Csökken a szocho, és a kiva mértéke, kevesebb adó lesz, kivezethető lesz az eva, és az adóelőleg feltöltés eltörlését is kezdeményezi a kabinet.

Adócsökkentést jelentett be a magyar kormány
Fotó: Illyés Tibor/MTI

A magyar gazdaság lendületének megtartása, eredményeinek megvédése és az európai átlagos növekedést 2 százalékponttal meghaladó bővülés biztosítása érdekében fogadta el a kormány a 13 plusz 1 pontból álló gazdaságvédelmi akciótervet, ennek fő elemei

az adózás egyszerűsítését, egyes adók kulcsának mérséklését, adók összevonását tartalmazzák

- jelentette be a pénzügyminiszter a kormányinfón csütörtökön Budapesten.

Egyebek mellett csökken a szocho, és a kiva mértéke, kevesebb adó lesz, kivezethető lesz az eva, és az adóelőleg feltöltés eltörlését is kezdeményezi a kabinet. A reklámadó kulcsa 0 százalékra csökkenhet 2022 végéig és 5 százalékra csökken a szálláshely-szolgáltatások áfája, a kistelepüléseken épülő lakásoknál 5 millió forintig visszatérítik az áfát.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta, a GDP első negyedéves adata azt vetíti előre, hogy a magyar gazdaság a jövőben is 4 százalék körüli mértékben bővülhet. Ennek ellenére az előrejelzések azt mutatják, hogy Európa gazdasága, benne az eurózóna, egyúttal Németország gazdaságának bővülése lassul. A kormány azt kívánja elérni, hogy a magyar gazdaság az EU növekedési átlaga fölött 2 százalékponttal bővüljön – emelte ki.

Kérdésre elmondta: a jövő évi költségvetés összeállításakor, amelyről jövő héten tájékoztat a kabinet, az idei hiánycélnál alacsonyabb deficittel számolnak.

A pénzügyminiszter kitért az elmúlt években jelentősen bővülő foglalkoztatásra, és azt hangsúlyozta, hogy az eredményeket meg kell őrizni, a munkahelyteremtés kifejezetten eredményes volt,

a legutolsó KSH-adat szerint a munkanélküliségi ráta 3,5 százalékra csökkent, 2010 óta 800 ezer emberrel többen dolgoznak Magyarországon.

Ebből következik, érdemes olyan újabb intézkedéseket bevezetni a jövőben, amelyek a munkát terhelő adókat, terheket tovább csökkentik – jegyezte meg.

A 13 plusz 1 pontból álló akcióterv egyik első lépéseként a szociális hozzájárulási adó 2019. július 1-től 2 százalékponttal 19,5 százalékról 17,5 százalékra csökken, ez az intézkedés 2019-ben 144 milliárd forintot, 2020-ban 156-160 milliárd forintot hagy a gazdaság szereplőinél – mondta. A kiva (kisvállalati adó) mértéke 13 százalékról 12 százalékra csökken 2020 január elsejétől, ezzel az adózási formával 40 ezer vállalkozás adózik, a mérséklés 5 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál.

Jelezte, hogy az adózás egyszerűsítését is célul tűzték ki,

várhatóan az adók száma is csökken, így várhatóan lehetőség lesz az eva kivezetésére.

Rámutatott: az adóelőleg feltöltés eltörlését is kezdeményezi a kormány, a jövőben a májusi adóbevallással együtt lehet majd rendezni az adókötelezettségeket.

Kiemelte: a reklámadó kulcsának 0 százalékra csökkentését javasolja a kabinet 2022 végéig, ennek várhatóan piacbővítő hatása lesz. Mivel a turisztikai ágazat további fejlesztését kívánják elérni, a szálláshely-szolgáltatások áfája 18 százalékról 5 százalékra csökken, ezzel párhuzamosan 4 százalékos turisztikai fejlesztési hozzájárulást kell majd fizetni.

A pénzügyminiszter elmondta: a kistelepüléseken a lakásépítések, lakásberuházások ösztönzését kívánják erősíteni, ezért az ilyen építkezéseknél 5 millió forintig visszatérítik majd az áfát. A jövőben a magánvállalkozások is kapnak támogatást ahhoz, hogy munkásszállókat építsenek – tette hozzá.

Jelezte: azt az összeghatárt, amely alapján

a vállalkozások fejlesztési adókedvezményt kaphatnak, folyamatosan mérsékelni kívánja a kabinet 2022 végéig, ez hat- , illetve hétezer vállalkozást érinthet.

A gazdaság bővülésének támogatására, a hitelezést támogató garanciarendszer segítésére mind a Garantiqa Hitelgarancia, mind az Agrár-vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány jelentős tőkeemelésben részesül. A Garantiqa 10 milliárd forint, az Agrár-vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány 5 milliárd forint tőkejuttatást kap.

Varga Mihály elmondta: a magyarországi öntözési rendszer kiterjesztésére 10 éves programot irányoz elő a kormány, ennek során évente 17 milliárd forintot fordít majd a hazai öntözési rendszer fejlesztésére.

A kutatás-fejlesztés támogatására a 2020-as költségvetésben 32 milliárd forinttal többet, 157 milliárd forintot szán a kormány.

Varga Mihály jelezte: ez év

július 3-tól a magyar állampapír plusz néven új államkötvény kerül a piacra, nagyon kedvező kamatozással, 3,5 százalékos kamattal indul, majd a vásárlás után az ötödik év végén 6 százalék lesz a kamata.

Ennek forgalmazásában az államkincstár és a bankok mellett a lakástakarék-pénztárak is részt vesznek majd.

