forgalom volt az utakon, de a hajtásim most is érvényes...szóval nem a hatóság hibás ha a törvényekre valaki fittyet hány.
Biztos hogy találnak hibást, de az is biztos, hogy a felelőtlen közlekedés nem a rendszer hibája.
Ami a meg pénzeket illeti...hát fogalmam sincs...és az az állítólag egy nagyon csalafinta kifejezés...mert kétszerszámolva sem hiszem, hogy ha csak a dokkolás ennyi, és hozzászámolva a többi kiadásokat azt egy hajó ki tudná termelni.
...
ila51
@Horizont: elég drága , két éve kishajóról akartuk nézni a tüzijátékot , és 30 ezer lett volna személyenként , mondtam a lányomnak , akkor meg leszek nélküle , igaz Ő fizette volna
Csizmás Kond
@Horizont: " Még a miniszterelnök is lemondott. "...és attól feltámadott valaki ?
...egy nagyobb repülőszerencsétlenségnél a háromszáz halott csak kezdőszám...de azért miért kéne egy miniszter lemondjon...hacsak nem ő volt a pilóta...
...maholnap ha kitör egy vulkán azért is lemondatnak valakit.
ila51
@Horizont: és ez csak két órát cocokáztatott volna bennünket
Csizmás Kond
@Horizont: Tőlünk nyugatabbra még sokkal olyanabbakat is szoktak csinálni, amit nem föltétlen kell lemásolni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.