Kérdésre megjegyezte: ősszel elindul a nyugdíj-előtakarékosságot célzó államkötvény forgalmazása is.

Orbán Viktor az Országgyűlés hétfői ülésén azt emelte ki, hogy az első negyedéves adatok alapján a magyar gazdaság növekedett legerőteljesebben az Európai Unióban, "hazánk jelenleg a három legdinamikusabban fejlődő gazdaság Európában". Eközben azonban az EU teljesítménye "már kevésbé rózsás", a régi tagállamok növekedése lassul – mutatott rá a miniszterelnök. Hozzátette: ez azt jelenti, hogy a magyar gazdaság eredményeit meg kell védeni, és minden évben meg is kell haladni az európai növekedést. Reális célnak nevezte az EU átlagát 2 százalékponttal meghaladó bővülés elérését. Ennek megvalósítása érdekében terjeszti s Ház elé a kormány a gazdaságvédelmi akciótervet – közölte akkor.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
@CsipkeRózsa: Ez az új ,,paraszt vakítás,, az önkoris választások előtt !!!
Semmi érdemlegest nem mondott a gúnármiska, csak a szokásos maszlagot !!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
CsipkeRózsa
"2022 végéig és 5 százalékra csökken a szálláshely-szolgáltatások áfája,"

Mikor csökkentik a fontosabb árucikkek és a közüzemi díjak áfáját? Ez érintene mindenkit.
papa.49
@CsipkeRózsa: Ez az új ,,paraszt vakítás,, az önkoris választások előtt !!!
Semmi érdemlegest nem mondott a gúnármiska, csak a szokásos maszlagot !!!
Gauntlet
2010 óta 800 ezer emberrel többen dolgoznak Magyarországon.
Na ez már akkora hazugság, hogy az olajtó csoda hogy nem dőlt rá! Csak a számot kell nézni, tudható hogy hazug
tudode
Az un. NYÍLT HÁZASSÁG két ember megegyezése!
.
De az, hogy a MAGÁNÁLLAM miként tartja fenn hatalmát, az már CSÚCS!
.
---- Közmunka csak a megfelelő voksért: nyílt szavazás volt Borsodban

vimeo.com/108788760

Tehát a magyar gazdaság MILLIÓK SZÁMÁRA maga a nyomor egy MAGAMUTOGATÓ SZEKTÁCSKA ügyeskedése miatt
Eladott Ország
Éppen kinevelünk egy olyan réteget, akiket nem a piaci szemléletük, tehetségük emel fel, hanem a kapcsolatrendszerük. Vajon ez növeli az ország versenyképességét? Perpillanat ülünk egy gazdasági növekedési hullámon, így a mutatóink többé-kevésbé jók. Persze aki az apróbetűs részt is elolvassa, annak nyilvánvalóvá válik, hogy saját erőből ehhez nagyon keveset rakunk hozzá: az uniós apanázs költése húz felfelé ágazatokat. Pont olyanokat (építőipar, gépkocsigyártás), amelyek egy válság esetén először hasalnak el. És igen, néhány kormányzati szereplő már csepegteti is az infót, hogy várható ilyen válság. Persze nyilván ezért is Soros lesz a felelős és persze Brüsszel. Aztán a legrosszabb forgatókönyv alapján majd új ellenséget kell találni/kreálni. Lehet fogadásokat kötni melyik társadalmi csoportot, régi szövetségest szúrja majd hátba legközelebb a gerinctelen kormány. Mert úgy tűnik a kormánypártnak nincs elképzelése azzal kapcsolatban, hogyan fejlessze az országot, azon kívül, hogy szigorúan csak fizetős migránsokat enged be, építi a stadionokat, illetve az úniós manit zsebrerakja, de az elköltésébe annak átláthatóságába, nem enged beleszólást.Üzenjük Brüsszelnek: küldjetek még pénzt, mert elfogyott! Majd Pénztároslőrinc, a későn érő aranyember, az ország Lölöje megforgatja és mindenkinek jó lesz. Ja nem, csak neki(k). Üzenjük Brüsszelnek: állítsátok meg a kivándorlást, ha tudjátok! Üzenjük Brüsszelnek: adjatok kölcsön pár migránst, mert nekünk mutatóba sem jut! Üzenjük Brüsszelnek: maradunk, amíg tudunk!
lampa laz
"ősszel elindul a nyugdíj-előtakarékosságot célzó államkötvény forgalmazása is."... újabb nyugdíjtakarék lenyúlás van készülőben..
Ez elég érdekes megállapítás, misu - "Európa gazdasága, benne az eurózóna, egyúttal Németország gazdaságának bővülése lassul. A kormány azt kívánja elérni, hogy a magyar gazdaság az EU növekedési átlaga fölött 2 százalékponttal bővüljön – emelte ki." Csak mert, ha a német gazdaság bővülése lassul akkor, h fogunk mi szárnyalni, mikor azok adják a munka javát a mi iparunknak?
papa.49
@lampa laz: A negatív növekedés is növekedés, igaz csak NÁLUK !!!
Györe-Juhasz Eva
@Gauntlet: Ja dolgozik csak nem Magyarorszàgon.Ennyi vàndorolt kūlföldre miattatok rohadt tolvaj csūrhe.
lampa laz
@papa.49: így csak akkor érjük utol Ausztriát, ha szólunk nekik, h álljanak meg..
Aki Én
@CsipkeRózsa: azért az, mert a vállalkozásaik abban érdekeltek.
papa.49
@lampa laz: Még ahhoz kell vagy 70 év !!!
simmering73
Semmi olyat nem olvastam a Miskabeszédben, ami a kisemberek életén javítana.
papa.49
@simmering73: Az nem volt cél sohasem !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.